Ala-, väli- ja yläpohjarakenteet kannattaa toteuttaa pitkillä jänneväleillä ja lyhyellä asennusajalla. Tämä onnistuu parhaiten ontelolaatoilla, jotka ovat ratkaisu tehokkaaseen ja laadukkaaseen rakentamiseen. Asennus tapahtuu työmaalla nopeasti ja aikataulut halliten.
Ontelolaatat ovat betonista valmistettuja laattaelementtejä, missä betonin raskasta omaa painoa on kevennetty laattojen pituussuuntaisilla onteloilla. Suhteellisen kevyt rakenne ja ontelolaattojen tehokas raudoitus tekevät mahdolliseksi pitkien jännevälien rakentamisen, joka tuo vapautta tilojen suunnitteluun.
Ontelolaattaelementti kestää hyvin sille lasketut kuormat ja esimerkiksi kantavia rakenteita voidaan osittain rakentaa suoraan ontelolaatan päältä. Pientalon rakennesuunnittelija valitsee käytettävän laattatyypin ja määrittelee ontelolaatoille tulevat kuormat, joiden pohjalta elementtisuunnittelija raudoittaa tuotteet. Valmistus tapahtuu liukuvalutekniikalla kuivissa ja valvotuissa tehdasolosuhteissa. Pientaloissa yleisesti käytettyjä laattatyyppejä ovat Parman P18M (korkeus 175 mm), P20 (200 mm) ja P27 (265 mm).
PARMAontelolaatat soveltuvat käytettäviksi kaikkien kivirakenteisten seinämateriaalien – harkkojen, elementtien ja paikallavalun – yhteydessä. Yleisimmin ontelolaattaa käytetään pientaloissa harkkorakenteisen seinän päällä kantavana välipohjarakenteena. Tuulettuvan alapohjan yleistyminen on lisännyt ontelolaatan käyttöä myös ryömintätilaisissa perustusratkaisuissa; tällöin ontelolaatta voi olla tehtaalla valmiiksi alapuolelta lämpöeristetty.
Alapohjan asennustyö viimeistelyineen onnistuu työmaalla jopa alle päivässä. Kantavan alapohjan alle asennettavat putki- ja viemärivedot eivät jää rakenteiden sisään ja niiden kunto voidaan tarkistaa säännöllisesti. Radonturvalliseen rakentamiseen tuulettuva alapohja on säteilyturvakeskuksenkin suosittelema vaihtoehto. Oikein toteutettu tuulettuva alapohjarakenne pitää talon rakenteet kuivina ja rakennusmateriaalina betoni kestää maaperän kosteutta erinomaisesti.
Ontelolaattarakenne on edullinen tapa tehdä pientalon välipohja. Menetelmän edullisuus perustuu kustannustehokkuuteen ja nopeuteen. Pitkien jännevälien ansiosta voidaan välttyä ylimääräisten kantavien linjojen rakentamiselta talon keskelle ja rakennusmateriaaleja sekä -aikaa säästyy. Kivirakenteisena ontelolaatta tarjoaa turvallisen perustan kosteisiin tiloihin. Se ei poista vesieristämisen tarvetta, mutta mahdollisen vahingon sattuessa ontelolaatta ei lahoa tai homehdu.
Vaikka pientalon välipohjalle ei ole annettu normien mukaisia ääneneristävyysvaatimuksia, on hyvä ääneneristävyys aina arvokas asia. Ontelolaatta itsessään eristää sekä ilmassa että rakenteissa kulkevan äänen hyvin, ja tätä voidaan parantaa edelleen kelluvalla lattiarakenteella, jossa pintalaatan ja kantavan ontelolaatan väliin asennetaan eristekerros.
Pientalon paloturvallisuuden kruunaa kivirakenteinen yläpohja. Hyvä paloturvallisuus pienentää mm. kiinteistön vakuutusmaksuja. Ontelolaatoista voidaan toteuttaa sekä suorat että vinot kattopinnat.
Kohdekohtaisesti valmistetut PARMAontelolaatat tuodaan työmaalle lähettämön kanssa sovittuna tilausajankohtana rekan kyydissä. Laattojen purku ja asennus pientalotyömaalla tapahtuu useimmiten autonosturin avulla. Laatat nostetaan yksitellen suoraan paikoilleen kantavien seinien tai palkkien päälle.
Ontelolaattojen asennuksessa käytetään muovista valmistettuja asennusvälikkeitä, joilla laatat tasataan oikeaan korkoon ja varmistetaan saumavalujen kattavuus. Tavallisen pientalon ala- tai välipohjalaattojen asennukseen kuluu aikaa vain muutama tunti.
Kun laatat ovat paikoillaan, ontelolaattojen saumoihin asennetaan saumateräkset ja saumat valetaan juotosbetonilla umpeen. Saumavalujen kovetuttua kantava ontelolaattakenttä on valmis seuraaviin rakennusvaiheisiin. Laattojen saumoihin ja päätyihin voidaan myös asentaa esim. sähköputkituksia.
Suunnitteletko rakentamista? Jättämällä yhteydenottopyynnön asiantuntija auttaa sinua ontelolaattoihin liityvissä kysymyksissä.