Miten olisi täysin uniikki koti?

Useat haaveilevat itse suunnitellusta kodista, omien mielikuvien sekä ajatusten ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt miten tilat keskenään jakautuisivat. Omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja osaavalle arkkitehdille. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuuden sekä omaa tarkkanäköisyyttä yllättäviäkin yksityiskohtia ajatellen.
 

Miten voi varmistaa, että rakennettava talo on oikeasti se omien haaveiden koti, joka on ratkaisuiltaan toimiva sekä muuttuviin elämäntilanteisiin mukautuva?Miten voi varmistaa, että rakennettava talo on oikeasti se omien haaveiden koti, joka on ratkaisuiltaan toimiva sekä muuttuviin elämäntilanteisiin mukautuva?

Toimivat ratkaisut ja mukautuvuus

Kun on aika rakentaa se oma unelmien koti, on siinä vahvasti tunteet mukana. Miksi tunnemmekaan niin voimakkaasti omaa kotia kohtaan? Koti on turvapaikka. Se on paikka, jossa voit kokea olosi rennoksi ja mukavaksi. Miten voi varmistaa, että rakennettava talo on oikeasti se omien haaveiden koti, joka on ratkaisuiltaan toimiva sekä muuttuviin elämäntilanteisiin mukautuva?

Avoimet ratkaisut suosiossa

Tällä hetkellä useissa kodeissa näkee avoimia pohjaratkaisuja, jossa kodin päätilat – keittiö, olohuone sekä ruokailutilat ovat yhtä suurta tilaa. Ulko-ovesta sisään tullessa koti avautuu ja yhdellä silmäyksellä voidaan nähdä iso kokonaisuus. Avoin ratkaisu antaa illuusion suuremmasta asuinneliömäärästä, kuin mitä todellisuudessa onkaan käytössä. Tällainen avoimen pohjaratkaisun yhtenä ajatuksena on tuoda koko perhe yhteen huolimatta siitä, että kaikki eivät istuisi olohuoneen sohvalla. Makuuhuoneet, sekä muut ns. toissijaiset tilat ovat erillään omina huoneinaan.

Ison ja avoimen tilan suunnittelu on kuitenkin omalta osaltaan haasteellista siinä, että huomioon on otettava, miten valo liikkuu päivän kuluessa ja miten päivittäiset kulkureitit soljuvat tilassa. Tarkastelun alle on otettava myös tilojen välinen keskinäinen toimivuus ja yhdistyvyys – miten avoin tila liittyy kodin muihin osiin. Korkeuden suhteiden-, tilojen muotojen sekä mittakaavan vaihtelu tuovat niin mielenkiintoa kuin toimivuutta. Tällaisen tilan suunnittelussa tulee myös ottaa huomioon näkymät – miltä tila näyttää sen eri kohdista tarkasteltuna. Tilan tulee miellyttää silmää sen jokaisesta kulmasta. Omalta osaltaan tähän vaikuttaa myös huomion kiinnittäjät, niin kutsutut focal pointit, sekä sisustuksen muut yksityiskohdat sekä valinnat.
 

Tilan tulee miellyttää silmää.Tilan tulee miellyttää silmää.

Onnistu projektissasi

Rakennushankkeen onnistuminen kannattaa varmistaa palkkaamalla avuksi alan ammattilaisia. Jotta turhat yllätykset sekä rajut budjettiylitykset pystyttäisiin välttämään, on noviisille erinomaiseksi avuksi rakennuttajakonsultti. Rakennuttajakonsultti on henkilö, joka avustaa mm. oikeiden suunnittelijoiden valinnassa sekä tuo rakennuttajalle viimeisimmän tiedon hankkeen etenemisestä ja vaiheista, jotta päätösten tekeminen helpottuu.

Koko hankkeen kannata on tärkeää, että rakennushanketta ohjaa rakennusalan realiteetit ymmärtävä ja kokenut rakennusalan ammattilainen. Esimerkiksi kokenut arkkitehti pystyy rakentajaperheen hahmotelmien ja toiveiden perusteella tarjoamaan ratkaisuja, joiden avulla suunnitellun kodin toiminta paranee ja selkiytyy.

© Doventus Oy

Harjaantunut ammattilainen osaa ottaa huomioon tontin pintojen muotovaihtelut, ilmansuunnat sekä luonnonvalon tulevassa kodissa, unohtamatta tietenkään rakennuksen sisätilojen ratkaisuja huoneiden sijoittelun ja toiminnallisuuden kannalta. Vastaavasti ammattitaitoinen LVI-suunnittelija huolehtii, että linjavedot sekä päätökset tehdään ajallaan sekä koordinoi oman osuutensa yhdessä muiden suunnittelijoiden kanssa. Tärkeää onkin, että kaikki suunnitelmat päivitetään ja tarkistetaan suunnitelmien yhteensopivuudet.

Varsinkin uutta kotia suunniteltaessa on helppo ottaa huomioon myös elämäntilanteisiin tulevat muutokset, ja se, mitenkä koti elää mukana muuttuvassa arjessa. Onko tiloja mahdollista yhdistää, löytyykö niille kenties uutta käyttötarkoitusta, kun tulee esimerkiksi lasten aika muuttaa? Minkälaisia asumista helpottavia ratkaisuja on mahdollista miettiä jo etukäteen?
Rakennushanke pitää sisällään lukemattomia määriä erilaisia asioita, joihin rakennuttajan tarvitsee tehdä lopullinen päätös. Päätöksiä tehdessä on muistettava ottaa huomioon, että jokainen tehty päätös vaikuttaa rakennusprojektin myöhemmässä vaiheessa. Ei ole siis aivan yksinkertainen asia tehdä ratkaisuja, ratkaistavista ongelmista voi onneksi keskustella esimerkiksi rakennuttajakonsultin kanssa.

Kotia suunniteltaessa on otettava huomioon, miten valo liikkuu päivän kuluessa ja miten päivittäiset kulkureitit soljuvat tilassa.  Kuva: copyright Doventus OyKotia suunniteltaessa on otettava huomioon, miten valo liikkuu päivän kuluessa ja miten päivittäiset kulkureitit soljuvat tilassa. Kuva: copyright Doventus Oy
doventus_iso_rgb (002)

Ajankohtaista sinulle?

Oletko miettimässä oman kodin rakentamista? Omien hahmotelmien lisäksi voit kerätä mieleisiäsi yksityiskohtia esimerkiksi sisustuslehdistä ja talokirjoista. Voit jättää yhteydenottopyynnön alan ammattilaiselle.
 

 
Päivitetty
15.6.2021