Yleisvalaistus led-nauhalla

Perinteisesti led-nauhoilla toteutettua valaistusta on käytetty keittiössä ja kodinhoitohuoneessa alumiiniprofiilien sisään upotettuna kaapistojen välitilassa tai kaappien päällä antamassa epäsuoraa valoa. Led-nauha ja alumiiniprofiili on kuitenkin varsin monikäyttöinen valaistusratkaisu. Sen erinomaisia ominaisuuksia kannattaa hyödyntää muuallakin kodin yleisvalaistuksessa.

AIRAM_CasaWelliKulho_2350

Valoa eleettömästi rakenteiden sisältä

Led-valaistus talon yleisvalona on pitkäikäinen ratkaisu. Energiatehokas valaistus maksaa itsensä nopeasti takaisin pienempänä energiankulutuksena. Perinteisistä kattovalaisimista poiketen asuintilojen yleisvalaistus voidaan toteuttaa linjavalona upottamalla led-nauha seinä- tai kattorakenteen sisälle alumiiniprofiilin kanssa. Näin toteutettuna valaistus ei vie tilaa asumiskorkeudesta lainkaan sulautuessaan eleettömästi talon rakenteisiin kunnioittaen talon arkkitehtuuria. Ratkaisu sopii luontevasti moderniin uudisrakennukseen, mutta se voidaan toteuttaa myös saneerauskohteeseen esim. sisäkattoremontin yhteydessä.

Profiili pidentää led-nauhan elinikää

Alumiiniprofiilin kanssa saat led-nauha-asennukselle viimeistellyn ilmeen. Airamin alumiiniprofiilivalikoima on laaja. Mallistossa on eri korkuisia ja levyisiä profiileja sekä suoraa pintaa että kulma-asennuksia varten. Profiileissa käytetään Rigel II, Apus II tai Norma II led-nauhoja ja niihin soveltuvia liitäntälaitteita. Rigel II Flex nauhaa voidaan asentaa myös haastaviin kohteisiin, koska sitä voidaan taivuttaa myös sivuttaissuuntaisesti.

Alumiiniprofiilien opaali kuvuin saadaan silmiä miellyttävä, pistemäisyyttä poistava ja tasainen valo. Profiileja käyttämällä takaat viivasuorat valolinjat ja sekä pitkän eliniän nauhoille.

AIRAM_CasaWelliKulho_2358
AIRAM_2292_Slim_Apus

Vinkkejä suunnitteluun ja asennukseen

  • Mieti valolinjan sijoitusta talon rakentamisvaiheessa. Valaistussuunnitelma kannattaa teettää asiantuntijalla. Ammattilainen tietää mistä led-nauhat ja profiilit kannattaa hankkia ja miten kauan valaisten asentamiseen kuluu aikaa ja rahaa.
  • Mieti miten paljon ja minkä väristä valoa haluat. Led-nauhoja on saatavana eri tehoisia vaihtoehtoja. Harkitse haluatko puhtaan valkoista 4000 K vai lämpimämpää 3000 K valoa.
  • Huomioi valaistuksen IP-luokituksen tarve. Kuiviin sisätiloihin voidaan asentaa IP20-luokan led-nauha, esim. Apus. II Jos asennat nauhan kosteisiin sisätiloihin tai ulos, on IP-luokituksen oltava vähintään IPX4, jolloin valonlähde on suojattu roiskuvalta vedeltä. Esimerkiksi ulkokäyttöön soveltuva Norma II led-nauhan kotelointiluokka on IP65, mikä tarkoittaa, että tuote on pölytiivis ja suojattu joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta. Se on siis turvallinen ja järkevä valinta ulkotiloihin.
  • Mieti haluatko valaistuksen himmennettäväksi. Norma 12V ja Apus 12V nauhoihin voidaan asentaa erillinen dali/painonappi-himmennys.
  • Verkkojännitteseen kytkettävät 230 V led-nauhat kytketään verkkovirtaan erillisen liitäntälaitteen avulla. Suosittelemme, että annat asennuksen sähköalan ammattilaisen tehtäväksi.

Lue myös:

Led-nauhoilla tehoa ja tyyliä keittiöön

Led-nauhaa voi käyttää epäsuorana valona esim. kaapistojen päällä tai takana, jolloin valo heijastuu seinien ja katon kautta koko tilaan pehmeästi, heijastamatta ja häikäisemättä.
ing3218
 
Päivitetty
3.12.2018