• Etusivu
  • Talo

5 vinkkiä raidallisten rännien pesuun

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Päivitetty 25.05.2022
201811_55296.jpg

Noki, siitepöly, pihka ja muu lika voi tarttua pintaan niin tiukasti, ettei pelkkä vedellä suihkuttaminen riitä rännien puhdistamiseksi.

Katon huoltotöitä tehdessä katse kiinnittyy usein likaisiin, raidallisiin ränneihin. Jos haluat lopullisesti eroon raitaongelmasta, valitse katollesi raidattomat Arvo-kourut.

5 vinkkiä raidallisten rännien pesuun

Jos haluat puhdistaa nykyisten kourujesi ulkopinnat, ohessa muutamia vinkkejä:

  1. Pesuaineena voi käyttää esimerkiksi Panssaripesua tai Peltipesua.
  2. Biohajoavat Universal Stone sekä Wurthin Pineline ovat myös hyviksi todettuja pesuaineita.
  3. Jos käytät auton liotinpesuaineita, muista laimentaa niitä tarpeeksi.
  4. Vältä liian emäksisiä aineita tai vahvoja happoja, koska ne saattavat vaurioittaa kourujen pinnoitetta. Nahkea ja syöpynyt pinta imee itseensä lian vieläkin tiukemmin ja saattaa altistaa kourut ruostumiselle.
  5. Älä käytä painepesuria, sen paine saattaa mekaanisesti vaurioittaa rännejä.

Pesuaineet levitetään kourujen pinnalle ja hinkataan puhtaaksi sienellä tai harjalla. Huuhtele rännit runsaalla vedellä vesiletkun avulla, ennen kuin lika kuivuu uudestaan pintaan kiinni. Muista turvallisuus rännejä puhdistaessasi! Käytä tukevia tikkaita sekä suojakäsineitä ja -laseja.

Samalla kun puhdistat rännejä, voit tarkistaa niiden kunnon muutoinkin. Jos näet ruostejälkiä tai suoranaisia reikiä, se on merkki, että kourut ovat tulleet tiensä päähän. Samoin voit tarkistaa onko kourun kaato riittävä; kaada ränniin pari litraa vettä ja varmista ettei se jää makaamaan kourun pohjalle.

Miksi Arvo-kouru ei raidoitu?

Vesivekin tuotekehityksessä tiedostettiin asiakkailta tuleva palaute ja kysymykset rännien likaantumisesta. Ongelma haluttiin ratkaista ja markkinoille kehitettiin alumiininen Arvo-kouru. Arvon raidattomuuden salaisuus on kourun ainutlaatuinen muoto; ulospäin kaartuva päärme estää likaisen veden valumisen rännin ulkolaitaa pitkin.

Kuulostaa nerokkaan yksinkertaiselta ratkaisulta, mutta käytännössä Arvon muoto asettaa kourukoneelle erityisvaatimukset, jotka vain Vesivekin kourukoneet täyttävät.

TAMK:n opiskelijat tutkivat, miten Arvo-kouru käyttäytyy suhteessa tavalliseen ränniin, kun simuloitiin tyypillisiä sadepäiviä.
https://www.youtube.com/watch?v=YyNyXPhrA7Q/?utm_source=www.rakentaja.fi
TAMK:n opiskelijat tutkivat, miten Arvo-kouru käyttäytyy suhteessa tavalliseen ränniin, kun simuloitiin tyypillisiä sadepäiviä.

Arvo-kouru on monesta syystä ylivoimainen

Arvo on valmistettu polttomaalatusta alumiinista, joten se ei ruostu kuten teräksestä valmistetut kourut. Vesivek myöntää sille 60 vuoden puhkiruostumattomuustakuun. Lisäksi Arvon ultrakovasta teräksestä valmistetut ulkopuoliset kannakkeet ovat huomattavasti lujemmat kuin tavalliset, lattaraudasta tehdyt kannakkeet.

