• Etusivu
  • LVI

Leveä takkaluukku tuo tunnelmallisen tulen paremmin esille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Julkaistu 17.09.2018
20189_54730.jpg

Saramo-takka Nobile-pinnalla.

Olet varmaankin kuullut Tulikiven Karelia-mallistosta? Tämä kyseinen takkamallisto on nyt laajentunut uudella leveäluukkuisella takkamallilla, Saramolla. Saramo-takan vaakaluukku on levein mitä varaavista takoista löytyy, leveys on jopa 75 cm. Tähän uskomattoman suureen tulipesään voit laittaa hiillokselle kypsymään jopa pitkän lohifileen.

Sekä pellettiä että puuta

Saramon tulipesässä sinulla on mahdollisuus valita, poltatko klapeja, pellettejä vai kenties molempia vuorotellen. Polttotekniikka on hiottu Karelia-sarjan takoissa huippuunsa, juuri tästä syystä malliston tulipesissä myös pelletti palaa komealla, isolla liekillä. Pellettejä ei tosiaan tarvitse sijoittaa erilliseen polttokoriin, vaan ne voi laittaa suoraan tulipesään kuten klapit.

Nyt voit nauttia elävän tulon lumosta vielä paremmin, sillä Saramo tarjoaa pysäyttävän laajan liekkinäkymän.

– Saramon erikoisuutena on poikkeuksellisen leveä, vaakamallinen luukku. Muodoltaan tv-ruutua muistuttava tulinäkymä on katseenvangitsija, jonka ääressä kelpaa rentoutua. Näin leveää luukkua ei ole varaavissa takoissa aiemmin nähty. Luukun koko on 75 x 45 senttimetriä, Karelia-malliston suunnitellut Tulikiven Design Manager Mika Moilanen mainitsee.

– Tulipesää kannattaa käyttää hyödyksi myös takkakokkaukseen. Karelia-takat on suunniteltu ruoanlaittoa ajatellen. Mukana tulee jalallinen metalliritilä, jonka päälle ruokaa voi nostaa kypsymään hiillokselle tai jälkilämpöön, Moilanen suosittelee.

Saramo-takka Grafia pinnoitteella ja 150 cm korkeana.
Saramo-takka Grafia pinnoitteella ja 150 cm korkeana.

Vuolukivi-pintaverhoilussa neljä vaihtoehtoa

Saramo-takan pintavaihtoehtoina on valittavissa samat vaihtoehdot kuin Karelia-malliston muissakin takoissa.

Vesikäsittelyllä perinteistä vuolukiveä tummaksi karhennettujen Nobile-vuolukivilaattojen ja kohokuvioisten sekä kimmeltävän rosoiseksi karhennettujen Grafia-vuolukivilaattojen lisäksi on saatavilla perinteistä sileää Classic-vuolukiveä sekä vaakauritettua Rigata-vuolukiveä. Kokonaisuus takassa on visuaalisesti levollinen, valitset sitten minkälaisen pintavaihtoehdon tahansa, sillä laattajako noudattelee luukun linjaa.

Pinta Saramo-takassa koostuu vuolukivilaatoista. Edessä keskellä kulkevat luukun levyiset laatat, ja reunoilla luukun molemmin puolin kapeammat laatat. Vuolukiven luonteikkuus korostuukin modernissa muotoilussa.

Saramo-takka Classic-pinnoitteella ja 150 cm korkeana.
Saramo-takka Classic-pinnoitteella ja 150 cm korkeana.

Kokovaihtoehtoja löytyy

Mittojensa puolesta Saramo on Karelia-malliston kookkaimmasta päästä. Leveydeltään Saramo-takka on 125 senttimetriä leveä, mutta siitä on saatavilla myös kapeampi, 95 senttimetrin levyinen malli Saramo S. Spiraalikiertoa tarkoittavalla S-kirjaimella merkityt Karelia-takat ovat kapeampia malleja. Niissä lämpöä varaa luukkua ympäröivä ja sen yläpuolella oleva massa. Leveämmissä malleissa takan kyljissä kulkevat poskikanavat, jotka saavat takan koko painavan massan varaamaan lämpöä.

Saramo-takan korkeuden voi valita jopa kolmesta vaihtoehdosta: 150, 180 tai 210 senttimetriä. Luukku sijoittuu kaikissa samalle korkeudelle, mutta takan korkeutta on mahdollista kasvattaa yhden kivikerroksen eli 30 senttimetrin erissä. Korkeuden kasvattaminen lisää luonnollisesti takan lämmönvarauskykyä, kun varaavan massan määrä kasvaa.

Saramo-takka Rigata-pinnoitteella ja 210 cm korkeana.
Saramo-takka Rigata-pinnoitteella ja 210 cm korkeana.

– Vaakaluukku mahdollistaa esteettömän näkymän liekkeihin mutta myös takan matalan rakenteen, jossa on silti paljon varaavaa massaa. Saramo soveltuu erityisen hyvin tilanjakajaksi 150 senttimetriä korkeana läpiluukkuisena mallina, Moilanen toteaa.

Varaava vuolukivitakka sopii hyvin matalaenergiataloon

– Monet uskovat yhä virheellisesti, ettei varaava takka sovi matalaenergiataloon. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan varaava vuolukivitakka on ehdottomasti paras takka uusiinkin taloihin. Niiden lämmönluovutusta voi ohjata takan kuoren väliin sijoitettavilla eristyksillä. Asukas voi siis itse valita, mihin tilaan ja suuntaan takka luovuttaa lämpönsä, ja kuina nopeasti vuolukiveen varastoitu lämpö siirtyy huonetilaan. Varaava takka luovuttaa lämpöä tasaisesti, pitkään ja hiljalleen. Siksi koti ei kuumene hetkellisesti liikaa, Moilanen kuvailee.

Takoilta vaaditaan nykyään energiamerkki, joka kertoo, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Saramo-takan energialuokka on A+. Takan energiatehokkuus ja hyötysuhde ovat erittäin hyvät.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
LVI
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton