Miten ikkunoiden tiivistysongelmat ilmenevät?

Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niistä ei saa vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?

stop-750x422

Sisäpintaan kertyy vesihöyryä

Kun ikkunan asunnon puoleinen pinta saa vesihöyryn pintaansa, pitää ilmanvaihto tarkistaa. Toimiiko se asunnossa? Todennäköisimmin huoneistoon ei korvausilmaa pääse eikä myöskään poistoilma pääse kulkemaan pois asunnosta. Jotta huurtuminen loppuisi, on ikkunan tiivistettä poistettava osa sisäpuitteesta ylhäältä ja alhaalta ulkopuitteesta.

Ikkunoiden välissä on kosteutta

Kun ikkunapintoihin ikkunalasien välissä kertyy kosteutta, on syytä pohtia vieläkö ikkuna on tiivis? Mitä luultavimmin tiiviste puuttuu tai ikkunalasi vuotaa. kun ikkunalasi vuotaa, tarkistetaan lasituskitti - onko vanhentunut tai katsotaan, onko ikkunalasi elänyt ja irronnut. Vuoto saadaan loppumaan uudella kittauksella tai tiivistämisellä vaikkapa silikonilla.

Uloimman lasi sisäpinnassa kosteutta tai jäätä

Tässä tapauksessa ulkopuite on liian tiivis. Ilman pitää kiertää, että kosteus poistuu. Kokeile ensin poistamalla 3 cm tiivistettä ulkopuitteesta alhaalta ja ylhäältä. Huomaa kuitenkin, jos tiivisterako on liian iso, sisälasi jäätyy. Siksi on hyvä kokeilla ensin. Periaatteessa ulkoikkunan sisäpuolen ei pitäisi huurtua, sillä sisältäpäin tulevan lämpimän ilman tulisi pitää tämä pinta sulana. 

750
rakennuskemia
 
Päivitetty
17.2.2021