Valon värilämpötila ja sen valinta led-valaistuksessa
Mitä tarkoittaa valon värilämpötila ja mitä valon sävyjä led valaisimista on saatavilla?

Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.

Lämmintä puuta, lämmintä valoa (3000K).Lämmintä puuta, lämmintä valoa (3000K).
Valon värisävyt vaihtuvat luonnossa jatkuvasti.Valon värisävyt vaihtuvat luonnossa jatkuvasti.
Lämpimän sävyinen, alle 3000K, puusaunan valaistus illan sinisessä hetkessä koto-Suomessa. Värilämpötilojen ero on suuri.Lämpimän sävyinen, alle 3000K, puusaunan valaistus illan sinisessä hetkessä koto-Suomessa. Värilämpötilojen ero on suuri.
Vuorokauden aikana valon värilämpötila vaihtelee luonnollisessa rytmissä. kuva: http://astronomiatualcance.blogspot.com/Vuorokauden aikana valon värilämpötila vaihtelee luonnollisessa rytmissä. kuva: http://astronomiatualcance.blogspot.com/

Mitä valon sävyjä led valaisimista on saatavilla?

Käytämme valaistusta silloin, kun päivänvaloa ja luonnonvaloa ei ole tarpeeksi saatavilla. Monesti kotiin valitaan, aivan oikeutetusti, valot sen perusteella, minkä sävyisessä valossa parhaiten viihtyy. Lisäksi valon sävyn valintaan vaikuttaa se, mikä on valon käyttötarkoitus.

Yleisimmät led-valaistuksessa käytetyt valon värit ovat 2700 K (hehkulampun sävy, lämmin valkoinen), 3000 K (halogeenin sävy, lämmin valkoinen), 4000 K (neutraali valkoinen) ja 5000 K (nk. päivänvalolamput, kylmä valkoinen). LedStoren valaisimissa suurimmassa osassa on tarjolla sekä 3000 K että 4000 K vaihtoehdot. Lisäksi on myös suuri valikoima led-valaisimia, spotteja, led-nauhoja ja led-paneeleja, joissa valaisimen värilämpötilaa voidaan haluttaessa muuttaa. Tällaisissa valaisimissa on niin sanottu tupla led-piiri, eli kaksi led-piiriä, kylmä ja lämmin, joiden sekoitussuhdetta säätämällä valon värilämpötilan säätö on toteutettu.

Valon värilämpötila voidaan valita valaisimen yhteydestä asennettaessa, jolloin käytössä valaisinta vain himmennetään. Valaisimen/valaisinryhmän värilämpötila voidaan myös säätää portaattomasti käyttökytkimestä ryhmämuuntajan kautta.

Värilämpötilasäädettävässä spotissa on kolme vaihtoehtoa, kun käytetään valaisimen mukana tulevaa spottimuuntajaa. Valaisin on myös himmennettävä.Värilämpötilasäädettävässä spotissa on kolme vaihtoehtoa, kun käytetään valaisimen mukana tulevaa spottimuuntajaa. Valaisin on myös himmennettävä.
Led-nauha 3000K vesiputouksessa.Led-nauha 3000K vesiputouksessa.

Kuinka valita oikea valon värilämpötila?

Valon värilämpötilan valinnassa ei ole oikeaa ja väärää valintaa. Kotikäyttöön tulevissa valaisimissa kannattaa keskittyä valitsemaan itselleen mieluisa valon sävy, sen sijaan että valitsisi esim. päivänvalolamppuja, jos ei niistä pidä. Oman kokemuksemme mukaan kotikäyttöön ostetaan hieman enemmän 3000 K (lämmin valkoinen) valaisimia, mutta julkisen rakentamisen projekteissa ehdoton ykkönen on 4000 K värilämpötilan valaisimet. Päivävalon Kelvinit ovat mielestämme hyvä lisä esimerkiksi kotikäytössä kasvien valonsaannin parantamisessa.


Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, että saako kotiinsa laittaa sekä 3000 K valaisimia että 4000 K valaisimia. Totta kai saa ja useimmiten näin tehdäänkin! Tiloista keittiö, kodinhoitohuone, työhuone, eteinen ja kylpytilat valaistaan yhä useammin 4000 K neutraalilla valkoisella valolla, joka tekee mielestämme tiloista puhtaan näköisiä. Lämpimän valkoista 3000 K valon sävyä taas käytetään yleisemmin olohuoneessa, makuuhuoneissa ja ulkona. Toki jos olohuone ja keittiö ovat samaa tilaa, kannattaa molemmat valaista pääsääntöisesti valaisimilla, joissa on keskenään sama värilämpötila.

Lämpimän valkoinen valon värisävy sopii esimerkiksi makuuhuoneisiin. Valon kokemiseen vaikuttavat huoneen heijastuspinnat ja niiden sävyt.Lämpimän valkoinen valon värisävy sopii esimerkiksi makuuhuoneisiin. Valon kokemiseen vaikuttavat huoneen heijastuspinnat ja niiden sävyt.

Toisaalta voidaan myös valaista niin, että kaikki kattovalaisimet ovat sävyä 4000 K ja kaikki sisustusvalaisimet (pöytä- ja jalkalamput) ovat sävyä 3000K. Tällaisella ratkaisulla voidaan luoda kaksi erilaista valaisutilannetta ilman himmentimiä tai muuta valaistuksen ohjausta: päivisin päällä ovat kattovalaisimet, joissa on tehoa ja valo on virkistävän puhdasta ja iltaisin "hämärän hyssyä" vietettäessä ja nukkumaan valmistauduttaessa ovat päällä vain sisustusvalaisimet, luomassa pehmeää ja lämmintä valoa. Tällaisessa tilanteessa myös portaaton värilämpötilan säätö ja himmennys ovat paikallaan.

Karkeana sääntönä voi pitää sitä että, jos sisustuksessa käytetyt sävyt ovat kaikki lämpimiä, niiden kanssa sopii paremmin käytettäväksi 3000 K valon sävy, kun taas musta-valko-harmaa sävyisessä sisustuksessa valitaan usein 4000 K. Värilämpötilana 4000 K sopii selkeästi paremmin moderneihin sisustuksiin, kun taas 3000 K sopii erinomaisesti tiloihin, jotka ovat perinteisempiä. Valon värilämpötilan kokeminen viihtyisäksi ja miellyttäväksi perustuu jokaisen omiin mieltymyksiin, minkä vuoksi kannattaa tutustua eri sävyihin esimerkiksi meidän myymälässämme, Vantaan Koivuhaassa. Mukaan voi ottaa sisustusmateriaaleja, kuten laattoja ja tapettia, mikä helpottaa oikean valon sävyn valintaa.

Valon värilämpötilasäädettävät valaisimet sopivat tiloihin, joissa halutaan säätää valon värilämpötilaa tunnelman ja tarpeen mukaan. Alla olevassa esimerkissä portaikko ja harmaaksi maalatut seinät hehkuvat eri sävyissä kylmän ja lämpimän ja valon värisävyn vaihdellessa. Vaikka värintoistoindeksi, CRI on LedStoren valaisimissa huippuluokkaa, lämmin 3000K ja alle valon värisävy muuttaa kylmiä ja siniharmaita sävyjä vihertävään suuntaan, johtuen valon keltaiseen taittavasta sävystä. Kylmät värilämpötilat taas korostavat harmaan seinän sinisiä sävyjä.

Spottivalaistus ja epäsuora led-nauhavalaistus hyvälaatuisella 4000K neutraalilla valolla. Neutraali sävy valossa vähentää hieman esim. kattopaneelin lämpimien sävyjen aistimista.Spottivalaistus ja epäsuora led-nauhavalaistus hyvälaatuisella 4000K neutraalilla valolla. Neutraali sävy valossa vähentää hieman esim. kattopaneelin lämpimien sävyjen aistimista.
Värilämpötilasäädettävä CCT-led-nauha portaiden askelmien alapinnassa vaikuttaa koko portaikon ilmeeseenVärilämpötilasäädettävä CCT-led-nauha portaiden askelmien alapinnassa vaikuttaa koko portaikon ilmeeseen

Voit lukea lisää värilämpötilasäädettävistä tuotteista verkkokaupassa. LedStore niitä CCT-tuotteiksi koska valon värilämpötilaa eli CCT-arvoa voidaan säätää.

