Siistit ja helppohoitoiset sokkelinvierustat kiveyksellä

Sokkelinvierustat saat siisteiksi ja helppohoitoisiksi kiveyksillä. Kun teet pohjatyöt huolella, rikkakasvit eivät pääse kasvamaan eivätkä sadevedet ohjautumaan talonvierustoille.

Ruduksen valikoimasta löydät pihapiiriisi ja taloosi sopivat kivet; malleja, muotoja ja ladontavaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun. Valitse sopivin betonisista pihakivistä tai luonnonkivistä!

Luotokivi ja seulanpääkivet yhdistyvät hauskaan laattapolkuun.Luotokivi ja seulanpääkivet yhdistyvät hauskaan laattapolkuun.

Miksi kiveys sokkelin viereen?

Aivan sokkelin juureen ei tulisi rakentaa kasvimaita tai rajoittaa nurmikkoa sokkeliin kiinni. Kiveys onkin oiva vaihtoehto, kun halutaan helppohoitoisuutta ja siisteyttä. Tärkeää kiveyksen asentamisessa on ohjata kosteus ja vesi pois rakennuksen vierustoilta. Kun pohjalla käytetään hyvin läpäisevää kiviainesta ja kallistukset suunnataan rakennuksesta pois päin, ylimääräinen kosteus ei pääse rasittamaan rakenteita. Seinän vierustan kiveys on pohjatöiden osalta helposti toteutettavissa, sillä alueella harvoin kuljetaan.

Kiinnitä huomiota myös sadeveden ohjaukseen. Katolta tulevat sadevedet voi ohjata niitä varten rakennettuihin kaivoihin ja sitä pitkin sadevesijärjestelmiin (ei kuitenkaan salaojiin!) tai kouruja pitkin kauemmas rakennuksesta. 

Lähellä luontoa

Luotokivet luovat hauskan, liuskekivimäisen kokonaisuuden ja niiden muotokieli kumpuaakin jylhästä suomalaisesta maisemasta. Murtuneet jäälautat ja rosoiset kallion halkeamat piirtyvät Luotokiven pintaan. Luotokivi on helppo kuvitella myös urbaaniin kaupunkiympäristöön, mihin se tuo henkäyksen luonnollisuutta ja kiireettömyyttä.

Seulanpääkivet ovat luonnossa sileäreunaiseksi hioutuneita kiviä. Kivet ovat hyvin monen muotoisia ja kokoisia. Seulanpääkiviä voidaan käyttää sellaisenaan kiveysten ja muurien rakentamisessa. Seulanpääkivet sopivat sokkeleiden vieruksiin, luiskiin ja erilaisiin koristeaiheisiin.

8888004_Seulanpääkivi

Epäsäännöllinen, mutta tasapainoinen

Reunakiviä voi käyttää erottamaan erilaisia alueita toisistaan. Pyöreät luonnonkivet yhdistyvät särmäksi kokonaisuudeksi Roomalaisten kivien kanssa. Pyöreät seulanpääkivet kannattaa saumata, mikä ehkäisee rikkakasvien kasvamista kiveykselle. Uusissa kodeissa kosteus- ja routaeristeet ovat yleensä hyvät, jolloin suuria pohjatöitä ei tarvita.

Roomalaisen ladonnan saat, kun yhdistelet pieniä ja suuria kiviä. Kuusi erikokoista toisiinsa yhteensopivaa kiveä antavat mahdollisuuden elävään, yksilölliseen ja ympäristöön sopivaan kiveykseen. Roomalainen ladonta antaa vaikutelman epäsäännöllisestä, mutta tasapainoisesta sekaladonnasta. Roomalaisessa ladonnassa ei ole suuntaa ja siksi se onkin erinomainen vaihtoehto alueille, joilla on kulkua useisiin suuntiin, kuten toreille ja pihoille.

Roomalaiset kivet ja seulanpääkivet voidaan rajata reunakivillä.Roomalaiset kivet ja seulanpääkivet voidaan rajata reunakivillä.

Profiloitu Louhikivi

Sokkelin viereen voit asentaa kiveystä juuri niin suuren kaistaleen, kuin itse haluat. Louhikivi on kaunis kapeana tai leveänä kiveyksenä, mutta istuu myös suuremmille pinnoille.

Musta Louhikivi on näppärä tuote seinien vieruksiin. Latomalla kaksi L-muotoista Louhikiveä lomittain saadaan helposti tehtyä joko 40 cm tai 60 cm leveää reunusta.

Luonnonkivimäisten Louhikiven elävä pinta on aivan uudentyylinen Suomessa. Kiveyksen voimakkaasti profiloitu pinta on louhemainen ja mukautuu siten sulavasti ympäröivään luontoon. Pinnan profilointi tuo hienosti esiin valon ja varjon leikin.

Louhikivet sopivat erinomaisesti vanhahtaviin ympäristöihin, mutta toisaalta myös julkisiin tiloihin ja paikkoihin, joissa on perinteisesti totuttu käyttämään seulanpääkiviä kuten talojen seinustoille, luiskiin ja liikenteenjakajiin.

