• Etusivu
  • Rakentaminen

Ideat, ohjeet ja kivituotteet rakentamisen eri vaiheisiin yhdestä paikasta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 31.10.2023
20191_55904.jpg

Millainen sora ja sepeli käy minnekin? Miten tilaan kiviainekset tontille? Miten varmistan, että perustusten valu sujuu? Voinko asentaa pihakivet itse?

Omakotirakentajan kysymyksiin vastaa Rudus Kotipolku. Verkkopalvelusta löydät ajankohtaiset kivi- ja betonirakentamisen neuvot ja ideat rakennustöiden eri vaiheisiin aina ensimmäisistä unelmista viimeistelytöihin asti. Saat juuri omaan projektiisi sopivat vinkit, olitpa ensirakentaja tai jo konkari.

Tutustu Rudus Kotipolkuun

20191_55898.jpg

Tontin maaperä vaikuttaa maatöiden tapaan ja kustannuksiin

Älä anna maanrakennus- ja perustustöiden kustannusten yllättää. Tutustumalla tontin maaperään ennen tonttikauppoja pystyt arvioimaan, millainen perustustapa kannattaa valita ja paljonko työtä ja rahaa maanrakennukseen menee.

Usein kysytytyistä kysymyksistä löydät vastauksia omiin maanrakennus, perustus ja piha ongelmiin.

Kotipolun vinkit tonttikaupoille

  • Teetä maaperätutkimus jo ennen tonttikauppoja, niin osaat hahmottaa maanrakennustöiden budjetin, aikataulun ja tarvittavat resurssit paremmin.
  • Ota rakentamisen asiantuntija tontin valintaan mukaan. Hän osaa ennen ostopäätöstä kertoa tontin rajoitteista ja mahdollisuuksista.
  • Arvioi tontin hintaa sen rajoitteita ja mahdollisuuksia vasten.
  • Onhan hinnassa huomioitu pohjatöiden kustannukset?
20191_55899.jpg

Terve talo ja kaunis piha – valitse oikeat kiviainekset maan alle

Kun talon alle tulee oikeat kiviainekset oikeassa järjestyksessä, pysyy talosi suojassa maaperän kosteudelta. Myös piha-alueiden maa-aineksissa kannattaa olla tarkkana. Jos pohja on tehty kiireellä tai väärillä aineksilla, pihakiveys voi alkaa harittaa tai nurmialueet painua kuopille.

Valitsemalla oikeat kivituotteet salaojitukseen ja kapillaarikatkokerrokseen:

  • Suojaat pohjarakenteen kosteus- ja homevaurioilta
  • Estät sade- ja muiden vesien tulon kellaritiloihin
  • Estät veden pääsyn anturan alle, jolloin routa ei pääse tekemään tuhojaan

Arvioi kiviainesten kustannuksia kotisohvalla!
Ruduksen verkkokaupassa voit laskea tarvittavien kiviainesten määrät ja hinnat, pyytää tarjouksen tai tilata tuotteita.

20191_55900.jpg

Viimeistele talounelmasi pihan yksityiskohdilla

Olipa suunnitelmissasi paljon nurmialuetta lasten leikkeihin tai rinnepihan tyylikäs muuriratkaisu, ideat ja ohjeet pihan laittoon saat Kotipolulta.

Aloita terassin suunnittelu nyt niin juot kesäiset aamukahvit jo omalla terassilla! Ota kynä ja paperia käteen ja piirrä terassin pääkohdat paperille.

20191_55903.jpg
  • Katso paikka terassin pöydälle ja tuoleille. Jätä ainakin metri tilaa niiden ympärille niin kulkeminen on väljää ja tila joustaa myös tarpeiden muuttuessa.
  • Grillin paikkaa suunnitellessasi huomioi, että grillauspaikka kaipaa yleensä tuulensuojaa.
  • Pohdi, haluatko oleskelualueen seuraavan talon suoria linjoja vai pidätkö enemmän kaarevista, polveilevista muodoista.
  • Muoto vaikuttaa myös tuotteiden valintaan. Toiset tuotteet sopivat paremmin suoriin linjoihin ja toiset kaareviin muotoihin.
  • Jos riittävän kokoista tasaista terassinpaikkaa ei tahdo löytyä, voi rinnetontin pihaa pengertää muurikivillä tai reunakivillä.

Kurkista ihanat ideat vuoden 2021 Asuntomessuilta!

20191_55901.jpg
20191_55902.jpg
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201511_44936.jpg
Voiko talvella betonoida?
Betonointi kylminä vuodenaikoinaTalvisaikaan rakentaminen ja erityisesti betonointi voi olla todella haasteellista lähinnä kovien pakkasten vuoksi. Normaalisti talviajaksi lasketaan aika jolloin vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nolla-asteen alapuolelle. Käytännössä betonoinnin osalta ongelmien välttämiseksi on ryhdyttävä kuitenkin jo keskilämpötilan laskiessa alle + 5 asteen.Talvibetonoinnin ongelmia ovat erityisesti betonin liian nopea lämpötilan lasku joka aiheuttaa veden ja sementin reaktioiden hidastumista. Tällöin betonin jäätymislujuuden ja muotinpurkulujuuden saavuttaminen hidastuu. Ääritapauksessa betoni jäätyy ja vaurioituu ennen kuin jäätymislujuus on saavutettu eikä rakenne saavuta sille tarkoitettua lujuutta. Hitaampaan lujuuden kehitykseen kannattaa varautua tapauskohtaisesti lämpötilan ollessa + 10 astetta.
Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20151_42023.jpg
Pidä radon poissa kodistasi
Keuhkosyöpää aiheuttava maasta tuleva radon voidaan poistaa sisäilmasta rakennustekniikan avulla. Säteilyturvakeskuksen selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia.
SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Tämän vuoden Rakennusfysiikka-seminaarissa jaetaan viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista on SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying on jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.
miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton