Omakotitalon sähkönkulutus kuriin

Sähkö on yleensä omakotiasujan suurin säännöllinen menoerä. Etäluettavien mittarien tultua käyttöön laskut alkavat paisua syksyllä, saavuttavat huippunsa tammi-helmikuussa ja laskevat kevättä kohden hitaasti. Syy tähän on selvä: sähkölämmitys on ylivoimaisesti suurin energiasieppari. Se haukkaakin nykyään yli puolet kotien koko sähkönkulutuksesta.

Olisiko asialle tehtävissä jotain, vai pitäisikö koko lämmitysmuoto laittaa vaihtoon?

”Sammutellaan lamppuja, siitä se säästö syntyy.” Vai syntyykö?

Suomalaisen ryhtyessä säästämään sähköä hän yleensä aloittaa kampanjansa valaisimista – ehkä, koska ne ovat helposti hallittava ja kaikille tuttu kohde.

Valoja sammuttelemalla toki saadaan aikaiseksi säästöä, mutta tulokset sähkölaskussa voivat olla pettymys. Valaistuksen osuus kotitalouksien sähkönkulutuksesta oli vuonna 2016 enää 2,5 % (Tilastokeskus 2017), kiitos energiatehokkaiden lamppujen. Jo ennestään pienestä osuudesta nipistämällä on vaikeaa saada aikaiseksi rahapussissa merkittävästi tuntuvaa säästöä.

Toisaalta on selvää, että riittävän monista pisaroistakin syntyy suuria jokia, jotka ovat ympäristön kannalta tärkeitää, vaikka eivät yksittäisen kuluttajan taloutta pelastaisikaan. Jo tämä on riittävä syy poimia pienetkin energiankulutuksen säästöt sieltä, mistä ne vain ovat otettavissa.

Kotien ylilämmitys turhin sähkösyöppö

Vain muutamia kymmeniä vuosia sitten kodit lämpenivät vielä pääasiassa puulla. Oli tavallista, että talveksi laskettiin osa huoneista kylmiksi ja lämmityspanos käytettiin vain niihin tiloihin, joissa oleskeltiin eniten. Puulämmityksessä energiankulutus onkin todella kirjaimellisesti kouriintuntuvaa – kun puut kaadetaan, tehdään polttopuiksi ja kannetaan sisään itse, ei taatusti tule lämmitettyä turhaan.

Nykykodeissa on helpompi unohtaa, että energiaa kuluu koko ajan myös tyhjien huoneiden lämmittämiseen. Nyt jos koskaan “energiansäästö entisaikojen tapaan” lämmitystä säätelemällä olisi helppoa: OptiWatin moderni ohjausjärjestelmä osaa räätälöidä huoneiden lämmityksen joustavasti huonekohtaisen tarpeen ja säätilan mukaan.

Huoneiden viilentäminen ja lämmittäminen tarveharkintaisesti onkin kannattavaa puuhaa. Jo pelkkä yhden asteen laskeminen huonelämpötilasta voi rouhaista keskimäärin 5 % säästön sähkölämmityslaskuun. Älykäs OptiWatin ohjausjärjestelmä kykenee optimoimalla kasvattamaan säästön jopa 40 % suuruiseksi.

Vinkkejä kodin sähkönsäästöön:

  • Laske makuuhuoneen lämpö 18–19 °C:seen – unikin maittaa paremmin viileässä.
  • Älä haudo autoa turhaan liian lämpimässä tallissa: 5–10 °C riittää.
  • Jos olet huolissasi autotallin tai varastojen kosteudesta, panosta ilmankuivaimeen – se vie vähemmän sähköä kuin haihdutus lämmittämällä.
  • Säädä ilmanvaihto sopivaksi – ylituuletus syö energiaa ja kuivattaa pakkasilla huoneilmaa liikaa.
  • Käytä lattialämmitystä vain tarvittaessa.
  • Ota käyttöön sähkölämmityksen ohjausjärjestelmä.

Lämmityskausi lähenee - näin saat säästöä sähkölaskuusi ohjausjärjestelmällä

Lue lisää

Kiinnostuitko OptiWatista? Jätä yhteydenottopyyntö:


 
Julkaistu
29.10.2018