Piharakennuksen tai varaston katto vaivattomasti valmiiksi - näillä ohjeilla onnistut

Katon uusiminen bitumikatteilla on yksinkertaista ja Katepalin laajasta valikoimasta löydät ratkaisun jokaiselle katolle.

Katon remontoija usein miettii mihin omat rahkeet projektissa mahtavatkaan riittää. Bitumikatteilla katon tekeminen on helppoa ja onnistuu myös vaivattomasti Tee Se Itse – rakentajalta. Käymme tässä jutussa läpi eri vaihtoehtoja ja askeleita läpi valmiiksi bitumikatteeksi.

Pelti- tai tiilikatteen vaihtaminen bitumikatteeksi

Kun vanha pelti- tai tiilikatto on tullut tiensä päähän, on se helppo vaihtaa hiljaiseksi ja kestäväksi bitumikatteeksi.

Epäjatkuvat pelti- ja tiilikatteet rakennetaan lähes aina ruodepinnan päälle. Vanha ruodepinnan (kuva 1.) päälle on helppo rakentaa bitumikatteelle tukeva alusta (kuva 3.) (ponttilaudoitus tai rakennuslevy esim. OSB-levy). Jos katto on lapepinnan suuntaisesti eristetty, voidaan kattoa myös korottaa tuuletuksen parantamiseksi (kuva 2.).

Kuvat 1, 2 ja 3Kuvat 1, 2 ja 3

Bitumikatteen materiaalit ja määrät

Katolle tarvitset:
- aluskatteen
- tippapellit
- bitumiliimaa K-36
- huopanaulat
- räystäslevyt
- ja haluamasi katemateriaalin.

Työkaluja ei tarvitse haalia jokaiselta naapurilta – bitumikatteen asennus ei vaadi mitään erikoistyökaluja. Tarvitset vain:
- vasaran
- lastan liiman levitykseen
- mitan
- huopaveitsen.

Määrälaskenta

Aluksi on hyvä määrittää katon pinta-ala. Kuvissa esitetyssä esimerkissä pinta-ala lasketaan lappeen pituus kertaa yläräystään pituus. Pinta-alaan on hyvä laskea hieman hukkavaraa.

Esimerkiksi saat tulokseksi 20 neliömetriä, tämän tuloksen kerrot luvulla 1,03 (3 % hukka) ja jaat saadun tuloksen kolmella neliömetrillä (KL classic paketissa 3 m²). (20*1,03)/3=6,86, joten tarvitset 7 kappaletta kolmen neliömetrin laattapaketteja.

 • Katemateriaalin määrä = (Katon pinta-ala x hukkamäärä) / paketin koko

Räystään pituuden tarvitset tippapeltien kappalemäärän laskemiseksi. Tippapellin hyötypituus on 1,95m, joten tarvittavan tippapeltien kappalemäärän saat laskettua jakamalla räystään pituuden tippapellin hyötypituudella.

Esimerkiksi kuvan yläräystään pituus on 5 m ja lapemitta 4 m, on räystästä yhteensä 5+5+4+4=20 m, jolloin tippapeltiä tarvitaan 18 m/1,95 m=9,23 kpl, valitaan 10 tippapeltiä.

 • Tippapellit kpl= Räystään pituus / Tippapellin hyötypituus

Aluskatetta tarvitset 1,15 kattopinta-alan kertaisen määrän, eli 20 m²*1,15=23 m², esimerkiksi SuperBase aluskaterullan koko on 1 m x 15 m, joten rullia tarvitset 23 m²/15 m²=1,53, täysiä rullia siis 2 kpl.

 • Aluskaterullat = (Katon pinta-ala x 1,15) / Rullan koko

Liimaa menee 5-10 litraa / 100 kattoneliömetriä, joten esimerkin tapauksessa liimaa menee 1-2 litraa, jos katto on yksinkertainen ja läpiviennitön, minimimäärä riittää hyvin. Liimaksi valitaan yhden litran purkki K-36 bitumiliimaa.

 • Liiman määrä = 5-10 litraa / 100 kattoneliömetriä

Naulojen menekki on n. 45 kpl/ neliömetri, 35 mm huopanauloja on yhdessä kilogrammassa noin 440 kpl, joten tässä tapauksessa tarvitset kaksi täyttä kilon laatikkoa.

