Terve ja turvallinen talo

Uuden kodin rakentaminen on yksi elämän suurimpia hankintoja, minkä takia sille täytyy asettaa korkeat laatuvaatimukset. Tärkeintä on, että talon rakenteet säilyvät terveinä koko pitkän elinkaaren ajan. Lisäksi talon on syytä kuluttaa mahdollisimman vähän lämpöenergiaa. Jetta-Talo on yksi uranuurtajista juuri näiden kriteerien kohdalla, sillä se on kehittänyt taloihinsa uudenlaisen ja aiempaa turvallisemman seinärakenteen.

Oikeanlainen rakenne

Suomen vaativat olosuhteet asettavat erityisen haasteen talon rakentamiselle. Jotta koti olisi lämmin ja vedoton, sen rakenteiden tulee olla mahdollisimman tiiviit ja hyvin lämpöeristetyt. Terveenä säilymisen kannalta taas on olennaisen tärkeää, että rakenteet läpäisevät kosteutta ja hengittävät oikeista paikoista.

Oikeanlainen rakenne vaikuttaa myös sisäilman terveellisyyteen ja sitä kautta asumisviihtyvyyteen. Terveellinen runkorakenne on hyvin monen osatekijän summa ja optimaalinen lopputulos saavutetaan vain, kun jokainen työvaihe suoritetaan huolellisesti ja parhain mahdollisin materiaalein.

Pohjoisen tiivistä ja laadukasta puuta

Monikerroksisen runkorakenteen ytimenä on kantava puurunko, joka on rakennettu laadukkaasta ja tiiviistä, pohjoisessa kasvaneesta puusta. Jetta-Talon oma yritys Jet-Puu Oy tuottaa taloissa käytetyt puuraaka-aineet omalla sahalaitoksellaan.

Jet-Puussa huomioidaan ympäristö ja siihen liittyvät ekologiset arvot niin raaka-aineiden hankinnassa kuin tuotteiden valmistuksessa ja toimituksessa. Yritys hankkii ensiluokkaiset raaka-aineensa vain toimittajilta, joilla on sertifioitu puun alkuperäisketjun seurantajärjestelmä.

Katkeamaton kuivaketju

On tärkeää, että runkorakenne säilyy mahdollisimman kuivana kaikissa työvaiheissa. Rakenteissa käytettävät, Jet-Puun jalostamat raaka-aineet toimitetaan Jetta-Talon Perhossa sijaitsevaan tehtaaseen, jossa seinäelementit rakennetaan hyvin valvotuissa, kuivissa ja lämmöltään tasaisissa olosuhteissa.

Kun kaikki yhden talon seinäelementit ovat valmiit, ne lastataan kuljetusrekkoihin sisätiloissa. Runkoelementit kuljetetaan rakennuspaikalle hyvin suojattuna, minkä jälkeen Jetta-Talon omat asentajat kiinnittävät ne toisiinsa tiiviiksi talokokonaisuudeksi. Oikein tehdyllä asennuksella taataan katkeamaton kuivaketju.

− Meillä on omat, työsuhteessa olevat asentajat. Tällä tavoin voimme varmistua siitä, että sisätiloja ympäröi yhtenäinen, tiivis ja vedoton vaipparakenne, Jetta-Talon myyntijohtaja Tapio Sivula huomauttaa.

Runko ilman höyrynsulkumuovia

Tiiviys estää sen, ettei lämpö karkaa sisältä ulos tai sisäilman kosteus pääse seinien rakenteisiin. Se torppaa myös rakenteiden epäpuhtauksien pääsemisen sisäilmaan.

Jetta-Talo ei käytä tiiviyden varmistamiseen lainkaan höyrynsulkumuoveja, sillä se on kehittänyt yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa turvallisemman Thermo-Jetta-rakenneratkaisun. Ratkaisussa on muovin sijaan polyuretaanista valmistettu thermokerros, joka eristää lämpöä erittäin hyvin ja toimii tehokkaana höyrynsulkulevynä. Materiaali katkaisee kylmäsillat ja takaa maksimaalisen ilmatiiveyden.

