Jätevesiasiat kuntoon 31.10.2019 mennessä

Nyt on omakotiasujan ja mökkiläisen aika vastata muutamaan jätevesikysymykseen. Onko omakotitalo tai mökki rakennettu ennen vuotta 2004? Sijaitseeko rakennus luokitellulla pohjavesialueella tai onko rakennus enintään 100 metrin päässä rannasta? Jos vastaus on kyllä, on syytä pikaisesti tarkistaa rakennusten jätevesijärjestelmät. 31.10.2019 päättyy siirtymäaika ja jätevesijärjestelmän on täytettävä uudet vaatimukset.

Biolanin kuluttajakyselyn* mukaan joka kymmenes suomalainen ei tunne jätevesiasiaa lainkaan. Lisäksi joka kymmenes mökin omistajista ja haja-asutusalueella asuva kiinteistönomistaja sanoo tietävänsä, että jotain pitäisi tehdä, mutta ei tiedä miten edetä.

* Biolan teetti lokakuussa 2018 remonttikyselyn, johon vastasi 1507 suomalaista.

Jätevesijärjestelmä vaatii suunnitelman ja luvan

Jätevesijärjestelmää ei rakenneta ilman lupaa. Yleensä riittää, että kunnasta haetaan toimenpidelupa raskaamman byrokratian vaativan rakennusluvan sijaan. Joissain kunnissa jätevesijärjestelmien päivitys onnistuu ilmoitusmenettelyn kautta. Koska lupakäytännöissä on eroja, kannattaa ensin tarkistaa oman kunnan paikalliset määräykset. Ennen luvan saamista täytyy kuitenkin olla viranomaisen hyväksymä suunnitelma.

Tupakkiaskin kanteen kaverin kanssa tehty suunnitelma ei kunnan rakennusvalvontaan kelpaa. Kiinteistön omistaja tarvitsee suunnittelijan, joka täyttää maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämät kelpoisuusvaatimukset. Suunnittelija suunnittelee kohteeseen parhaiten sopivan järjestelmän, joka täyttää kaikki vaatimukset.

Miksi uusi laki tarvitaan?

Rantamökit ovat suurin yksittäinen ryhmä, jossa tarvitaan jätevesiremontteja. Arviolta 100 000 rantakiinteistön omistajaa joutuu tekemään jätevesiremontin. Uutta lakia ei ole keksitty kiinteistönomistajien kiusaksi, vaan taustalla on ympäristönsuojelu.

Jätevesien käsittelyn tehostamisen tarkoitus on parantaa lähiympäristön tilaa, suojella kiinteistön omaa ja naapurin talousvesikaivoa sekä mahdollista omaa rantaa. Ihmisille haitallisia ovat muun muassa ulosteperäiset bakteerit ja virukset sekä puhdistusaine- ja kemikaalijäämät. Lähivesistöjämme rasittavat jätevesien ravinteet ja happea kuluttavat aineet, jotka aiheuttavat rehevöitymistä. Oikealla jäteveden käsittelyllä ehkäistään kyseiset haitat.

Biolan Harmaavesisuodatin 70 soveltuu hyvin kallioisille tonteille, koska se asennetaan maan päälle.Biolan Harmaavesisuodatin 70 soveltuu hyvin kallioisille tonteille, koska se asennetaan maan päälle.

Kuivakäymälä helpottaa jätevesien käsittelyä

Jätevesien aiheuttamaa kuormitusta voidaan vähentää korvaamalla vesivessa kuivakäymälällä. Näin jätevesijärjestelmän ei tarvitse puhdistaa vessavesiä. Pesuvesien puhdistukseen riittävät harmaavesisuodattimet ovat huomattavasti edullisempia kuin vessavedet sisältävien mustien vesien käsittelyyn tarkoitetut puhdistamot. Jos rantakiinteistöllä on vesivessa, tarvitaan jätevesille umpisäiliö.

Harmaavesisuodattimia on sekä maahan upotettavia että maan päälle asennettavia. Maan päälle asennettavat suodattimet, kuten Biolan Harmaavesisuodatin 70 ja Harmaavesisuodatin 125, sopivat erityisesti kallioisille ja kivikkoisille tonteille. Molemmat pystyvät käsittelemään 500 litraa pesuvesiä vuorokaudessa.

Normaalisti pesuvedet ohjataan suodattimelle viettoviemärillä. Jos suodatin asennetaan ylemmäksi kuin viemäri, tarvitaan pieni umpikaivo, pumppu sekä ajastin, joka säätelee pumpun toimintaa. Kaikki nämä ovat valmiina Biolan Pumppauspaketissa.

Kuivakäymälät toimivat aina ilman vesiliitäntää. Malleista voi valita sopivan kuivakäymälän joko lämpimään tai kylmään tilaan. Käymälän tyhjennysväli vaihtelee käymälämalleittain ja on riippuvainen käyttäjämäärästä.

Kuivakäymälästä kiinteät jätökset kompostoidaan ja virtsa voidaan kerätä erikseen ja mahdollisesti hyötykäyttää puutarhassa.

Biolan Kompostikäymälä eco on Suomen suosituin kuivakäymälä!Biolan Kompostikäymälä eco on Suomen suosituin kuivakäymälä!

Tutustu jätevesijärjestelmiin ja katso ajankohtaiset tarjoukset tästä.
Tutustu kuivakäymäläasioihin www.biolan.fi/kuivakaymalaopas

Näitä kiinteistöjä uusi jätevesilainsäädäntö koskee

  • Haja-asutusalueen mökit ja omakotitalot, jotka rakennettu ennen vuotta 2004.
  • Kiinteistö sijaitsee pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta, joissain kunnissa raja voi olla jopa 200 metriä.
  • Kiinteistölle rakennetaan uusi vesivessa.
  • Kiinteistölle tehdään remontti, joka vaatii rakennuslupaa.

 
Julkaistu
19.8.2019