Ikkunat, ovet ja varaosat verkkokaupasta

Rakennustarvikkeiden ostaminen verkkokaupasta on yleistynyt viime aikoina merkittävästi. Verkkokaupasta ostaminen koetaan vaivattomana tapana hankkia tarvittavat rakennustarvikkeet, oli ne sitten ikkunoita, ovia tai niiden varaosia. Mutta mitä asioita olisi hyvä muistaa ostoksia tehdessä?

Klikkaa ikkunoiden ja ovien verkkokauppaan >>

Ikkunoiden ja ovien mittaaminen

Ikkunat ja ovet tilataan aina karmit mukaan lukien eli verkkokauppaan laitetaan karmin ulkomitat.

Saneerauskohteessa uusien tuotteiden koon määrittelemiseksi tulee vanhojen tuotteiden koko mitata mahdollisimman tarkkaan. Joskus täytyy jopa purkaa rakenteita, että voidaan varmistua oikeasta mitoituksesta.

Mittaus pitää tehdä aina sekä sisä- että ulkopuolelta. Tee tarkistusmittaus usean ikkunan ja oven kohdalta ja pura sekä sisä- että ulkolistoitukset ja tarkista tilkeraon suuruus. Varmistu myös, ettei ikkuna tai ovi ole osa runkorakennetta!

Ikkunoiden ja ovien koko ilmoitetaan millimetreinä karmin ulkoreunasta ulkoreunaan mitattuna. Leveys ensin ja sitten korkeus (leveys x korkeus). Mitoissa tulee ottaa huomioon asennusvara, joka olisi hyvä olla vähintään 15 mm jokaisella sivulla. Uuden ikkuna tai ovikarmin ulkomittojen on siis oltava vähintään 30 mm pienemmät kuin asennusaukko. Jos esimerkiksi asennusaukko on kooltaan 1580*1780 mm, saavat uuden tuotteen ulkomitat olla korkeintaan 1550x1750 mm.

Muistathan myös huomioida ikkunoissa, että ulkopuolen vesipellitykseen pitää saada vähintään 15 asteen kaato. Tämä tarkoittaa 15 cm syvässä ikkunanvesipellissä 5 cm laskua.

kauppa2

Uudiskohteissa ikkuna- ja ovikoot on yleensä ilmoitettu piirustuksissa suoraan moduulimittoina M(100 mm). Jos ilmoitettu tuotekoko on 9*21 (900 mmx2100 mm), valmistetaan se koossa 890 mm x 2090 mm.

Jos epäröit tai et ole varma mitoista, on turvallisinta ja helpointa kääntyä ammattilaisen puoleen, joka varmistaa oikean mitoituksen. Mitoitusohjeet ovat aina suuntaa antavia ja jokainen kohde on omansa ja erilaiset seinärakenteet ja vanhojen tuotteiden asennustavat voivat tuoda muutoksia yleismitoitukseen.

Karmisyvyys ja kätisyys

Mikä on karmisyvyys?
Karmisyvyys tarkoittaa ikkunan tai oven karmin paksuutta eli sisä-ja ulkoreunan välistä mittaa. Oikean karmisyvyyden määrittämiseksi tulee mitata seinärakenteen paksuus. Yleisimmät karmisyvyys vaihtoehdot ovat 130,170 tai 210 mm. Yleensä kannattaa valita levein mahdollinen karmi, jotta tilkeraon eristekerros ulottuisi koko seinän eristekerroksen kohtaan. On kuitenkin muistettava, että karmisyvyyden on oltava seinää kapeampi.

Miten kätisyys määritellään?
Alavus Ikkunat Oy:n tuotteiden kätisyyden katsomissuunnat määräytyvät aukeamissuunnan mukaan. Ikkunoita tarkastellaan sisältäpäin ja oviaulkoa päin. Itse kätisyys määräytyy saranoiden sijainnin mukaan: Esim. oikeakätisessä ovessa saranat ovat oikealla ja vasenkätisessä vasemmalla puolella.


Ikkunan ostajan vinkit

Ikkunoita ostaessasi muista miettiä mihin ikkunaan haluat esimerkiksi tuuletusheloituksen, hyttyspuitteen sekä muut mahdolliset lisävarusteet. Tuuletusikkunan voit valita verkkokaupan ohjelmasta suoraan ikkunan aukolta. Esimerkiksi B-mallin ikkunaan valitaan aukolle nro 1 tuuletusikkuna tai vaihtoehtoisesti tuuletusikkuna ja hyttyspuite.

kauppa1

Muista myös varmistaa yläkerran ikkunoiden hätäpoistumistievaatimukset. Hätäpoistumistieheloituksen voit valita myös aukkokohtaisesta valikosta.

Lukuisat lisävarusteet tuovat ikkunaan lisää käyttömukavuutta, joten mieti etukäteen haluatko esim. sälekaihtimet valmiiksi tehdas asennettuna. Nämä löydät ohjelmasta varusteet kohdasta.

Ikkunan värivalikossa saat määriteltyä ikkunan sisä- ja ulkopuolen värit. Huomaathan, että ikkunan ulkopuite on mahdollista tehdä ns. rajatulla puitteella. Esim. jos karmin ulkoväri on tummanruskea RR32 silloin ikkunan ulkopuite voidaan rajata niin, että sisäpuolelle näkyvä osa on valkoista ja ulkopuoli on ruskea. Jos haluat maalauksen tehtävän näin, niin laita rasti kohtaan; kaksivärinen ulkopuite

kauppa3

Saunan ikkuna löytyy melkein jokaisesta kodista. Sauna on hyvin usein paneloitu, joten siihen yhteensopiva ikkuna valkoisen sijaan on sellainen, jonka puuosat jäävät ns. puun omaan väriin. Saunatilan kosteuden ja lämpötilan vaihteluiden vuoksi suosittelemme suojakäsittelyä valkoisen maalatun sijaan.

Valitse siis ohjelmasta sisäpuolen pintaväriksi suojakäsittely, niin käsittelemme ikkunan puuosat saunaan sopivalla suoja-aineella.

Saunan ikkuna on hyvä varustaa myös karkaistulla lasilla lämpötilan vaihteluiden vuoksi. Karkaistun lasin löydät lasivalikosta: karkaistu kuumuuden kestävä lasi.

Saunomisen jälkeen, ja joskus jopa löylyjen välissä, tulee tarvetta raikkaalle ilmalle, jolloin ikkunan tuuletusheloitus on ehdoton varuste. Tämän varusteen voit lisätä ohjelman aukkotyyppi-kohdasta.

Klikkaa ikkunoiden ja ovien verkkokauppaan >>

Oven ostajan vinkit

Alavus verkkokaupasta voit tilata ulko-ovia, palo-ovia, parvekeovia sekä varastonovia.

Ulko-ovia on saatavilla kahdella eri rakenteella; ns. vakiorakenteella, jolloin ovilevyn paksuus on 70 mm. Tai vaihtoehtoisesti Arctic-rakenteella, jolloin ovilevyn paksuus on 80 mm. Arctic-rakenteessa saranoita tulee 4 kpl, kun vakiorakenteessa niitä on 3 kpl. Luonnollisesti Arctic-rakenne on energiatehokkaampi ja näin ollen saavutetaan paremmat U-arvot.

Alavus-palo-ovet ovat tyyppihvyäksyttyjä EI30-luokituksen mukaisia ovia. Palo-ovia suunniteltaessa pitää muistaa, että oven maksimi koko saa olla enintään 1090x2390 mm. Myös lisävarusteissa on joitakin rajoituksia. Palo-oven lasi on aina kirkas.

Parvekeovi on pitkäsulkijalla varustettu, ulkopuolelta alumiinilla verhottu ovi. Lasikorkeuden voit määritellä itse tai ovi voi olla myös kokolasinen. Ovessa on aina vakiona kolminkertainen eristyslasielementti, jossa sisä- ja ulkolasi on 6 mm.

Varastonovet on valittavissa ainoastaan 92 mm karmilla ja ne valmistetaan 60 mm vahvuisella ovilehdellä ja yhdellä tiivisteellä. Varastonovia on saatavilla ainoastaan umpiovena.

Tarvikkeiden ostajan vinkit

Varaosia ostaessasi muista selvittää ikkunoiden ja ovien hankintavuosi. Valmistusvuosi määrittää hyvin pitkälle nykyisten varaosien sopivuuden ja saatavuuden. Jos mahdollista, ilmoita alkuperäinen tilausvahvistusnumero (tilausvahvistusnumerossa on aina kuusi numeroa), jolloin voimme varmistaa suoraan tilaukselta varaosien sopivuuden.

Tuotteiden maksaminen

Verkkokaupan joustavat maksutavat helpottavat ostosten tekemistä. Voit maksaa tilatut tuotteet toimituksen jälkeen tai kätevästi suoraan verkkomaksuna. Rahoituksen tuomaa joustavaa maksuaikaa ei pidä unohtaa. Voit ensin hinnoitella ostoksesi verkkokaupassa ja hakea sen jälkeen rahoituksen. Myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen saat ostoksillesi kolme kuukautta joustavaa maksuaikaa, jolloin ensimmäinen lasku erääntyy kolme kuukautta toimituksesta. Rahoitushakemuksen löydät verkkokaupan sivustolta kohdasta rahoitus.

kauppa4

Yleiset vinkit ostajalle

Muistathan huomioida kohteessasi uudet turvalasimääräykset, jotka ovat astuneet voimaan vuoden 2018 alusta. Rakennusluvan myöntämispäivämäärä määrittelee, sovelletaanko kohteessa vuoden 2018 alussa voimaan astuneita määräyksiä.

Alla olevassa kuvassa on esitetty ikkunan tärkeät osat ja niiden yleiset nimitykset.

kauppa5

Verkkokaupassa on ajoittain tarjolla hintaetuviikkoja! Toimitusviikot ja hintaedut ovat nähtävillä ostoskorinäkymään siirryttäessä.

Tervetuloa ostoksille: www.alavus.com olemme auki 24/7

Ikkunat ja ovet outlet-hintaan

Suurin osa outlet-myymälän tuotteista on täysin virheetöntä tavaraa, jotka ovat palautuneet asiakkaalta takaisin jopa aivan alkuperäisessä pakkauksessa.

Selaa tuotteita netissä ja lue lisää

IMG_4112.jpeg
 
Päivitetty
4.2.2020