Kivitalo Poroton-kennoharkoista

Poroton-kennoharkkotalo edustaa modernia ja kestävää kivitalorakentamista. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
 

750 jokiduo_web_muuraus

Keraaminen kennoharkko jatkaa pitkää ja toimivaksi todettua tiilirakentamisen perinnettä. Harkot valmistetaan polttamalla korkeassa lämpötilassa pääraaka-aineena savi. Poroton-talon runkorakenne täyttää sellaisenaan, ilman erillistä lämmöneristekerrosta, ulkoseiniltä vaadittavan 0,17 W/m2K lämmöneristävyysvaatimuksen. Harkon eristävyys perustuu kennomaisen rakenteen sisään jäävään ilmaan.

– Yksiaineisuus on merkittävä etu, kun halutaan varmistaa seinärakenteen riskitön toimivuus pitkällä aikavälillä. Jos useita eri tiiveyden omaavia materiaaleja sisältävän seinärakenteen sisään joutuu kosteutta, sen haihtuminen luonnollisesti rakenteen läpi ei välttämättä aina onnistu. Tällöin riski kosteus- tai homevauriolle kasvaa. Yksiaineisella epäorgaanisella massiivitiilirakenteella on suuri kosteuskapasiteetti ja oikeanlainen huokosrakenne, jolloin se pystyy sitomaan ja luovuttamaan kosteutta ympäröivien olosuhteiden vaihdellessa, eli kansankielellä rakenne ”hengittää”, Wienerbergerin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen toteaa.

Lisää Poroton-harkoista

Talvella lämmin ja kesällä sopivan viileä

Hyvän kosteustasapainon ylläpidon lisäksi massiivitiilirakenne toimii tehokkaasti myös lämpötilaerojen tasaajana. Paksu seinärakenne tasoittaa ulkoilman helle- ja pakkashuippujen vaikutukset sisäilmaan toimien ikään kuin termostaattina ulko- ja sisätilojen välissä. Huoneilma pysyy miellyttävänä läpi vuoden ilman tuntuvia lämpötilavaihteluita. Lämmönvarauskykynsä ansiosta massiivinen tiilirakenne on myös energiataloudellinen ja säästää siten asumisen aikaisia kustannuksia kevyempiin seinäratkaisuihin verrattuna.

Ouluun valmistunut Poroton-pientalo on Arkkitehtitoimisto Laation suunnittelma. Urakoitsijana toimi paikallinen Rakennusliike Icon Oy.Ouluun valmistunut Poroton-pientalo on Arkkitehtitoimisto Laation suunnittelma. Urakoitsijana toimi paikallinen Rakennusliike Icon Oy.

Harkkorakenteisista kivitaloista lyhyin rakentamisaika

Ohuiden kennojen ja keraamisen rakenteensa ansiosta Poroton-seinä on kaikista kivirakenteista nopeimmin kuivuva, mikä mahdollistaa sisäpuolisten töiden sekä julkisivurappauksen aloittamisen lähes välittömästi muurauksen jälkeen samoja telineitä hyväksikäyttäen. Rakentamisaika lyhenee ja rakennus saadaan valmiiksi yhdellä kertaa ilman, että julkisivurappauksen lopullista valmistumista tarvitsisi odottaa perinteisen lämmityskauden ajan.

– Kennoharkkorakenteeseen ei tuoda rakennusaikana lisäkosteutta suurien valujen tai laastimäärien muodossa. Vain vaakasaumoihin levitetään ohuen ohut laastikerros. Rakenteen nopean kuivumisen ja kutistumattomuuden ansiosta pintojen tasoitus- ja viimeistelytyöt voidaan aloittaa jo pian muurauksen valmistuttua. Se, että talo saadaan kerralla valmiiksi, on suuri etu rakentajalle niin asumismukavuuden kuin kustannustenkin kannalta, Juha Karilainen painottaa.

Espooseen on pian valmistumassa Villa Atrium, Helst Arkkitehdit Oy:n yksilöllisesti lapsiperheelle suunnittelema Poroton-kennoharkkotalo. Talon rakentaa OKT-Rakennus Oy.Espooseen on pian valmistumassa Villa Atrium, Helst Arkkitehdit Oy:n yksilöllisesti lapsiperheelle suunnittelema Poroton-kennoharkkotalo. Talon rakentaa OKT-Rakennus Oy.

Yksilöllisesti suunniteltu pientalo

Poroton-kennoharkkotalo on aina arkkitehdin yksilöllisesti asiakkaan tarpeisiin ja tontin vaatimuksiin suunnittelema rakennus. Tyypillisesti julkisivuratkaisuksi valitaan rappaus, mutta talon voi myös vuorata esimerkiksi tiilellä, mikä ratkaisuna parantaa edelleen rakenteen energiatehokkuutta ja ääneneristävyyttä sekä takaa talolle pitkän ja huoltovapaan elinkaaren. Puutaloalueita ajatellen mikään ei estä Poroton-harkkotaloa vuoraamasta myös puupaneelilla.

Poroton-talon voi hankkia Wienerbergerin kumppaniverkoston kautta haluamaansa valmiusasteeseen. Myös suunnitteluprosessiin on tarjolla tukea ja kokeneita ammattilaisia.

Poroton U8 -kennoharkko:

Koko (LxSxK) 248x490x249 mm
Menekki 16 kpl/m2
Paino 18,2 kg
Laastinmenekki 6 kg/m2
Harkon puristuslujuus 6 MN/m2
Laskennallinen puristuslujuus fk 1,2 MN/m2
Lämmönjohtavuus 0,08 W/mK
Ulkoseinan U-arvo 0,16 W/m2K
Ääneneristavyys, rappaus Rw > 43 dB
Ääneneristavyys, tiiliverhoiltuna Rw > 50 dB
Vesihoyryn läpäisevyys μ 5/10
Paloluokka REI 30

Tutustu myös muihin Poroton-harkkoihin täältä.
 
Päivitetty
8.10.2020