 • Naulat = 45 kpl / kattoneliömetri

Yhdestä Räystäs-/Harjalevy-paketista saat valmista räystästä 20 jm tai 12 jm harjaa. Kuvan esimerkin katon saat valmiiksi yhdellä R/H-levy paketilla.

 • Räystäs- ja Harjalevypakettien määrä = (Harjojen pituus / 12 jm) + (Alaräystäiden pituus / 20 jm)

Työvaiheet pohjatöiden jälkeen

Aluskermin asennus käy jyrkillä katoilla helpoiten asentamalla aluskate pystysuuntaisesti. Aluskate kiristetään rypyttömäksi ja kiinnitetään huopakattonauloilla tai ohutlevyruuveilla kiinni alustaan saumakohdasta. Kohdista ja kiinnitä seuraava vuota. Poista vuotien välistä suojateipit ja paina liimapinnat yhteen. Naulojen kärjen tulisi lävistää katteen alusta, jos läpi tulevat jäävät näkyviin, voidaan kiinnitykseen käyttää myös alustan paksuutta lyhempiä ohutlevyruuveja.

Kuva 4 vas.: Oikein asennettu aluskermi on rypytön.Kuva 5 kesk.: Tippapellit suojaavat räystäsrakenteita lapepinnan vedeltä ja ohjaavat veden tarvittaessa räystäskouruihin. Tippapellit asennetaan räystäiden ympäri.Kuva 6 oik.: Alaräystäälle asennetaan räystäslevyt ja kattolaattojen asennus aloitetaan noin 10 mm räystään etureunasta. Kiinnitä laatat neljällä huopanaulalla tai ohutlevyruuvilla ja liimaa laatat pääty- ja yläräystäällä kiinni tippapeltiin K-36 bitumiliimalla.Kuva 4 vas.: Oikein asennettu aluskermi on rypytön.
Kuva 5 kesk.: Tippapellit suojaavat räystäsrakenteita lapepinnan vedeltä ja ohjaavat veden tarvittaessa räystäskouruihin. Tippapellit asennetaan räystäiden ympäri.
Kuva 6 oik.: Alaräystäälle asennetaan räystäslevyt ja kattolaattojen asennus aloitetaan noin 10 mm räystään etureunasta. Kiinnitä laatat neljällä huopanaulalla tai ohutlevyruuvilla ja liimaa laatat pääty- ja yläräystäällä kiinni tippapeltiin K-36 bitumiliimalla.

Pieniin kattotöihin soveltuvat loistavasti myös Katepal TopTite tiivissaumakatteet. Tiivissauma katteen asennus käy yllä olevin esimerkein, poikkeuksena tiivissaumakatteen asennuksessa on, että se ei vaadi aluskermiä. Tippapellit asennetaan suoraan alustan päälle ja tiivisaumakate toimii yksikerroskatteena vedeneristeenä – nopein, helpoin ja edullisin tapa rakentaa vesikatto!

Katepalin katevalikoimasta löydät tuotteet jokaisella kattokaltevuudelle. Ilman tulitöitä asennettavia tuotteita löytyy aina 1:80 kattokaltevuuksille (parvekekermit).

Tarvitseeko vanhaa purkaa pois - Kattolaatan asentaminen vanhan palahuovan päälle

Vanhan kattolaatan päälle voidaan asentaa uusi laatta, asennuksessa huomioon otettavia asioita:

 • Vanhan katteen alla aluslaudoitus on kunnossa ja yläpohjan tuuletus toimii kunnolla
 • Kattolaatan etenemä/laattakerros on uudessa ja vanhassa laatassa lähes sama
  (maksimi poikkeama 10 mm).
 • Loivemmilla katoilla kuin 1:3 ja ilman aluskermiä Katepal Oy ei takaa katteen vedenpitävyyttä.
 • Uusien laattojen kiinnityksessä käytetään huopanauloja, jotka ylettyvät aluslaudoituksen läpi.
  (Naulojen pituus vähintään 35 mm.)
 • Noudatetaan alla olevaa limitysohjetta, jolloin laattojen ”porrastus” ja kiinnityskohdat
  limittyvät oikein. Uusien laattojen naulaus ei saa osua vanhan laattakuvion koloihin.
Poista harjalta ja aumakaton ulkotaitteista vanhat harjalevyt ennen uuden katteen asennusta.

750

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenotto Katepal-kattolaattakatteesta

 
Päivitetty
21.9.2020