Louhikivi kapeana kiveyksenä..Louhikivi kapeana kiveyksenä..
.. ja hieman leveämpänä... ja hieman leveämpänä.
Louhikiven seuraksi voidaan asentaa esimerkiksi seulanpääkiviä. Huomaa Louhikivellä aikaan saatu elävä kiveyksen reuna.Louhikiven seuraksi voidaan asentaa esimerkiksi seulanpääkiviä. Huomaa Louhikivellä aikaan saatu elävä kiveyksen reuna.

Veronalla antiikin tunnelmaa

Nurmikkoa ei kannata ulottaa aivan sokkeliin saakka, sillä se pitää rakenteen kosteana. Kaistale pihakiviä sokkelin ja nurmen välissä kannattaa asentaa aivan nurmen tasolle, jolloin ruohonleikkurilla pääsee leikkaamaan reunimmaisetkin korret, eikä erillistä trimmausta tarvita. Kiveyksen etu esimerkiksi soraan verrattuna on sen sen harjattavuus; leikatut ruohonkorret on helppo siistiä harjalla pois kiveykseltä.

Antiikin tunnelmaa henkivä Verona-kivisarja koostuu neljästä erikokoisesta kivestä, jotka toimitetaan valmiina lajitelmana. Verona-kivet ovat sekä yläpinnaltaan että reunoiltaan aaltoileva kivisarja. Kivien korkeus on noin 60 mm, aaltomaisesta pinnasta johtuen paksuus vaihtelee 3 millimetriä. Verona-kivissä on valittavissa profiloidut värit ja antiikkivärit. Profiloitu pinta on aaltoileva, kiven reunoissa ei ole reunaviistettä. Antiikkipinta tehdään jälkikäsittelynä, käsittelyn yhteydessä kiven viisteettömät reunat murtuvat, lisäten vanhahtavaa tunnelmaa. 

Verona-kivien ladonnassa on vaihdeltu harmaata ja mustaa kiveä. Nurmikko on helppo leikata, kun kiveys on samalla tasolla.Verona-kivien ladonnassa on vaihdeltu harmaata ja mustaa kiveä. Nurmikko on helppo leikata, kun kiveys on samalla tasolla.

Liuskekivimäinen Torino pergolan pohjana

Sokkelin viereen rakennettu pergolan kiveyslattia ohjaa sadevedet pois talosta kevyen kallistuksen johdosta. Seulanpääkivet talon vierustalla päästävät myös maakosteuden haihtumaan.

Torino-kivet on kivisarja, joka koostuu kolmen kiven kivilajitelmasta. Torino-kivien luonnollinen liuskekivimäinen pinta on aaltomaisesti profiloitu ja kivien reunat ovat viisteettömät.

Kivet voidaan asentaa seka- tai riviladontana. Sekaladonta tekee pinnasta epäsäännöllisen, mutta tasapainoisen. Koska sekaladonnassa ei ole suuntaa, se on erinomainen vaihtoehto alueille, joilta on kulkua useisiin suuntiin, kuten pihoille ja aukioille. Riviladonnassa kolmen erikokoisen kiven avulla on mahdollista latoa monta eri leveyttä kiviä leikkaamatta. Torino-kiviä valmistetaan eri sävyissä. 

Eri värisiä kiviä käyttämällä saa mielenkiintoisen ladonnan. Kuvassa harmaa, musta ja punainen Torino-kivi.Eri värisiä kiviä käyttämällä saa mielenkiintoisen ladonnan. Kuvassa harmaa, musta ja punainen Torino-kivi.
Torino-kivistä rakennettu pergolan lattia on ohjannut sadevet tehokkaasti pois talon vierustalta.Torino-kivistä rakennettu pergolan lattia on ohjannut sadevet tehokkaasti pois talon vierustalta.

Aaltoileva Napoli

Rinnetontille rakennetussa talossa autotalli on sijoitettu kodin matalaan päätyyn ja kiveys aloitettu suoraan sokkelista. Piha on yhtenäinen ja auton ajaminen talliin mutkatonta. Huomaa, että pohjatyöt tulee tehdä huolella, jotta kiveys kestää muuttumattomana raskaan kuorman sekä roudan vaikutukset. Vanhemmissa taloissa kosteus- ja routaeristeet voivat olla puuttellisia, jolloin ne kannattaa saattaa ajan tasalle samalla vaivalla.

Napoli-kivisarja koostuu kolmesta erikokoisesta kivestä. Kivien pintaprofiili on aaltoileva ja reunat ovat viisteettömät. Värivaihtoehtoina ovat profiloidut värit tai antiikkivärit. Antiikkikäsittelyssä kiven viisteettömät reunat murtuvat lisäten vanhan ajan henkeä. Napolikivet sopivat myös julkisille alueille kestävyytensä ja ajattoman ilmeensä vuoksi. 

Napoli-kivet yhdistävät kulkureitit ja kodin.Napoli-kivet yhdistävät kulkureitit ja kodin.
kotipolku.JPG
 
Päivitetty
5.10.2020