Palo-ovien ja -ikkunoiden tiivisteet ja tiivistäminen

Rakennuksessa on tiloja, jotka pitää palo-osastoida. Omakotitaloissa tämä usein rajoittuu pannuhuoneisiin. Palo-osastointiin kuuluu sekä määräykset täyttävät sisä- ja kattorakenteet että ikkunat ja ovet. Palo-osastoinnissa pannuhuoneessa myös ovien sekä ikkunoiden tiivisteiden ja tiivistämisen on oltava palonkestäviää.

palo-ovi-750x422

Palo-ovilla ja ikkunoilla lisäät oman talosi turvallisuutta. Palo-ovet ja ikkunat ovat oleellinen osa talojen palo-osastointia. Rakennus jaetaan palo-osastoihin palon ja savun leviämisen rajoittamiseksi, rakennuksesta poistumisen turvaamiseksi, pelastus- ja sammutustoimien helpottamiseksi sekä omaisuusvahinkojen rajoittamiseksi. Palo-osastona omakotitaloissa tarkoitetaan yleisimmin pannuhuonetta ja autotallia.

Palonkestävä tiivistäminen

Palo-ovien asentamiseen tulee tehdä huolellisesti, jotta palo-ovi toimii kuten sen on tarkoitettu. Palo-ovi on tiivistettävä seinän ja karmin välistä palonkestäväksi palonsuojauretaanilla tai muulla palamattomalla eristeellä. Tilkittäviä kohtia ovat: karmin ja seinän välinen rako sekä tukien varaan asennetun kynnyksen alusta.

Palo-ovien tiivisteet tulee tarkistaa määräajoin ja vaihtaa uusin, jos tiivisteet todetaan viallisiksi.

Esimerkkejä asennusvirheistä:

Karmi on vinossa ovesta poispäin

 • ovi ei mahdu kynteväliin
 • tiiviste ei toimi

Karmi vinossa oveen päin

 • ovi panttaa saranapuolelta
 • ovi roikkuu
 • tiiviste ei toimi lukkopuolella
 • raot karmissa yläpuun ja kynnyksen saumassa

Karmin sivut eivät ole pystysuorassa yhdensuuntaiset

 • ovi ei sulkeudu
 • avautumiskulmaan jää rako
 • tiiviste ei toimi

Karmin ristimitat eivät ole yhtä suuret tai tuenta on puutteellinen

 • ovi roikkuu
 • telki ei mene vastarautaan
 • tiiviste ei toimi

Karmi pullistuu eli kynteleveys vaihtelee

 • lukitustelki ei laukea
 • ovi panttaa

Tytan Palovaahto

Tytan B1 palopilli- ja pistoolivaahdot ovat käyttövalmiita 1-komponenttisia, itsestään sammuvia polyuretaanisaumavaahtoja. Tuote on suunniteltu palo-osastojen saumaamiseen. Tuote sopii moniin käyttötarkoituksiin: palo-ovien ja -ikkunoiden tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Uuden kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto ei valu pystysuorilta pinnoilta. Erinomaiset tiivisteominaisuudet savuja ja kaasuja vastaan. Kovettunut vaahto takaa mainion lämpö- ja akustisen eristeen.

tytan-palovaahdot-422x422

Vaahto on homesuojattu, kestää lämpöä ja kylmää (-60 C °- +100 C°) sekä kosteutta. Kovettunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, peittää laastilla tai maalata. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille, kuten puu, tiili, betoni, laasti, metalli, styrox ja kova PVC.

RK Palotiiviste palo-oviin

Musta RK Palotiiviste on uraan painettava O-profiilin tiiviste palo-oviin, joissa on ura tiivisteen kiinnitysnuolta varten. RK Palotiivisteellä tiivistetty palo-ovi kestää paloa 90 minuuttia sekä on 90 minuuttia savutiivis, paloluokituksena on EI90. TPE on nykyaikaista, korkealaatuista, täysin kierrätettävää materiaalia ja se on helppo asentaa.

Tuotetta käytetään palo-ovien kuumuuden kestävään tiivistämiseen +600°C asti. Kun palo-ovi on suljettuna, tiiviste kestää +600°C. RK Palotiivisteen tehtävänä on suojata palokaasujen kulkeutuminen eri palotilojen välillä.

rk-palo-ovi-tiiviste-422x422

Paitsi paloeristykseen, eriste tiivistää oven kylmyydeltä/kuumuudelta säästäen samalla energiaa. Joustavan tiivisteen voi pestä ja se kestää vettä. RK Palotiivisteen käyttöikä on yli 15 vuotta. Tuote kestää hyvin kemikaaleja, mutta ei liuottimia kuten lakkabnesiiniä tai öljyä. Tiiviste puhdistetaan vedellä ja saippualiuoksella.

Voit lukea lisää paloluokista artikkelistamme "Paloturvallisuusmääräykset ja –ohjeet vaikuttavat myös rakentamisessa".

Lue myös tulisijojen palokatkotuotteista: Tytan B1 palokuitu ja tulisijamassa >>

 
Päivitetty
25.1.2022