Toimiva liesituuletin on kokin paras ystävä

Keittiössä ahkerasti hääräävä kotikokki tarvitsee hyvät raaka-aineet ja sopivat tilat ruuan laittoon. Keittiön toiminnallisuus koostuu useista tekijöistä – käryn poisto on yksi tärkeimmistä. Ruuanlaitosta syntyvien käryjen ja rasvaisen ilman ei kuulu leijua kokin silmille tai jäädä asuntoon ruuanlaitoin jälkeen. Niiden poistaminen on liesikuvun tehtävä. Toimiva liesikupu on kokin paras ystävä.

Capton ulosvedettävä liukulasi ohjaa ruuanlaiton hajut, höyryt ja käryt pois keittiöstä eivätkä ne ole ruuanlaittajan silmillä.Capton ulosvedettävä liukulasi ohjaa ruuanlaiton hajut, höyryt ja käryt pois keittiöstä eivätkä ne ole ruuanlaittajan silmillä.

Hellan ja liesituulettimen etäisyydellä on väliä

Liesituulettimen toiminnallisuuteen vaikuttaa se, millä etäisyydellä se on keittotasosta. Sopivan välin etu on se, miten hyvin se pystyy keräämään ja poistamaan kokkailusta syntyvät käryt. Sopiva liesituulettimen etäisyys sähköiselle keittotasolle on 500 mm. Mikäli keittiössä on kaasutaso, liesituulettimen tulisi olla 700 mm korkeudella tasosta. Puuhellan ja liesituulettimen etäisyydeksi suositellaan 1000 mm.

Jos liesituuletin sijoitetaan matalammalle, on vaarana, että sinne mahdollisesti kertynyt rasva syttyy palamaan lieden kuumuuden vaikutuksesta tai rasvaa alkaa valua tuulettimesta keittotasolle. Lisäksi liian matalalla oleva tuuletin haittaa näkyvyyttä keittotasolle ja kokin pää kolisee tuulettimen reunoille. Matalalla oleva kuvun reuna haittaa myös korkeiden astioiden käyttämistä tasolla (esim. mehumaija). Onneksi Vallox Capto -liesikuvuissa ja tuulettimissa (pois lukien KTC-malli) on myös liesivahtitoiminto, joka varoittaa poikkeavan suuresta lämpötilan noususta vilkuttamalla valoja.

Sopiiko meille liesikupu vai liesituuletin?

Liesikupu on yhdistetty poistoilmapuhaltimeen tai asunnon poistoilmajärjestelmään. Tiettyjä liesikupumalleja voi käyttää myös ilmanvaihtokoneen ohjaamiseen. Käytännössä liesikuvulla siis tehostetaan ilmanvaihtoa lieden läheisyydessä, jolloin käryt poistuvat. Ilmanvaihtolaitteeseen yhdistettyjä liesikupuja käytetään yleensä vain pienehköissä kerros- tai rivitaloasunnoissa.

Yleisesti suositellumpi tapa keittiön käryn poistoon on ilmanvaihdosta erillinen järjestelmä: joko liesituuletin tai liesikupu-huippuimuri-yhdistelmä. Ne ovat tehokkaampi tapa saada käryt pois keittiöstä. Liesituuletin on kuin liesikupu, mutta siinä on oma puhallinmoottori. Se ei siis ole yhteydessä asunnon muuhun ilmanvaihtojärjestelmään, vaan käryt poistuvat asunnosta oman poistoilmakanavan kautta. Moottori sijaitsee heti kuvun yläpuolella eikä tarvitse toimiakseen muuta kuin sähkön.

Liesikupu-huippuimuri-yhdistelmä on toinen erinomaisen tehokas tapa ohjata epämiellyttävät hajut pois keittiöstä. Huippuimuri sijaitsee katolla ja keittiössä sitä ohjataan liesikuvun kautta. Liesituuletinta ei voi yhdistää huippuimuriin.

Capto näyttää hyvältä ja toimii tehokkaasti!

Vallox Capto -mallisto on suunniteltu toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja toisaalta sulautumaan keittiöön silloin, kun ruokaa ei laiteta. Mallistoon kuuluvat niin valkoiset kuin teräksen väriset laitteet, joissa kaikissa on karkaistu liukulasi. Liukulasin ansiosta höyrynkeräystila on optimaalinen, kun ruokaa laitetaan ja pois tieltä, kun kärynpoisto ei ole tarpeen. Malliston ominaisuuksiin kuuluu tehokas ja himmennettävä led-valo sekä konepestävä rasvasuodatin.

Mallistosta löytyy 500 tai 600 mm leveänä liesituulettimet (LTC), ilmanvaihtokoneiden ohjaukseenkin soveltuvat säädinkuvut (PTC) sekä talotuulettimet (TTC). Kaikissa edellä mainituissa malleissa on liesivahtitoiminto: kupu antaa hälytyksen poikkeavan suuresta lämpötilan noususta esimerkiksi taloautomaatiolle tai erilliselle hälyttimelle.

Lataa esite

Lue lisää keittiön kärynpoistosta
 
Julkaistu
15.10.2018