Miksi ilmanvaihto on tärkeää?

Vallox-ilmanvaihto parantaa asumismukavuutta, lisää elämänlaatua ja turvaa niin perheen kuin kodin terveyden. Oletpa sitten rakentamassa uutta tai korjaamassa vanhaa, älykäs ja energiatehokas ilmanvaihto huolehtii, että voit nauttia puhtaasta ja raikkaasta sisäilmasta. Energiatehokkaista Vallox-ilmanvaihtokoneista löytyy sopiva vaihtoehto kaiken kokoisiin ja -näköisiin koteihin.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone Rakentaja.fi-kaupasta

Mitä ilmanvaihto tekee?

1. Vanha, käytetty ilma pois – uusi, raikas ilma tilalle

Kosteutta, käryjä ja hajuja syntyy tavallisista arkitoimista eli kun sisätiloissa pestään pyykkiä, laitetaan ruokaa ja peseydytään. Koneellinen ilmanvaihto poistaa normaalista elämisestä aiheutuvat kosteudet, käryt ja hajut, eivätkä ne jää asuntoon haittamaan arkea. Samalla se poistaa sisäilmasta kertaalleen hengitetyn ilman ja tuo tilalle uutta, raikasta ilmaa. Vaihtaessaan ilmaa, Vallox-ilmanvaihtokoneet eivät koskaan sekoita poistoilman epäpuhtauksia ulkoa tulevaan raikkaaseen ja suodatettuun ilmaan.

On asukkaiden etu rakentaa talo energiataloudellinen, tiivis talo. Tiivis talo tarvitsee koneellisen ilmanvaihdon pysyäkseen kunnossa, jotta sen rakenteet pysyvät kunnossa ja talon arvo säilyy.

2. Tehokas ilmanvaihto suojelee kosteudelta
Ihmisten arkitoimet, hikoilu, hengitys ja huonekasvit tuottavat sisäilmaan kosteutta. Aina kun käyt suihkussa, saunot, kuivaat pyykkiä tai laitat ruokaa, sisäilman kosteuspitoisuus kasvaa.
Korkea kosteustaso tuntuu iholla epämiellyttävältä ja tekee otollisen kasvualustan homeiden ja mikrobien kasvulle kodin rakenteissa. Jos sisäilman kosteuspitoisuus nousee liian korkeaksi, kosteus tiivistyy ikkunoihin tai kylmän ulkoseinän rakenteisiin.
Yli 80 % suhteellisessa kosteudessa ja normaalissa huoneenlämmössä kasvavat lähes kaikki sienirihmastot. Kosteuden on arvioitu olevan suurin rakennusvaurioiden syy. WHO:n mukaan 75-80% rakennusten ongelmista on kosteusperäisiä.

Tehokas Vallox-ilmanvaihto poistaa liiallisen kosteuden sisäilmasta suoraan ulos. Älykäs ilmanvaihtokone tunnistaa kohonneen ilmankosteuden ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti. Siten varmistetaan, että liiallinen kosteus poistuu ulos asunnosta. Puhtaassa sisäilmassa voivat hyvin niin asukkaat kuin asunnon rakenteetkin.

Normaalit arkitoimet kuten ruuanlaitto, pyykinpesu ja peseytyminen tuottavat sisäilmaan kosteutta. Vallox-ilmanvaihto poistaa nämä epäpuhtaudet ja estää homeiden ja mikrobien kasvun kodin rakenteissa. Näin ilmanvaihto pitää huolta sekä asukkaista että rakennuksesta.Normaalit arkitoimet kuten ruuanlaitto, pyykinpesu ja peseytyminen tuottavat sisäilmaan kosteutta. Vallox-ilmanvaihto poistaa nämä epäpuhtaudet ja estää homeiden ja mikrobien kasvun kodin rakenteissa. Näin ilmanvaihto pitää huolta sekä asukkaista että rakennuksesta.
3. Suodatettu ja puhdas sisäilma osana hyvinvointia

Erityisesti kaupunkialueilla liikenteen, energiantuotannon ja teollisuuden aiheuttamat ilmansaasteet, kuten häkä, hiilivedyt, noki ja typen oksidit kulkeutuvat sisätiloihin ilmanvaihdon tai vuoto-ilmavirtojen mukana. Lisäksi ulkoilmassa leijailevat siitepölyt ja kaupunkien katupöly aiheuttavat ongelmia erityisesti allergioista kärsiville.
Sinä ja perheesi voitte altistua myös sisätiloissa ulkoilman epäpuhtauksille. Ilmansaasteet ja muut ulkoilman epäpuhtaudet voivat aiheuttaa vakavia terveysvaikutuksia, kuten yskää, nuhaa, hengenahdistusta, toimintakyvyn heikkenemistä, hengityselinten tulehdus- ja ärsytysoireita, astmaoireiden pahenemista ja astmakohtausten lisääntymistä. Pahimmassa tapauksessa ilmansaasteet lisäävät sydän- ja verisuoniperäisten tautien vaaraa. Tutkimusten mukaan pitkäaikainen altistuminen liikenteestä, teollisuudesta ja palamisesta vapautuville pienhiukkasille lisää dementian ja aivohalvauksen riskiä.
Ilmanvaihtokoneen yksi tärkeimmistä tehtävistä on suodattaa sisään tuotavasta ulkoilmasta tehokkaasti pölyt, pienhiukkaset ja ilmansaasteet. Kaikissa Vallox-ilmanvaihtokoneissa on suodatus, jonka ansiosta voitte nauttia puhtaasta sisäilmasta huolettomasti. Ilmanvaihtokoneen suodattimien säännöllinen puhdistus ja uusiminen on olennainen asia paitsi hyvän sisäilman, myös ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan kannalta. Tehokas suodatus vähentää myös kanaviston puhdistuksen tarvetta.

4. Ilmanvaihto auttaa jaksamaan

Ihmisten ja eläinten hengitys tuottaa sisäilmaan hiilidioksidia. Kun kodissasi on esimerkiksi paljon vieraita, hiilidioksiditaso nousee ja ilma muuttuu tunkkaiseksi ja lämpiää. Liika hiilidioksidi voi aiheuttaa väsymystä tai päänsärkyä sekä heikentää unen laatua. Jo kaksi henkilöä tuottaa yön aikana huoneilmaan suuren hiilidioksidikuorman.

Koneellinen ilmanvaihto pitää huolta, että hiilidioksiditaso pysyy riittävän alhaisena, jolloin voit paremmin ja jaksat enemmän. Älykäs, automatisoitu Vallox-ilmanvaihto tunnistaa hengityksestä syntyvän hiilidioksidin ja tehostaa automaattisesti ilmanvaihtoa esimerkiksi yöaikaan tai kun kodissasi on normaalia enemmän ihmisiä.

Ihminen viettää jopa 90 % ajastaan sisätiloissa hengittäen n. 15 000 litraa ilmaa päivässä. Terveellinen sisäilma onkin hyvinvoinnin kannalta ratkaisevassa asemassa ja se on panostus koko perheen elämänlaatuun. Raikkaassa kodissa viihtyy, nauttii energisestä olotilasta ja nukkuu hyvin.Ihminen viettää jopa 90 % ajastaan sisätiloissa hengittäen n. 15 000 litraa ilmaa päivässä. Terveellinen sisäilma onkin hyvinvoinnin kannalta ratkaisevassa asemassa ja se on panostus koko perheen elämänlaatuun. Raikkaassa kodissa viihtyy, nauttii energisestä olotilasta ja nukkuu hyvin.

5. Huoletonta asumista ilman epäpuhtauksia

Rakennus- ja sisustusmateriaalit päästävät sisäilmaan epäpuhtauksia, joita et todennäköisesti havaitse aistein. Näitä VOC-päästöiksi kutsuttuja epäpuhtauksia liukenee kotisi sisäilmaan talon rakenteiden ja kalusteiden liimoista, maaleista ja pintakäsittelyaineista. Myös erilaiset levymateriaalit ovat tyypillisiä VOC-päästöjen lähteitä. Jotkin materiaalipäästöt voivat aiheuttaa keuhkoperäisiä oireita, kuten käheyttä, kurkkuoireita, yskää, astmaa ja keuhkoputken tulehdusta.

On huolettomampaa elää ja asua, kun aikuiset, lapset ja lemmikit eivät altistu näille epämiellyttäville päästöille. Vallox-ilmanvaihto huolehtii, että rakennus- ja sisustusmateriaalien päästöt sekä radon-kaasut poistuvat sisäilmasta.

Energiatehokas ilmanvaihto on osa asumisen kokonaiskustannuksia. Suurin osa ilmanvaihdon energiankulutuksesta muodostuu korvausilman lämmittämisestä. Kaikki Vallox-ilmanvaihtokoneet on varustettu lämmöntalteenotolla: sisään tuleva raitis ilma lämmitetään poistettavasta ilmasta otetulla lämmöllä. Kun lämpöhukka pysyy minimissä, säästät lämmityskustannuksissa.Energiatehokas ilmanvaihto on osa asumisen kokonaiskustannuksia. Suurin osa ilmanvaihdon energiankulutuksesta muodostuu korvausilman lämmittämisestä. Kaikki Vallox-ilmanvaihtokoneet on varustettu lämmöntalteenotolla: sisään tuleva raitis ilma lämmitetään poistettavasta ilmasta otetulla lämmöllä. Kun lämpöhukka pysyy minimissä, säästät lämmityskustannuksissa.
 
Julkaistu
12.11.2018