• Etusivu
  • Talo

Palo-ovien ja -ikkunoiden tiivisteet ja tiivistäminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Julkaistu 20.11.2018Päivitetty 31.03.2023
20233_81321.jpg

Rakennuksessa on tiloja, jotka pitää palo-osastoida. Omakotitaloissa tämä usein rajoittuu pannuhuoneisiin. Palo-osastointiin kuuluu sekä määräykset täyttävät sisä- ja kattorakenteet että ikkunat ja ovet. Palo-osastoinnissa pannuhuoneessa myös ovien sekä ikkunoiden tiivisteiden ja tiivistämisen on oltava palonkestäviää.

Palo-ovilla ja ikkunoilla lisäät oman talosi turvallisuutta. Palo-ovet ja ikkunat ovat oleellinen osa talojen palo-osastointia. Rakennus jaetaan palo-osastoihin palon ja savun leviämisen rajoittamiseksi, rakennuksesta poistumisen turvaamiseksi, pelastus- ja sammutustoimien helpottamiseksi sekä omaisuusvahinkojen rajoittamiseksi. Palo-osastona omakotitaloissa tarkoitetaan yleisimmin pannuhuonetta ja autotallia.

Palonkestävä tiivistäminen

Palo-ovien asentamiseen tulee tehdä huolellisesti, jotta palo-ovi toimii kuten sen on tarkoitettu. Palo-ovi on tiivistettävä seinän ja karmin välistä palonkestäväksi palonsuojauretaanilla tai muulla palamattomalla eristeellä. Tilkittäviä kohtia ovat: karmin ja seinän välinen rako sekä tukien varaan asennetun kynnyksen alusta.

Palo-ovien tiivisteet tulee tarkistaa määräajoin ja vaihtaa uusin, jos tiivisteet todetaan viallisiksi.

Info

Info

Esimerkkejä asennusvirheistä:

Karmi on vinossa ovesta poispäin

  • ovi ei mahdu kynteväliin
  • tiiviste ei toimi

Karmi vinossa oveen päin

  • ovi panttaa saranapuolelta
  • ovi roikkuu
  • tiiviste ei toimi lukkopuolella
  • raot karmissa yläpuun ja kynnyksen saumassa

Karmin sivut eivät ole pystysuorassa yhdensuuntaiset

  • ovi ei sulkeudu
  • avautumiskulmaan jää rako
  • tiiviste ei toimi

Karmin ristimitat eivät ole yhtä suuret tai tuenta on puutteellinen

  • ovi roikkuu
  • telki ei mene vastarautaan
  • tiiviste ei toimi

Karmi pullistuu eli kynteleveys vaihtelee

  • lukitustelki ei laukea
  • ovi panttaa

Tytan Palovaahto

Tytan B1 palopilli- ja pistoolivaahdot ovat käyttövalmiita 1-komponenttisia, itsestään sammuvia polyuretaanisaumavaahtoja. Tuote on suunniteltu palo-osastojen saumaamiseen. Tuote sopii moniin käyttötarkoituksiin: palo-ovien ja -ikkunoiden tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Uuden kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto ei valu pystysuorilta pinnoilta. Erinomaiset tiivisteominaisuudet savuja ja kaasuja vastaan. Kovettunut vaahto takaa mainion lämpö- ja akustisen eristeen.

20209_66490.jpg

Vaahto on homesuojattu, kestää lämpöä ja kylmää (-60 C °- +100 C°) sekä kosteutta. Kovettunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, peittää laastilla tai maalata. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille, kuten puu, tiili, betoni, laasti, metalli, styrox ja kova PVC.

RK Palotiiviste palo-oviin

RK Palotiiviste on uraan painettava O-profiilin silikonitiiviste palo-oviin, joissa on ura tiivisteen kiinnitysnuolta varten. Soveltuu palo-ovien kuumuuden kestävään tiivistämiseen +600 C saakka. Suojaa palokaasujen kulkeutumista eri palotilojen välillä.

