Kodin led-valaisimien himmentäminen eri automaatiojärjestelmissä

Led-valaisimien automaattiseen sytyttämiseen, sammuttamiseen ja himmentämiseen käytetään monesti kodinohjausjärjestelmää, kuten ABB:n Free at Homea tai KNX-järjestelmää. Valaistusta voidaan myös ohjata älykkäästi kodin WiFi-järjestelmässä, kun valaistus yhdistetään kodin langattomaan tietoverkkoon. Jos kodinohjausjärjestelmää ei ole käytössä, niin led-valaisimien käyttämiseen ja himmentämiseen saadaan lisää mahdollisuuksia verrattuna langalliseen seinäpainikkeeseen langattomilla seinäsäätimillä ja kauko-ohjauksella.

Muuntajan valinta olennaista

Led-valaisimissa on eroja sen suhteen, millaisilla virtalähteillä, eli muuntajilla, ne ovat varustettu. Muuntajavaihtoehtoina LedStorella ovat triac-muuntajat, DALI-muuntajat, RF-muuntajat, heikkovirtaan sopivat 12-24V-muuntajat sekä ”perusmuuntajat” valojen on/off -käyttöön. Kun valitaan ohjausjärjestelmään sopiva muuntaja, niin himmentäminen ja automaatio-ohjelmointi mahdollistuvat.

Triac-muuntaja on yleisimpiin ohjausjärjestelmiin soveltuva muuntajatyyppi. Tässä Triac-muuntaja 24V 45W led-nauhoille.Triac-muuntaja on yleisimpiin ohjausjärjestelmiin soveltuva muuntajatyyppi. Tässä Triac-muuntaja 24V 45W led-nauhoille.

Led-kattovalaisimet sopivat useimpiin automaatiojärjestelmiin

Kun ostat led-valoja, niin varmistu siitä, että valaisimen sisältämä muuntaja on himmennettävä. Lamppukauppa Led Storen valmistuttamat ja maahantuomat LedStore-merkkiset kattovalaisimet yleisvalaistuksen luomiseen sisältävät aina triac-himmennettävän muuntajan, jollei toisin mainita. Ne sopivat ilman muuntajamuutoksia esimerkiksi ABB:n Free at home ja KNX-automaatiojärjestelmiin. Pyydettäessä vaihdamme valaisimiin DALI-muuntajat, jolloin ohjelmoitavat DALI-valaistuksenohjaukset voidaan tehdä käyttäen LedStoren valaisimia.

Led-nauhoissa automaatioon sopivat muuntajat on helppo valita

Led-nauhavalaistuksessa valitaan aina led-nauhan ja alumiiniprofiilin lisäksi optimaalisen tehoinen (W) ja ominaisuuksiltaan sopiva virtalähde, joka toimii nauhan kanssa samalla jännitteellä (12V tai 24V) ja kestää tarpeellisen määrän led-nauhan kuormaa.

Automaatiojärjestelmiin soveltuu useimmiten triac-tyyppinen muuntaja, jossa valaistuksen ohjaus tapahtuu ensiopuolelta, mikä on sähkön säästön kannalta paras vaihtoehto.

Toinen muuntajatyyppi, joita automaatio-ohjauksissa käytetään, on DALI-muuntaja. DALI-muuntajissa valaisimien ryhmittely on osa ohjelmointia, joten valaisimien muuntajien tehot valitaan käytettävien valaisinryhmien mukaan.
DALI-muuntajat ryhmitellään kokonaisuuksiin ohjelmoitavien valaistusryhmien mukaan.DALI-muuntajat ryhmitellään kokonaisuuksiin ohjelmoitavien valaistusryhmien mukaan.

Kevyt valaistuksenohjaus ilman koodaamista

LedStoren VaLO-tuoteperheen WiFi-boksilla ja vastaanottimien avulla saadaan puolestaan kattovalaisimet syttymään, sammumaan ja himmenemään seinäpainikkeiden lisäksi mobiilisovelluksella. Tätä varten ei tarvita muuta valaistuksenohjausjärjestelmää.

VaLO-tuoteperheen valaisimen ohjaus perustuu langattomaan, radioaalloilla (Radio Frequency, RF) toimivaan himmennysjärjestelmään. Ohjaukseen soveltuvat muuntajat voivat olla triac, on/off- tai RF-muuntajia.

Langattomassa VaLO-järjestelmässä RF-vastaanotin asennetaan ensio- tai toisiopuolelle valaisimesta riippuen. Vastaanottimista tai vastaanottimen sisältävistä RF-muuntajista luodaan parit helposti langattomiin painikkeisiin tai kaukosäätimiin.

Valaistuksen ohjaaminen ilman koodaamista tapahtuu yhdistämällä langattoman ohjauksen valaisimet LedStoren VaLO-tuoteperheen WiFi-boksiin ja lataamalla mobiiliapplikaatio. Valaistuksen ohjaaminen ilman koodaamista tapahtuu yhdistämällä langattoman ohjauksen valaisimet LedStoren VaLO-tuoteperheen WiFi-boksiin ja lataamalla mobiiliapplikaatio. 
RF-muuntaja sisältää vastaanottimen, mikä yksinkertaistaa langattoman valaistuksenohjauksen asennusta.RF-muuntaja sisältää vastaanottimen, mikä yksinkertaistaa langattoman valaistuksenohjauksen asennusta.

Myös aurinkosähköjärjestelmiin sekä 12-24V automaatiojärjestelmiin

Automaatiojärjestelmien lisäksi LedStoren valaisimet sopivat taloon tai muuhun valaistavaan kohteeseen, kuten asuntoauto, vene tai rekan nuppi, joka toimii kokonaan tai osittain 24V jännitteellä. Led-nauhoista kaikkia malleja löytyy 24V jännitteisenä ja niihin on yhdistettävä langaton ohjaus esimerkiksi kaukosäätimellä.

Kattovalaisimistamme alasvaloihin, eli kattoon upotettaviin spotteihin ja spottisarjoihin, saa pyydettäessä heikkovirtamuuntajat (12V-24V).

LedStoren valaisimien ohjauksesta:

LedStoren himmennettävät valaisimet sopivat

  • koko talon kattavaan automaatio-ohjaukseen, eli kodin tai kiinteistönohjausjärjestelmään
  • kevyempään, talon WiFi-verkkoon yhdistettävään, langattomaan valaisinohjaukseen, jota käytetään mobiiliapplikaatiolla
  • perinteisiin langallisiin seinähimmentimiin ja painikkeisiin

Muuntajan ominaisuuksien valinta on olennaista, kun etsitään kodinohjausjärjestelmään soveltuvia led-valaisimia.

Yleensä vaihtoehdot, joista löytyy oikea muuntaja eri tarpeisiin, ovat
  • triac-muuntaja
  • DALI-muuntaja
  • on/off-muuntaja
  • 12-24V-muuntaja
  • RF-muuntaja.

Näitä kaikkia muuntajatyyppejä on saatavissa lähes kaikkiin Lamppukauppa Led Storen valaisimiin.


Valaistussuunnittelu veloituksetta

Mikäli mietit oman kotisi valaistussuunnitelmaa, voit pyytää LedStoresta myös ilmaisen valaistussuunnitelman. Suunnitelma tehdään asiakkaan toiveiden mukaan ja varmistaen, että asunnossa on valoa riittävästi. Suunnitelmat laaditaan pohjapiirrokseen ja toimitetaan pdf-muodossa sähköpostilla. Suunnitelma sisältää positiokohtaiset ehdotukset valaisimista ja suunnitelman perässä on tuotekohtaiset tietokortit. Asiakkaalle tehdään myös tarjous ehdotetuista valaisimista.

Rakentaessa ja remontoidessa aikataulu on lähes aina tiukka ja joskus valaistussuunnitelman tarve huomataan, kun sen mielellään pitäisi jo olla valmis. Valaistussunnittelun toteuttaminen on LedStorella kehitetty tiiviiksi ja tehokkaaksi juuri sen takia.

Suunnittelupalavereihin ei tarvitse matkustaa, sillä koko suunnittelu voidaan tehdä etänä. Yhteydenpito tapahtuu sähköpostilla ja puhelimitse. Omaa aikaasi kuluu keskimäärin 1-3 tuntia koko projektiin.


Jätä suunnittelupyyntö tästä >>


Tilaa valaisimet ja tarvikkeet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Rakentaja.fi-verkkokaupasta löytyvät LedStoren suosituimmat valaisinmallit.

Verkkokauppaan >>

Kiinnostuitko LedStoren valaisimista? Pyydä yhteydenotto valaistussuunnitelmaa varten.


 
Julkaistu
3.12.2018