Tuulettuva alapohja ontelolaatoista
– Turvallinen ja terveellinen perustusratkaisu

Pientalorakentajalle rossipohja eli tuulettuva alapohjarakenne on luotettava perustustapa, johon ontelolaatat tarjoavat erinomaisen ratkaisun. Ontelolaattojen käyttö hankkeessa tuo lisäksi monia hyötyjä, joista tärkeimmät ovat nopeus, helppous ja turvallisuus. Tavallisen omakotitalon alapohjan asennukseen kuluu aikaa vain muutama tunti.

Ontelolaatoilla rakentuu kestävä ja kosteusteknisesti turvallinen alapohjarakenne.Ontelolaatoilla rakentuu kestävä ja kosteusteknisesti turvallinen alapohjarakenne.

Ontelolaatta - kevyt ja kestävä betonirakenne

Ontelolaatat ovat betonista valmistettuja laattaelementtejä, missä betonin raskasta omaa painoa on kevennetty laattojen pituussuuntaisilla onteloilla. Suhteellisen kevyt rakenne ja ontelolaattojen tehokas raudoitus tekevät mahdolliseksi pitkien jännevälien rakentamisen. Työmaalle jää tehtäväksi vain vähän muotti-, raudoitus- ja valutöitä, kun ainoastaan elementtien saumojen kohdat liitetään betonijuotoksilla.

Ontelolaatan suosio perustuu erinomaiseen kantokykyyn, rakentamisen nopeuteen ja edullisuuteen.

PARMAontelolaatat takaavat terveellisen tuulettuvan alapohjan nopean ja pitkäaikaiskestävän toteutuksen. Kantava ontelolaatta-alapohja voidaan asentaa kaikkien kivirakenteisten sokkelien varaan. Oikein toteutettu tuulettuva alapohja pitää talon rakenteet kuivina sekä estää vaarallisen radonin pääsyn asuintiloihin.

Alapohjissa ontelolaatoilla voi helposti toteuttaa vapaasti tuulettuvan ryömintätilan sekä kellarin, jossa ontelolaatat toimivat katon rakenteena nopeuttaen rakentamista.Alapohjissa ontelolaatoilla voi helposti toteuttaa vapaasti tuulettuvan ryömintätilan sekä kellarin, jossa ontelolaatat toimivat katon rakenteena nopeuttaen rakentamista.

Ontelolaatta-alapohjan asennus

Kohdekohtaisesti valmistetut PARMAontelolaatat tuodaan työmaalle sovittuna tilausajankohtana rekan kyydissä. Laattojen purku ja asennus pientalotyömaalla tapahtuu autonosturin avulla. Laatat nostetaan yksitellen suoraan paikoilleen sokkelin päälle. Ontelolaattojen asennuksessa käytetään muovista valmistettuja asennusvälikkeitä, joilla laatat tasataan oikeaan korkoon ja varmistetaan saumavalujen kattavuus.

Kun laatat ovat paikoillaan, ontelolaattojen saumoihin asennetaan saumateräkset ja saumat valetaan juotosbetonilla umpeen. Saumavalujen kovetuttua kantava kenttä on valmis seuraaviin rakennusvaiheisiin. Laattojen saumoihin ja päätyihin voidaan myös asentaa esim. sähköputkituksia.

Tutustu tarkemmin asennusvaiheisiin

Laattojen saumoihin pumpattu juotosbetoni viimeistelee rakenteen.Laattojen saumoihin pumpattu juotosbetoni viimeistelee rakenteen.

Laatua ympäristön ehdoilla

Kuivissa ja valvotuissa tehdasolosuhteissa valetut PARMAontelolaatat ovat varma ja laadukas valinta. Ne ovat tyyppihyväksyttyjä tuotteita ja niiden laatua valvotaan sertifioidun laatujärjestelmän mukaan. Ontelolaatat ovat turvallinen ja huoleton vaihtoehto, sillä ne eivät pala, lahoa, mätäne tai homehdu. Lisäksi paikalla valettuun rakenteeseen verrattuna vähäisempi raaka­aineiden käyttö pienentää selkeästi ympäristön kuormitusta.

Ontelorakenteita käyttämällä betonia ja terästä säästyy noin puolet paikalla valuun verrattuna.

Hyvä tietää

  • PARMAontelolaatat tehdään kohdekohtaisten mittojen mukaan.
  • Soveltuvat talon alapohjan, kellarin katon, sekä kivirunkoisessa kohteessa myös välipohjan ja yläpohjan rakenteeksi.
  • Helposti muunneltavien ja avarien sisätilojen toteutus on vaivatonta, koska kantavia väliseiniä ei yleensä tarvita laattojen pitkän jännevälin vuoksi.
  • Alapohjissa ontelolaatoilla voi helposti toteuttaa vapaasti tuulettuvan ryömintätilan.
  • Alapohjan lämmöneriste voidaan kiinnittää valmiiksi jo tehtaalla.
  • Ontelolaatat sopivat myös talvirakentajalle.

Ontelolaattojen asennuksen jälkeen kohde on valmis rungon pystytykseen.Ontelolaattojen asennuksen jälkeen kohde on valmis rungon pystytykseen.

Suunnitteletko rakentamista? Jätä yhteydenottopyyntö

Elementtiasiantuntija on sinuun yhteydessä ja auttaa ontelolaattoihin liittyvissä kysymyksissä.

 
Julkaistu
20.5.2021