Valon värilämpötila ja sen valinta led-valaistuksessa

750_blogieka

Mitä tarkoittaa valon värilämpötila?

Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Värilämpötila vaihtelee punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2790-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Yksinkertaistettuna valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.

Mitä valon sävyjä led valaisimista on saatavilla?

Yleisimmät led-valaistuksessa käytetyt valon värit ovat 2700 K (hehkulampun sävy, lämmin valkoinen), 3000 K (halogeenin sävy, lämmin valkoinen), 4000 K (neutraali valkoinen) ja 5000 K (nk. päivänvalolamput, kylmä valkoinen). LedStoren valikoimiin kuuluu led-valaisimia 3000-4000 K väliltä. Pikku hiljaa ovat myös yleistymässä led-valaisimet, joissa valaisimen värilämpötilaa voidaan halutessa muuttaa. Tällaisissa valaisimissa on useimmiten kaksi led-piiriä, kylmä ja lämmin, joiden sekoitussuhdetta säätämällä valon värilämpötilan säätö on toteutettu.

LedStoren valikoimissa olevat laadukkaat cct-säädettävät led-valot, ovat loistava vaihtoehto, jos haluat vaihdella led-valaisimen antamaa valkoisen valon värisävyä tunnelman ja olosuhteiden mukaan.

Led-nauha 3000K vesiputouksessa.Led-nauha 3000K vesiputouksessa.

Kuinka valita oikea valon värilämpötila?

Valon värilämpötilan valinnassa ei ole varsinaisesti oikeaa ja väärää valintaa. Kotikäyttöön tulevissa valaisimissa kannattaa keskittyä valitsemaan itselleen mieluisa valon sävy, sen sijaan että valitsee esim. päivänvalolamppuja, jos ei niistä pidä. Tällä hetkellä oman kokemuksemme mukaan kotikäyttöön ostetaan hieman enemmän 3000 K (lämmin valkoinen) valaisimia, mutta julkisen rakentamisen projekteissa ehdoton ykkönen on 4000 K värilämpötilan valaisimet.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, että saako kotiinsa laittaa sekä 3000 K valaisimia että 4000 K valaisimia? Tottakai saa, ja useimmiten näin tehdäänkin! Tiloista keittiö, kodinhoitohuone, työhuone, eteinen ja kylpytilat valaistaan usein 4000 K neutraalilla valkoisella valolla, joka tekee mielestäni tiloista puhtaan näköisiä. Lämpimän valkoista 3000 K valon sävyä taas käytetään yleensä olohuoneessa, makuuhuoneissa ja ulkona. Toki, jos olohuone ja keittiö ovat samaa tilaa, kannattaa molemmat valaista pääsääntöisesti valaisimilla, joissa on keskenään sama värilämpötila.

Led-putken valon värisävyksi voit valita myös niin sanotun päivänvalovärisävyn, 6 000 Kelviniä.

Lämmintä puuta, lämmintä valoa (3000K).Lämmintä puuta, lämmintä valoa (3000K).

Toisaalta voidaan myös valaista niin, että kaikki kattovalaisimet ovat sävyä 4000 K ja kaikki sisustusvalaisimet (pöytä- ja jalkalamput) ovat sävyä 3000K. Tällaisella ratkaisulla voidaan luoda kaksi erilaista valaisutilannetta ilman himmentimiä tai muuta valaistuksen ohjausta: päivisin päällä ovat kattovalaisimet, joissa on tehoa ja valo on virkistävän puhdasta ja iltaisin ”hämärän hyssyä” vietettäessä ja nukkumaan valmistauduttaessa ovat päällä vain sisustusvalaisimet luomassa pehmeää ja lämmintä valoa.

Karkeana sääntönä voi pitää sitä, että jos sisustuksessa käytetyt sävyt ovat kaikki lämpimiä, sopii niiden kanssa paremmin käytettäväksi 3000 K valon sävy, kun taas musta-valko-harmaa -sävyisessä sisustuksessa valitaan usein 4000 K.

Puhtaan valkoista valoa kodinhoitohuoneessa. Valaistus on toteutettu 4000K led-nauhalla.Puhtaan valkoista valoa kodinhoitohuoneessa. Valaistus on toteutettu 4000K led-nauhalla.

Värilämpötilana 4000 K sopii selkeästi paremmin moderneihin sisustuksiin, kun taas 3000 K sopii erinomaisesti tiloihin, jotka ovat perinteisempiä (esim. mökille, jossa seinät ovat mäntypanelia, ei suositella 4000 K -sävyä). Valon värilämpötilan kokeminen viihtyisäksi ja miellyttäväksi perustuu kuitenkin jokaisen omiin mieltymyksiin, minkä vuoksi kannattaa tutustua eri sävyihin esimerkiksi LedStoren myymälässä, Vantaan Koivuhaassa. Mukaan voi ottaa sisustusmateriaaleja, kuten laattoja ja tapettia, mikä helpottaa oikean valon sävyn valintaa. Vaikka LedStoren valaisimissa on värintoistoindeksi huippuluokkaa, muuttaa lämmin 3000 K -valo joitakin kylmiä ja siniharmaita sävyjä vihertävään suuntaan johtuen valon keltaiseen taittavasta sävystä.

Valaistussuunnittelu veloituksetta

Mikäli mietit oman kotisi valaistussuunnitelmaa, voit pyytää LedStoresta myös ilmaisen valaistussuunnitelman. Suunnitelma tehdään asiakkaan toiveiden mukaan ja varmistaen, että asunnossa on valoa riittävästi. Suunnitelmat laaditaan pohjapiirrokseen ja toimitetaan pdf-muodossa sähköpostilla. Suunnitelma sisältää positiokohtaiset ehdotukset valaisimista ja suunnitelman perässä on tuotekohtaiset tietokortit. Asiakkaalle tehdään myös tarjous ehdotetuista valaisimista.

Rakentaessa ja remontoidessa aikataulu on lähes aina tiukka ja joskus valaistussuunnitelman tarve huomataan, kun sen mielellään pitäisi jo olla valmis. Valaistussunnittelun toteuttaminen on LedStorella kehitetty tiiviiksi ja tehokkaaksi juuri sen takia.

Suunnittelupalavereihin ei tarvitse matkustaa, sillä koko suunnittelu voidaan tehdä etänä. Yhteydenpito tapahtuu sähköpostilla ja puhelimitse. Omaa aikaasi kuluu keskimäärin 1-3 tuntia koko projektiin.

Jätä suunnittelupyyntö tästä >>


Tilaa valaisimet ja tarvikkeet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Rakentaja.fi-verkkokaupasta löytyvät LedStoren suosituimmat valaisinmallit.

Verkkokauppaan >>

Kiinnostuitko LedStoren valaisimista? Pyydä yhteydenotto valaistussuunnitelmaa varten.


 
Julkaistu
15.10.2018