Mikä on oikea paikka peilille?

Peili on oiva keino saada johdateltua luonnonvaloa myös pidemmälle kotiin. Tarkoin sijoiteltu peili heijastaa sisälle tulevan valon juuri haluttuun suuntaan. Samassa yhteydessä peilillä voi myös korostaa kodin kaunista yksityiskohtaa.

Tiesitkö, että kiinalainen fengshui käsittelee peilin sijoittamista näkökulmasta, jossa peili toimii energian heijastajana? Tällaisella ajattelutavalla peilillä ja sen sijoittamisella on suurempi merkitys kuin vain toimia valon heijastajana, tilan suurentajana tai kuvastimena. Esimerkiksi fengshuin mukaan peiliä ei tulisi sijoittaa suoraan kohden ulko-ovea tai ikkunaa, näin tehtäessä sisälle tuleva energia heijastuukin takaisin tulosuuntaan. Jos kuitenkaan ei halua käyttää sisustuksessaan fengshuin oppeja, miten peili kannattaa kodissa sijoittaa?

Kurkista Finnmirrorin peilivalikoimaan

Sijoita näyttävä peili tauluksi sohvaryhmän yläpuolelle.Sijoita näyttävä peili tauluksi sohvaryhmän yläpuolelle.

Tapoja käyttää peilejä

Peili on mainio väline. Sen avulla on mahdollista esimerkiksi suurentaa tilaa, johdattaa valoa pimeimpäänkin nurkkaan, antaa mielikuvan ikkunasta tai peräti ovesta. Miten sitä sitten oikeasti kannattaa käyttää?

Peilin sijoittaminen

Mikäli sijoitat suuren peilin, tai vaikka peiliryhmän vaakasuuntaiseksi kokonaisuudeksi, luot illuusion todellisuutta leveämmästä tilasta. Korkeuden luominen onnistuu vastaavasti asettamalla peilit pystyasentoon. Kun tarkoituksenasi on peilin avulla tuoda tilaan lisää valoa, varmista peilin sijoitus siten, että aivan suora auringonpaiste ei osu itse peiliin. Suoraan heijastuva valo tuntuu ikävältä ja häikäisee.

Huomioi mitä peilissä näkyy

Haluatko korostaa jotain kaunista yksityiskohtaa, tai luoda vaikka mielikuvan toisesta ikkunasta? Tällöin tarkastele myös vastakkaista seinää jolle peiliä olet sijoittamassa. Suosi kuitenkin heijastuvan kuvan kohdalla levollista tunnelmaa. Liian sekava ja värikäs kuvajainen voi tehdä tunnelmasta levottoman, kuten myös vastakkain asetettujen peilien heijastuminen toinen toisistaan.

Käytä rohkeasti erilaisia peilejä ja luo oma kokonaisuus.Käytä rohkeasti erilaisia peilejä ja luo oma kokonaisuus.

Muista käytännöllisyys

Kukapa meistä ei aamulla viimeistään pukeuduttuaan kurkistaisi peiliin. Korkeat peilit ovat omiaan paljastamaan, miltä valittu asukokonaisuus näyttää. Sijoita peili sellaiseen paikkaan, jossa pääset tarkastelemaan itseäsi jopa hieman kauempaa. Peilin voi myös mahdollisuuksien mukaan kiinnittää suoraan seinään tai vaikka kaapin oveen. Muista tarkistaa oikeanlainen kiinnitys.

Käytä rohkeasti muotoja

Peilin ei aina tarvitse olla neliö tai suorakaide. Pyöreänmalliset peilit tuovat omalta osaltaan tietynlaista pehmeyttä esimerkiksi modernin pelkistettyyn sisustukseen, etenkin jos peilin kehykset ovat vielä koristeellisempaa mallia. Vaikka siro kehys ehkä sopiikin sisustukseen hyvin, älä heti tyrmää ajatusta leveämmästä, esimerkiksi laudoista valmistetusta kehyksestä, jotka voi sävyttää mieleisekseen.
 

Hopeakehyksinen peili sopii hyvin eri värien pariksi.Hopeakehyksinen peili sopii hyvin eri värien pariksi.

Sirpale peilin historiaa

Aivan alkujaan on peiliksi soveltunut periaatteessa mikä tahansa heijastava ja kiiltävä pinta, erityisesti erilaiset metallipinnat ovat historian saatossa olleet suosittu ratkaisu. Peilien lähentyessä nykyistä muotoaan, olivat ne pitkään ylhäisön käytössä olleita ylellisyystarvikkeita.

Usein museoissa on nähtävillä korkeita ja kapeita peilejä, jotka koostuvat kuitenkin kahdesta palasta. Selitystä peilien kaksiosaisuuteen löytyy ainakin kahta eri koulukuntaa: ensimmäisen mukaan tähän on syynä ammoin käytössä ollut peilivero, jossa peilistä piti maksaa veroa sen mukaan minkä kokoinen peililasi oli. Toki toisen koulukunnan mukaan on myös mahdollista, että peilit oli koottu käyttäen kahta pienempää, sillä silloin vallinneiden valmistusmenetelmien avulla ei kyetty valmistamaan yhtenäistä ja suurta lasia.

Peilin ikää pystyy myös hieman päättelemään siitä, onko peilin lasi puhallettua vai vedettyä lasia. Puhalletusta lasista valmistetussa peilissä kuvajainen heijastuu hieman mutkittelevana.

 
Päivitetty
26.11.2018