Jetta-Talon voi rakentaa matalaenergiatalona, jolloin sen u-arvo on 0,10. Uretaania käytetään myös vaahtona viimeistelemään läpiviennit ja nurkkaliitokset mahdollisimman tiiviiksi. Thermo-Jetta-ratkaisussa sähköasennuksille ja kaapeleille on jätetty vapaa tila hyörynsulkulevyn ja sisäkipsilevyn väliin. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sähköasennusten tekemisen höyrynsulkua rikkomatta.

Vaikka Thermo-Jetta-passiivitalossa höyrynsulkulevy on paksu, se ei vähennä kännyköiden tai muun teleliikenteen kuuluvuutta.

  1. Thermokerros: erittäin hyvin lämpöä eristävä polyuretaanikerros on tehokas höyrynsulku, katkaisee kylmäsillat ja mahdollistaa hyvän ilmatiiveyden liitoskohdissa. (Matalaenergiarakenteessa 40 mm ja passiivirakenteessa 100 mm.)
  2. Sähköistys kulkee erikseen varatussa välitilassa verhouslevyn takana, höyrynsulkua rikkomatta.
  3. Saumakohdat nurkissa ovat porrastettuja: saumavilla ja uretaanivaahto viimeistelevät lämpimän ja vedottoman nurkkaratkaisun.
  4. Alapohjaliitoksessa thermokerros liittyy alapohjaeristeeseen muodostaen yhtenäisen ja vedottoman liitoskohdan.
  5. Kantava runko ja lämmineristys (175 mm).
  6. Tuulensuojana on hyvin kosteutta läpäisevä ja tehokkaasti tuulikuormaa ehkäisevä tuulensuojakipsilevy (9 mm).
  7. Tuuletusrako tuulensuojan ja ulkoverhouksen välissä luo vapaan ilmankierron suojaten rakenteita ylimääräiseltä kosteudelta.

Asumisviihtyisyyttä joustavalla tilasuunnittelulla

Jetta-Talo käyttää välipohjissa Posi-Palkki-ratkaisua, joka antaa tilasuunnittelulle huomattavasti enemmän mahdollisuuksia kuin perinteiset ratkaisut.

Palkkien tukeva mutta avoin sisärakenne mahdollistaa talotekniikan kuljettamisen rakenteissa helposti. Muun muassa LVI-töissä säästetään aikaa ja rahaa, sillä putkilinjat, hormit ja johdot voidaan suunnitella kulkemaan rakenteiden läpi. Posi-Palkkia käytettäessä voidaan myös välttyä turhilta koteloinneilta ja kattojen alaslaskuilta.

– Yleensä ylä- ja alakerran saniteettitilat sijoitetaan päällekkäin, mutta Pos-Palkki antaa huomattavaa joustoa ja vapautta tilasuunniteluun, Sivula mainitsee.

Tämä mahdollistaa myös siistit asuntosaneeraukset, sillä suojaputket saa kuljetettua asennuskohteisiin rakenteiden läpi.

Toteuta unelmiesi koti vähällä vaivalla

Asumismieltymykset, perhekoko sekä toiveet tilojen käytännöllisyydestä ja viihtyvyydestä ohjaavat uuden kodin suunnittelua. Talon rakentaminen on muuttunut vuosien saatossa ja nykyään unelmien koti on toteutettavissa helposti ja vähällä vaivalla.

Suomalaisen puutalovalmistajan mallisto kestää alkaa ja on täynnä hyväksi koettuja tilaratkaisuja monenlaiseen tarpeeseen. Jetta-Talon jokainen ideatalomalli on myös muunneltavissa yksilöllisesti. 


Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö!


 
Julkaistu
1.10.2018