Tuote ei paisu kuumuuden vaikutuksesta. Paisuva palotiiviste on erillinen tiiviste , joka upotetaan yleensä karmiin. Kuumuuden vaikutuksesta se paisuu ja täyttää karmin ja oven käyntivälin.

Tarvittaessa, RK Palotiivisteen käyttö erilaisissa palo-ovissa ja saneerauskohteissa vaatii rakennuspaikkakohtaisen hyväksynnän rakennusvalvonnasta.

Tiiviste eristää oven myös kylmyydeltä / kuumuudelta ja säästää energiaa. Tiiviste on joustava, veden ja pesunkestävä. Silikonikumilla on monia ainutlaatuisia ominaisuuksia, minkä ansiosta sitä voidaan käyttää moniin kohteisiin. Silikonikumi kestää hyvin UV:ta, joten silikonituotteet säilyttävät värinsä ja elastisuutensa voimakkaassa auringonpaisteessa. Kestää sääolosuhteista riippuen jopa 20 vuotta.

20209_66491.jpg
Info

Info

Rakennuskemian turvalliset palokatkotuotteet

Rakennuskemia Oy
Talo
eristys
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
20207_65817.jpg
Valitse oikea uretaanivaahto käyttötarkoituksen mukaan
Tavallisen pilli- tai pistoolivaahdon lisäksi markkinoilla on liuta erilaisiin tarkoituksiin räätälöityjä PU-vaahtoja. Löytyy matalasti turpoavaa, palosuojaukseen suunniteltuja ja liimaamiseen tarkoitettuja vaahtoja. PU-vaahto täyttää raot, on helppo asentaa ja eristää erinomaisesti. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille: tiili, betoni, laasit, puu, lasi, metalli, polystyreeni, kova PVC ja kova PU-vaahto.Löydä ala olevasta listauksesta itsellesi sopiva PU-vaahto.
2427_79352709_201462413186.jpg
Ilmanvaihtokanavien eristys putkieristeellä
Hyvä sisäilma on ensiarvoisen tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Se vaikuttaa virkeyteen ja jaksamiseen. Lisäksi se luo miellyttävän työ- ja oleskeluympäristön.Tehokkaasti ilmastoidussa talossa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestää sukupolvelta toiselle ilman suurempia rakenteellisia remontteja.Pientalon ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmän tultua lähes pakolliseksi uusien energiansäästömääräysten yhteydessä on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota myös ilmanvaihtokanavien eristämiseen.
20228_79266.jpg
Q&A kipsilevyn palonkestävyydestä sekä ääneneristyksestä
Kun käyttöön aiottu ratkaisu herättää kysymyksiä, on myös suotavaa, että niihin löytäisi oikean vastauksen helposti. Keräsimme yhteen yleisimmin esitettyjä kysymyksiä ääneneristämisestä sekä palonkestävyydestä ja pyysimme Gyprocin tekniseltä tuelta sekä myynniltä vastaukset mieltä askarruttaneisiin seikkoihin.
202110_73275.jpg
Miten ja millä hormit sekä tulisijat tulee paloeristää?
Paloturvallisuus on asia, johon ei sovi suhtautua kevyesti. Elävä tuli takassa ja kuumat savukaasut hormissa ovat aina omalta osaltaan riski, mikäli turvallisuudesta ei ole huolehdittu asianmukaisesti rakenteissa tai itse käytössä olevassa tuotteessa, vaikkapa hormissa ja takassa.On tärkeää kiinnittää huomiota paloturvallisuuteen jo itse tulisijaa ja hormia valittaessa, mutta myös olla itse aktiivinen selvittämään, millaisia vaatimuksia paloturvallisuuden saavuttamisella on esimerkiksi välipohjan sekä yläpohjan suhteen – tai vaikka tulisijan takana olevaan palomuuriin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton