• Etusivu
  • Talo

Toimiva liesituuletin on kokin paras ystävä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 14.11.2023
201810_55053.jpg

Capton ulosvedettävä liukulasi ohjaa ruuanlaiton hajut, höyryt ja käryt pois keittiöstä eivätkä ne ole ruuanlaittajan silmillä.

Keittiössä ahkerasti hääräävä kotikokki tarvitsee hyvät raaka-aineet ja sopivat tilat ruuan laittoon. Keittiön toiminnallisuus koostuu useista tekijöistä – käryn poisto on yksi tärkeimmistä. Ruuanlaitosta syntyvien käryjen ja rasvaisen ilman ei kuulu leijua kokin silmille tai jäädä asuntoon ruuanlaitoin jälkeen. Niiden poistaminen on liesikuvun tehtävä. Toimiva liesikupu on kokin paras ystävä.

Hellan ja liesituulettimen etäisyydellä on väliä

Liesituulettimen toiminnallisuuteen vaikuttaa se, millä etäisyydellä se on keittotasosta. Sopivan välin etu on se, miten hyvin se pystyy keräämään ja poistamaan kokkailusta syntyvät käryt. Sopiva liesituulettimen etäisyys sähköiselle keittotasolle on 500 mm. Mikäli keittiössä on kaasutaso, liesituulettimen tulisi olla 700 mm korkeudella tasosta. Puuhellan ja liesituulettimen etäisyydeksi suositellaan 1000 mm.

Jos liesituuletin sijoitetaan matalammalle, on vaarana, että sinne mahdollisesti kertynyt rasva syttyy palamaan lieden kuumuuden vaikutuksesta tai rasvaa alkaa valua tuulettimesta keittotasolle. Lisäksi liian matalalla oleva tuuletin haittaa näkyvyyttä keittotasolle ja kokin pää kolisee tuulettimen reunoille. Matalalla oleva kuvun reuna haittaa myös korkeiden astioiden käyttämistä tasolla (esim. mehumaija). Onneksi Vallox Capto -liesikuvuissa ja tuulettimissa (pois lukien KTC-malli) on myös liesivahtitoiminto, joka varoittaa poikkeavan suuresta lämpötilan noususta vilkuttamalla valoja.

Sopiiko meille liesikupu vai liesituuletin?

Liesikupu on yhdistetty poistoilmapuhaltimeen tai asunnon poistoilmajärjestelmään. Tiettyjä liesikupumalleja voi käyttää myös ilmanvaihtokoneen ohjaamiseen. Käytännössä liesikuvulla siis tehostetaan ilmanvaihtoa lieden läheisyydessä, jolloin käryt poistuvat. Ilmanvaihtolaitteeseen yhdistettyjä liesikupuja käytetään yleensä vain pienehköissä kerros- tai rivitaloasunnoissa.

Yleisesti suositellumpi tapa keittiön käryn poistoon on ilmanvaihdosta erillinen järjestelmä: joko liesituuletin tai liesikupu-huippuimuri-yhdistelmä. Ne ovat tehokkaampi tapa saada käryt pois keittiöstä. Liesituuletin on kuin liesikupu, mutta siinä on oma puhallinmoottori. Se ei siis ole yhteydessä asunnon muuhun ilmanvaihtojärjestelmään, vaan käryt poistuvat asunnosta oman poistoilmakanavan kautta. Moottori sijaitsee heti kuvun yläpuolella eikä tarvitse toimiakseen muuta kuin sähkön.

Liesikupu-huippuimuri-yhdistelmä on toinen erinomaisen tehokas tapa ohjata epämiellyttävät hajut pois keittiöstä. Huippuimuri sijaitsee katolla ja keittiössä sitä ohjataan liesikuvun kautta. Liesituuletinta ei voi yhdistää huippuimuriin.

Capto näyttää hyvältä ja toimii tehokkaasti!

Vallox Capto -mallisto on suunniteltu toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja toisaalta sulautumaan keittiöön silloin, kun ruokaa ei laiteta. Mallistoon kuuluvat niin valkoiset kuin teräksen väriset laitteet, joissa kaikissa on karkaistu liukulasi. Liukulasin ansiosta höyrynkeräystila on optimaalinen, kun ruokaa laitetaan ja pois tieltä, kun kärynpoisto ei ole tarpeen. Malliston ominaisuuksiin kuuluu tehokas ja himmennettävä led-valo sekä konepestävä rasvasuodatin.

Mallistosta löytyy 500 tai 600 mm leveänä liesituulettimet (LTC), ilmanvaihtokoneiden ohjaukseenkin soveltuvat säädinkuvut (PTC) sekä talotuulettimet (TTC). Kaikissa edellä mainituissa malleissa on liesivahtitoiminto: kupu antaa hälytyksen poikkeavan suuresta lämpötilan noususta esimerkiksi taloautomaatiolle tai erilliselle hälyttimelle.

Lataa esite

Lue lisää keittiön kärynpoistosta

Vallox Oy
Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
Vallox 125 MV
Vallox Digit SED – Ilmanvaihdon ohjaukseen uusia ominaisuuksia
Vallox Oy:n digitaalinen Digit SED -ilmanvaihdon ohjauskeskus saa uusia ominaisuuksia. Ohjaukseen on liitetty viikkokello-ohjaus, takkakytkin ja koneen käynnistysnäppäimen lukitus.
Vallox 125 MV
Ilmanvaihto on elämänlaatua
Raikas ilma uuteen tai vanhaan kotiinVallox Oy on 30 vuoden kokemuksella tehnyt toimivia sovelluksia ympäristöihin, joissa ilmanvaihdolta vaaditaan yksilöllisyyttä ja helppokäyttöisyyttä. Pien- ja rivitalojen uudisrakentamisen ohella Valloxin järjestelmät sopivat myös saneerauskohteisiin, kerrostaloasuntoihin, kouluihin ja laitoksiin sekä toimistotiloihin.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton