Leivinuunilla ja puuliedellä sekä lämpöä että maistuvaa ruokaa

Perinteisissä suomalaisissa keittiöissä on satoja vuosia ollut leivinuuni tai puuhella. Siellä on leivottu leivät ja valmistettu ruokaa talonväelle samalla kun koti on lämmennyt suloisen lämpimäksi. Keittiöiden tultua teknisemmiksi ja väestön siirryttyä asumaan kasvukeskuksiin, ovat nämä perinteiset ruoanvalmistuksen välineet jääneet keittiön vakiovarusteista vähemmälle. Nyt kuitenkin leivinuuni sekä puuliesi ovat tekemässä paluutaan kätevinä pienten ja suurten keittiöiden ruoanlaittopisteinä.

Leivinuuni sekä puuliesi ovat tekemässä paluutaan kätevinä pienten ja suurten keittiöiden ruoanlaittopisteinä.Leivinuuni sekä puuliesi ovat tekemässä paluutaan kätevinä pienten ja suurten keittiöiden ruoanlaittopisteinä.

Pidä kotisi lämpöisenä myrskyistä huolimatta

Tänä päivänä erilaiset myrskytuulet ovat hyvinkin tavanomainen uutisaihe. Tämä tarkoittaa myös sitä, että mahdollisiin sähkökatkoihin on syytä varautua tavalla tai toisella. Kaksi tärkeimmästä päästä olevaa asiaa, joiden saanti on hyvä varmistaa sähkökatkonkin aikana, ovat lämpö ja ruoka.

Mahdolliset sähkökatkot eivät ole ainoa syy, miksi kannattaa kotiin miettiä myös vaihtoehtoista tapaa pitää koti lämpimänä. Pitkät ja kylmät talvet nostavat äkkiä sähkönkulutuksen korkealle. Tällaisessa yhteydessä varaava tulisija tuo helpotusta, sillä hitaasti ja pitkään huonetilaan säteilevä lämpö saadaan aikaan vain pienellä määrällä puuta. Mikäli suinkin mahdollista, kannattaakin tulisija sijoittaa keskeiselle paikalle kotia, näin lämpösäteily pääsee paremmin lämmittämään laajempaa aluetta.

Vuolukiviset takkaleivinuunit


Keraamiset takkaleivinuunit

Sekä kotiin että vapaa-ajan asuntoon

Hyviä vaihtoehtoja kotiin sekä vapaa-ajan asuntoon ovat joko takka, takkaleivinuuni tai pelkkä leivinuuni unohtamatta tietenkään itse perinteistä hellaa. Näiden erinomaisten varaavien lämmittäjien avulla voit kypsyttää ruoan vaivatta ja pitää sen samalla mehukkaana. Takkaleivinuuni on helppo sijoittaa esimerkiksi olohuoneen ja keittiön risteyskohtaan, jolloin leivinuunin käyttö on mielekästä ja olohuoneessa on mahdollisuus nauttia takkatulen loimusta.

Tulikiven leivinuuneihin voit huoletta jättää miellyttävälle jälkilämmölle sijoitetun pataruoan hautumaan. Leivinuunin ollessa kuumimmillaan paistat siellä pizzan muutamassa minuutissa! Uunissa paistat myös rapeakuoriset sämpylät. Hellan päällä kattilassa poreilee vaikka keitto. Puu-uunin aromi kruunaa aterian kuin aterian. Miten helppoa onkaan ruoan valmistus. Ja mikä parasta - et kuluta sähköä.

Tällaisia ovat Tulikiven leivinuunit ja hellat

Takkaleivinuuni on lämmönlähde, jossa on mahdollista valmistaa maistuvaa ruokaa.Takkaleivinuuni on lämmönlähde, jossa on mahdollista valmistaa maistuvaa ruokaa.
Moderni takkaleivinuuni soveltuu hyvin myös uusiin taloihin. Kuvassa Tulikiven Jalanti-takkaleivinuuni.Moderni takkaleivinuuni soveltuu hyvin myös uusiin taloihin. Kuvassa Tulikiven Jalanti-takkaleivinuuni.

Voit ottaa vaikka takkasi hyötykäyttöön ruoanlaitossa

Oletko jo tutustunut Tulikiven Cooking-vuolukiviastioihin? Vuolukiviastiat ovat erinomainen ratkaisu ruoanlaittoon esimerkiksi takan tulipesässä, leivinuunissa tai grillissä unohtamatta myöskään sähköuunia. Materiaalina astioissa on, kuten nimestä voi päätellä, kotimainen vuolukivi, jolla on erinomainen lämmönvarauskyky. Nämä ruoanlaittoastiat voit nostaa suoraan takasta tai uunista ruokapöytään.

Voit lukea lisää Cooking-sarjasta täältä!

Mitä leivinuunissa voisi valmistaa?

Mitä leivinuunissa tai puuhellalla voisi sitten valmistaa, periaatteessa mitä vain itse haluat. Käytettävissä oleva pitkä paistoaika on yksi etu, jota Tulikiven leivinuunit tarjoavat käyttäjälleen. Nopeasti lämpenevällä hellalla voit paistaa ja keittää ruokia siinä missä sähköliedelläkin.
 

Leivinuunissa voit valmistaa vaikka mehevät sämpylät.Leivinuunissa voit valmistaa vaikka mehevät sämpylät.

Miten olisi leivinuunissa meheväksi hautunut liha-juurespata 6:lle?
300 g kuutioitua lihaa
2 porkkanaa
pala selleriä
pala lanttua
1 sipuli
pala purjoa
4 perunaa
n. 7 dl vettä
( 1 kasvisliemikuutio)
suolaa
laakerinlehti, kokonaisia maustepippureita, yrttimausteita maun mukaan
Pinnalle:
runsaasti hienonnettua persiljaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita lihakuutiot pataan ja paista niitä ilman kantta puolisen tuntia. Leikkaa kuorittu sipuli ja halkaistu, huuhdottu purjo renkaiksi. Kuori ja paloittele juurekset, perunat hieman suuremmiksi lohkoiksi. Kiehauta vesi (ja lisää siihen kasvisliemikuutio). Lado kasvikset lihakuutioiden päälle, mausta ja sekoita. Kaada vesi tai kasvisliemi pataan. Sulje pata kannella, säädä uuni 175 asteeseen ja hauduta kypsäksi (n. 2 tuntia). Ennen tarjolle vientiä sekoita kevyesti ja ripottele runsaasti persiljasilppua pinnalle.

Tai miten maistuisi vaikka porkkanasämpylät?
½ l nestettä (maitoa tai vettä)
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1-2 rkl hunajaa tai siirappia
150 g porkkanaraastetta
1 dl vehnäleseitä
n. 6 dl vehnäjauhoja
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
50 g voita, margariinia tai ½ dl ruokaöljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää suola, hunaja tai siirappi ja porkkanaraaste. Sekoita taikinaan leseet ja jauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää rasva tai öljy ja jatka alustamista niin pitkään, että taikina ei tartu enää käsiin. Kohota leivinliinan alla puoli tuntia. Leivo sämpylöiksi ja kohota ne leivinliinan alla n. 20 minuuttia. Kohonneet sämpylät voit halutessasi voidella munalla, piimällä, siirappivedellä tai maitojauhevesiseoksella. Paista melko kuumassa uunissa 10-15 minuuttia.

Sämpylöihin saat vaihtelua myös juustoraasteella, kaurahiutaleilla, myslillä, pinaatilla, kinkulla jne. Sämpylöissä voit käyttää omaa luovuuttasi makuaineita valitessasi.

Muita leivinuunille soveltuvia ohjeita löydät täältä!

Kiinnostuitko Tulikiven tulisijoista - voit jättää yhteydenottopyynnön tästä! 
Päivitetty
6.4.2020