Eristeharkko ulkoseinä- ja kellarirakenteisiin

Kivirakenteisen talon ulkoseinärakenteisiin sekä ulkoilmaa vasten oleviin seinärakenteisiin on tarjolla kolme erilaista ja hyvin toimivaa vaihtoehtoa.
Leca®-harkoista muurattu seinä on yksilöllinen, energiataloudellinen, pitkäikäinen ja huoltovapaa. Harkkojen muuraaminen on nopeaa ja helppoa sekä loppuun asti mietitty järjestelmä nopeuttaa tekemistä ja varmistaa laadukkaan lopputuloksen.

Muuraus järjestelmällä

Leca®Design LTH-380 ja LTH-420 -harkot muurataan järjestelmään kehitetyllä webervetonit ML Leca®Laastilla (talviolosuhteissa webervetonit ML Leca® P Pakkaslaastilla) noin 5 mm:n vaakasaumalla. Raudoitteena käytetään harjateräksiä tai tikasraudoitteita. Raudoitteilla saadaan hyvä tartunta laastiin. Aukkojen ylitykset tehdään ensisijaisesti järjestelmään kuuluvilla palkkiharkoilla sekä valuun käytettävällä C25/30 (K30) lujuusluokitetulla webervetonit S30 sementtilaastilla. Leca® Design -konsepteihin kuuluvat myös niihin kehitetyt muuraussiteet ja -kelkka.

Perustuksiin perustusharkot

Perustusten maanvaraiset osat tehdään Leca® Design -taloissa Leca Lex® -perustusharkoista (RUH-380 tai RUH-420). Ulkoilmaa vasten tulevat osat ja kellarillisissa taloissa myös kaksi harkkokerrosta maanpinnan alapinnalle Leca® Design LTH-380 tai LTH-380 -eristeharkoista.

Puolilämpimiin tiloihin

Leca®Term LTH-300 -harkkoja voidaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osan C3 mukaisesti käyttää puolilämpimien tilojen rakentamiseen. Kellarin seinien maanvastaiset osat rakennetaan Leca®Lex -perustusharkoista ja raudoitetaan suunnitelmien mukaisesti maanpainetta vastaan. Kun kellaritiloista rakennetaan puolilämpimiä tiloja, käytetään Leca®Term -harkkoja ulkoilmaa vasten olevissa rakenteissa ja maata vasten olevissa rakenteissa siten, että kaksi harkkokerrosta maanpinnan alapuolella on Leca®Term -harkkoja.

Parempaa lämmöneristystä

Parempaan lämmöneristyskykyyn kellaritiloissa pääsee, kun käyttää ulkopuolista lisäeristystä maanpinnan alla vedeneristyksen ulkopuolella. Ulkoseinärakenteiden lämmöneristyskykyä voi parantaa käyttämällä vaakasaumoissa vähän paisuvaa polyuretaanivaahtoa. Eristeharkkojen muuraustyö etenee kuten perusharkkojenkin: Aloitetaan nurkasta pyrkien muuraamaan kerros kerrallaan. Linjalangat nostetaan muurauksen edetessä tulevan harkkokerroksen yläreunan tasolle.
750

Kuvassa vasemmalla on Leca® Design 380 -ulkoseinä. Leca Design LTH-380 -rakennejärjestelmällä (U=0,15 W/m²K) saadaan kustannustehokkaasti 2010 lämmöneristysnormit täyttävä kivitalo.

Leca® Design 380 -ulkoseinän tuotteet:

1. Leca®Design -harkko LTH-380
2. webervetonit ML Leca® Laasti
3. Leca® Lex -harkko UH-100
4. Leca® Design -harkko LTP-380-6 MPa -palkki
5. webervetonit 410 Ohutrappauslaasti
6. webervetonit SilcoPinnoite

Keskimmäisessä kuvassa on Leca® Design 420 -ulkoseinä. Leca® Design LTH-420 -harkoista (U=0,12 W/m²K) voidaan rakentaa matalaenergiataloja.

Leca® Design 420 -ulkoseinän tuotteet:

1. Leca® Design -harkko LTH-420
2. webervetonit ML Leca® Laasti
3. Leca® Lex -harkko UH-100
4. Leca® Design -harkko LTP-420-6 MPa -palkki
5. webervetonit 410 Ohutrappauslaasti
6. webervetonit SilcoPinnoite

Kuvassa oikealla on Leca® Therm 300 -ulkoseinä. Näistä harkoista voidaan rakentaa edullisesti puolilämpimien tilojen seinärakenteita.

Leca® Therm 300 -ulkoseinän tuotteet:

1. Leca® Design -harkko LTH-300
2. webervetonit ML Leca® Laasti
3. Leca® LTP-140 -palkkiharkot
4. Leca® Lex -harkko UH-100
5. webervetonit 410 Ohutrappauslaasti
6. webervetonit SilcoPinnoite 

 
Päivitetty
23.8.2021