Suurremontti espoolaistalossa, hybridistä odotetaan säästöjä

Espoolaiskoti on käynyt läpi vuosikymmenien varrella useamman saneerauskierroksen. Toimivan hybridilämmityksen odotetaan laskevan kiinteistön öljynkulutusta, kasvattavan järjestelmän toimintavarmuutta ja lisäävän riippumattomuutta yhden energianlähteen hinnasta.
 

Porkojen kaksihenkinen perhe teki ensimmäisen saneerauskierroksen vuonna 1993, jolloin he ostivat Espoon Kunnarlassa sijaitsevan kaksikerroksisen omakotitalonsa. Remontissa talo sai lisäkerroksen, jonne rakennettiin suora sähkölämmitysjärjestelmä. Alakerrassa oli jo vesikiertoinen lattialämmitys ja välikerroksessa patterilämmitys.
– Öljylämmitys on ollut talon lämmitysjärjestelmän sydän talon rakennusvuodesta 1959 lähtien. Öljylämmitysjärjestelmän vesikiertoinen lämmönjako on mahdollistanut vuosien varrella useamman energianlähteen rinnakkaiskäytön. Ainoa asia, joka pitää muistaa tehdä on se, että tilaa lämmitysöljyä kerran vuodessa, Pekka Porko selventää.
 

Lammolla_1_960x1080

Toinen saneerauskierros oli tämän vuosituhannen alussa, jolloin taloon vaihdettiin uusi öljykattila ja otettiin öljyn rinnalle uusiutavaa energiaa hyödyntävät aurinkokeräimet. Aurinko-öljy-järjestelmään kuului kattilan ja aurinkokeräimien rinnalla aurinkoa hyödyntävä energiavaraaja, jonka avulla auringon ilmaisenergia liitetään osaksi muuta lämmitysjärjestelmää. – Järjestelmä ryhtyi tehokkaasti hyödyntämään auringon lämpöenergiaa talon lämpimän käyttöveden tuottoon ja lämmitykseen, ja öljykattila turvasi lämmön riittävyyden silloin, kun pelkkä auringon energia ei riittänyt.

Säästöjä auringosta

Aurinkoenergia onkin osoittautunut erittäin kannattavaksi, sillä kesällä 2018 hellepäiviä on ollut yli tuplasti viime vuoteen verrattuna. Yleensä aurinkoenergiaa voidaan Suomessa hyödyntää keskimäärin kahdeksana kuukautena vuodessa. Aurinkokeräimien tuottama ilmaisenergia mahdollistaa jatkossa täysin myös talon uima-altaan lämmityksen.

Tuorein saneerauskierros nytkähti liikkeelle keväällä 2018, jolloin taloon vaihdettiin öljykattila, poltin ja lämminvesivaraaja. Järjestelmässä on myös pieni apuvaraaja suuremman rinnalla. Uuden aurinkoenergia varaajan aurinkokierukka siirtää nyt entistä tehokkaammin lämmönkeruunesteen lämmönvaraajan veteen. Samalla järjestelmään lisättiin apulämmönlähteeksi vielä ilma-vesilämpöpumppu ja vaihdettiin kaikkea ohjaava lämmityksen säätöautomatiikka.

Käytännössä tällä hetkellä 120-neliöisen kiinteistön ja käyttöveden lämmityksestä vastaa öljykattilan rinnalla aurinkolämmitys ja ilma-vesilämpöpumppu, ja öljy varmistaa talon lämmityksen pakkaskauden huippukulutuspäivinä. – Uusi kattila vähentää aina kulutusta ja minimoi päästöjä. Nyt kattila toimii erinomaisella hyötysuhteella ja säästää arvokasta öljyä. Suuri vesitila ja tehokas käyttövesikierukka tuottavat riittävästi lämpöä ja käyttövettä. Uudessa kattilassa on nyt käyttöveden tuottoa varten entistä suurempi vesitilavuus ja tehokas käyttövesikierukka.
 

Lammolla_2_1200x675

Vaivatonta ja luotettavaa

Olen ollut tyytyväinen hybridijärjestelmään, joka on ollut vaivaton ja luotettava. Lämmintä käyttövettä on riittänyt ja lämpö jakautuu tasaisesti vesikiertoisessa lämmönjaossa. Öljykattilan hyvä hyötysuhde ja rinnakkaiset lämmönlähteet ovat merkinneet alhaisia päästöjä, Porko jatkaa.

Saneerauksen myötä vuotuisen lämmönkulutuksen arvioidaan laskevan noin neljäsosaan nykyisestä. Euroissa laskettuna säästö on tuntuva, noin tuhat euroa. Keskimäärin ilman hybridijärjestelmää talon vuotuinen öljynkulutus liikkuisi noin 2000-3000 litrassa. Suhteutettuna investoinnin suuruuteen hybridi maksaa itsensä takaisin noin 4-6 vuodessa.

Pienen lämmityslaskun lisäksi hybridi vähentää merkittävästi myös päästöjä eli säästää luontoa. Järjestelmää ohjaa älykäs säätöautomatiikka, jossa on muun muassa öljykattilan polttimen ohjaus ilmavesilämpöpumpun avuksi ja sähkövastusten tai sähkövastuksen ja öljypolttimen ohjaus ilmalämpöpumpun avuksi. – Järjestelmän toimintavarmuus on myös noussut, sillä häiriöttömyyden varmistavat öljykattilan sähkövastus, ilma-vesilämpöpumppu ja öljykattila.
 

Toimintavarmuus poikkeustilanteissa

Lammolla_3_600x675

Öljylämmityksen toimintavarmuus nousee esiin poikkeustilanteissa kuten myrskyissä, jolloin talo voi jäädä ilman sähköä tunneiksi tai jopa päiviksi. Häiriöttömyyden takaa nykyaikaisissa kattiloissa varalämmittimenä toimiva sähkövastus. Se turvaa talon lämpimänä pysymisen ja mahdolliset vauriot, jos öljy jostain syystä loppuu sillä aikaa kun talon väki on matkoilla. Öljylämmitys tarvitsee vain vähän sähköä toimiakseen: kiertovesipumppu, öljypoltin ja säätöautomatiikka kuluttavat käydessään 200 wattia. Sähkökatkojen varalta sähkönsaannin voi varmistaa myös varavirtalähteellä, esimerkiksi aggregaatilla. Sen avulla lämmitysjärjestelmä toimii, vaikka sähköt olisivat poikki myrskyn tai tykkylumen takia. Samalla saa sähköä muihin kodin laitteisiin.
 

Kesällä 2018 öljykattila uusittiin juuri toimintavarmuuden takia. Palattuamme runsaan kolmen viikon reissusta helmikuussa löysimme talon kylmänä. Öljykattilan ylilämmönestin oli jostain syystä lauennut ja sammuttanut polttimen sillä seurauksella, että kattila, lämminvesivaraaja, käyttö- ja lämmitysvesiputkistot, patterit ja hanat olivat jäässä. – Aluksi näytti siltä, että kaikki pitää uusia. Koeponnistusten jälkeen ilmeni, että putkistot ja patterit olivat onneksi ehjiä, lämmityslaitteiston lisäksi vain kaksi hanaa piti vaihtaa. Tämän seurauksena Porkot lisäsivät järjestelmään vielä ilma-vesilämpöpumpun öljyn säätämisen takia ja varmistamaan lämmityksen toimintaa.
 

Lähde: Lämmöllä-lehti 3/2018
 
Päivitetty
4.12.2018