Älä sekoita värilämpötilasäätä(CCT) ja värisäätö (RGB) käsitteitä toisiinsa

Valon luontainen päivittäin vaihteleva sävy on valkoisen valon Kelvinien vaihtelua. Ledeistä on myös saatavissa, erityisesti LedStorella led-nauhassa on tarjolla, värien säätömahdollisuus. Tässä tuotteessa värit vaihtuvat sateenkaaren koko spektrin sävyissä. Alla olevassa kuvassa led-nauhasta on valittu esimerkiksi vihreä, keltainen, punainen, violetti ja sininen.

Pisteettömästä 24V 15W/m tehoisesta RGBW-nauhasta saadaan kaikki valospektrin värit. Nauha on lisäksi himmennettävä ja valkoisen värin määrää värien kirkkaudessa voidaan säätää.Pisteettömästä 24V 15W/m tehoisesta RGBW-nauhasta saadaan kaikki valospektrin värit. Nauha on lisäksi himmennettävä ja valkoisen värin määrää värien kirkkaudessa voidaan säätää.

Käytännön tarpeissa RGB-nauha palvelee esimerkiksi leffahuoneissa, nuorten ja lasten huoneissa sekä värikylpyä kaipaavissa keittiöissä, kuten alla olevassa kuvassa. Nauhassa on reilusti tehoa, joten siitä riittää reilusti valoa esim. jos käyttää vain valkoista.

Keittiön sävyt voi valita itse, kun asentaa tilaan RGB-led-nauhan.Keittiön sävyt voi valita itse, kun asentaa tilaan RGB-led-nauhan.
Puhtaan valkoista valoa kodinhoitohuoneessa. Valaistus on toteutettu 4000K led-nauhalla.Puhtaan valkoista valoa kodinhoitohuoneessa. Valaistus on toteutettu 4000K led-nauhalla.

Tilaa valaisimet ja tarvikkeet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Rakentaja.fi-verkkokaupasta löytyvät LedStoren suosituimmat valaisinmallit.

Verkkokauppaan >>

Valaistuskonsultaatio veloituksetta

Mikäli mietit oman kotisi valaistussuunnitelmaa, voit pyytää LedStoresta ilmaisen valaistuskonsultaation tai edullisen valaistussuunnitelman. Konsultaatio kattaa pienet projektit, joissa olemme asiakkaan apuna valaisinvalinnoissa. Valaistusuunnitelma tehdään asiakkaan toiveiden mukaan ja varmistaen, että asunnossa on valoa riittävästi. Suunnitelmat laaditaan koko tontille pohjapiirrokseen ja leikkauskuviin ja toimitetaan pdf-muodossa sähköpostilla. Suunnitelma sisältää positiokohtaiset ehdotukset valaisimista ja suunnitelman perässä on tuotekohtaiset tietokortit. Suunnitelman hintaan kuuluu tarvittaessa myös kaksi versiokierrosta. Asiakkaalle tehdään tarjous ehdotetuista valaisimista ja halutuista palveluista valmiin suunnitelman pohjalta.

Rakentaessa ja remontoidessa aikataulu on lähes aina tiukka ja joskus valaistussuunnitelman tarve huomataan, kun sen mielellään pitäisi jo olla valmis. Valaistussunnittelun toteuttaminen on LedStorella kehitetty tiiviiksi ja tehokkaaksi juuri sen takia.

Suunnittelupalavereihin ei tarvitse matkustaa, sillä koko suunnittelu voidaan tehdä etänä. Yhteydenpito tapahtuu sähköpostilla ja puhelimitse. Omaa aikaasi kuluu keskimäärin 1-3 tuntia koko projektiin.

Jätä suunnittelupyyntö tästä >>


Kiinnostuitko LedStoren valaisimista? Pyydä yhteydenotto valaistussuunnitelmaa varten.


 
Päivitetty
28.10.2022