Arvon puolipyöreä ja syvä profiili on suunniteltu maksimoimaan veden virtaus, joten suuretkaan sademäärät eivät tulvi rännin laitojen yli. Syöksytorvien mutkat ovat sileät, mikä sekin edistää veden virtausta ja on myös esteettinen tekijä. Ja koska Arvo-kouru tehdään aina paikan päällä kyseisen kohteen räystään mittojen mukaiseksi, vältytään vuotavilta ränninjatkeilta.

Arvo-kourun asentavat aina paikalliset, omat asentajamme, joiden työlle annamme 5 vuoden asennustakuun.
Arvo-kourun asentavat aina paikalliset, omat asentajamme, joiden työlle annamme 5 vuoden asennustakuun.

Jätä yhteydenottopyyntö!

Pyydä kattoasiantuntijamme arvioimaan kattosi kunto. Arvio on ilmainen eikä sido sinua mihinkään.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vesivek Oy
Talo
sadevesijärjestelmät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20181_51350.jpg
Alumiinikourut 90-luvun omakotitaloon
Jyväskyläläisen perheen omakotitalo valmistui vuonna 1990 komealle rantatontille, jollaisia Jyväskylän seudulla oli silloin vielä tarjolla. Siihen aikaan valittiin sadevesijärjestelmiin paljon muovipinnoitettuja teräspeltirännejä, ja sellaisen myös jyväskyläläinen perhe valitsi. Uudempi asia oli silloin, että rännit sai saumattomina, jolloin rännien puhtaanapito oli helpompaa.
20214_70356.jpg
Haluatko raidattomat ja puhtaat rännit?
Kesän ja mahdollisesti järjestettävien kesäjuhlien lähestyessä ryhdytään monissa omakotitaloissa puutarhan ja kodin kunnostuspuuhiin. Korona-aika on saanut suomalaiset muutoinkin satsaamaan entistä enemmän kodin viihtyvyyteen ja ulkonäköön. Hilseilevät maalipinnat tai sammaloitunut pihanurmi saavat kyytiä, mutta eräs yksityiskohta jää helposti huomioimatta, nimittäin sadevesikourut.Harvassa ovat ne ihmiset, jotka nauttivat rännien pesusta. Kannattaa siis hankkia sellaiset sadevesikourut, jotka eivät raidoitu - puhtaan valkoiset, hohtavan mustat tai siistin harmaat.
punainen katto valkoinen talo
Vesivek-sadevesijärjestelmä kestää
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.
20219_72267.jpg
Toimimaton ränni voi johtaa kosteusongelmiin
Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.
20216_70986.jpg
Näin sujui rännien asennus porilaisessa taloyhtiössä - Katso kuvat
Myrskyn jälkeen, sateisena ja toukokuun lopulle epätyypillisen viileänä päivänä alkoi porilaisessa rivitaloyhtiössä ränniremontti. Toimittajan tullessa paikalle klo 8.15 asentajat olivat jo saaneet melkeinpä kaikki vanhat rännit alas. Itseäni hämmästytti suuresti se, että kaikki vanhat rännit ja rännien osat oli kauniisti pinottuina rivitaloasuntojen pihoilla. Mikään ei ollut hujan hajan pitkin pihaa. Ehkä kaoottisempiin rakennustyömaihin tottuneena odotin epäjärjestystä, mutta toisin kävi.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talvirakentamisen kosteusuhat?
Kysymys:Tarkoituksena on rakentaa omakotitalo ensi talvikautena. Perustukset marraskuussa, sen jälkeen pystytys, pre cut pakettitoimitus talotehtaalta. Pystytyksen hoitavat urakkamiehet. Voiko perustuksia valaa ja pystytystä tehdä lainkaan sadesäällä? Minkälaisia vaurioita materiaalien/rakenteiden kostuminen aiheuttaa? Ovatko materiaalit pilalla kastuttuaan? Onko valupohjan kastuminen vaarallista? Miten suojaudutaan sadesäältä? Onko tavallista laatia ns kosteudenhallintasuunnitelma rakentamista varten? Voidaanko pystytyksen työjärjestyksellä vaikuttaa siihen, että kriittinen pystytysvaihe on mahdollisimman lyhyt ja päästään tilanteeseen "sateelta suojan"?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton