• Etusivu
  • Rakentaminen

Miten olisi täysin uniikki koti?

Miten koti suunnitellaan ja mitä pitää ottaa huomioon?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Doventus Oy
Julkaistu 05.09.2018Päivitetty 01.11.2023
20189_54572.jpg

Miten voi varmistaa, että rakennettava talo on oikeasti se omien haaveiden koti, joka on ratkaisuiltaan toimiva sekä muuttuviin elämäntilanteisiin mukautuva?

Useat haaveilevat itse suunnitellusta kodista, omien mielikuvien sekä ajatusten ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt miten tilat keskenään jakautuisivat. Omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja osaavalle arkkitehdille. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuuden sekä omaa tarkkanäköisyyttä yllättäviäkin yksityiskohtia ajatellen.

Toimivat ratkaisut ja mukautuvuus

Kun on aika rakentaa se oma unelmien koti, on siinä vahvasti tunteet mukana. Miksi tunnemmekaan niin voimakkaasti omaa kotia kohtaan? Koti on turvapaikka. Se on paikka, jossa voit kokea olosi rennoksi ja mukavaksi. Miten voi varmistaa, että rakennettava talo on oikeasti se omien haaveiden koti, joka on ratkaisuiltaan toimiva sekä muuttuviin elämäntilanteisiin mukautuva?

Avoimet ratkaisut suosiossa

Tällä hetkellä useissa kodeissa näkee avoimia pohjaratkaisuja, jossa kodin päätilat – keittiö, olohuone sekä ruokailutilat ovat yhtä suurta tilaa. Ulko-ovesta sisään tullessa koti avautuu ja yhdellä silmäyksellä voidaan nähdä iso kokonaisuus. Avoin ratkaisu antaa illuusion suuremmasta asuinneliömäärästä, kuin mitä todellisuudessa onkaan käytössä.

Tällainen avoimen pohjaratkaisun yhtenä ajatuksena on tuoda koko perhe yhteen huolimatta siitä, että kaikki eivät istuisi olohuoneen sohvalla. Makuuhuoneet, sekä muut ns. toissijaiset tilat ovat erillään omina huoneinaan.

Ison ja avoimen tilan suunnittelu on kuitenkin omalta osaltaan haasteellista siinä, että huomioon on otettava, miten valo liikkuu päivän kuluessa ja miten päivittäiset kulkureitit soljuvat tilassa. Tarkastelun alle on otettava myös tilojen välinen keskinäinen toimivuus ja yhdistyvyys – miten avoin tila liittyy kodin muihin osiin. Korkeuden suhteiden-, tilojen muotojen sekä mittakaavan vaihtelu tuovat niin mielenkiintoa kuin toimivuutta.

Tällaisen tilan suunnittelussa tulee myös ottaa huomioon näkymät – miltä tila näyttää sen eri kohdista tarkasteltuna. Tilan tulee miellyttää silmää sen jokaisesta kulmasta. Omalta osaltaan tähän vaikuttaa myös huomion kiinnittäjät, niin kutsutut focal pointit, sekä sisustuksen muut yksityiskohdat sekä valinnat.

Onnistu projektissasi

Rakennushankkeen onnistuminen kannattaa varmistaa palkkaamalla avuksi alan ammattilaisia. Jotta turhat yllätykset sekä rajut budjettiylitykset pystyttäisiin välttämään, on noviisille erinomaiseksi avuksi rakennuttajakonsultti. Rakennuttajakonsultti on henkilö, joka avustaa muun muassa oikeiden suunnittelijoiden valinnassa sekä tuo rakennuttajalle viimeisimmän tiedon hankkeen etenemisestä ja vaiheista, jotta päätösten tekeminen helpottuu.

Koko hankkeen kannalta on tärkeää, että rakennushanketta ohjaa rakennusalan realiteetit ymmärtävä ja kokenut rakennusalan ammattilainen. Esimerkiksi kokenut arkkitehti pystyy rakentajaperheen hahmotelmien ja toiveiden perusteella tarjoamaan ratkaisuja, joiden avulla suunnitellun kodin toiminta paranee ja selkiytyy.

Harjaantunut ammattilainen osaa ottaa huomioon tontin pintojen muotovaihtelut, ilmansuunnat sekä luonnonvalon tulevassa kodissa, unohtamatta tietenkään rakennuksen sisätilojen ratkaisuja huoneiden sijoittelun ja toiminnallisuuden kannalta. Vastaavasti ammattitaitoinen LVI-suunnittelija huolehtii, että linjavedot sekä päätökset tehdään ajallaan sekä koordinoi oman osuutensa yhdessä muiden suunnittelijoiden kanssa. Tärkeää onkin, että kaikki suunnitelmat päivitetään ja tarkistetaan suunnitelmien yhteensopivuudet.

Varsinkin uutta kotia suunniteltaessa on helppo ottaa huomioon myös elämäntilanteisiin tulevat muutokset, ja se, mitenkä koti elää mukana muuttuvassa arjessa. Onko tiloja mahdollista yhdistää, löytyykö niille kenties uutta käyttötarkoitusta, kun tulee esimerkiksi lasten aika muuttaa? Minkälaisia asumista helpottavia ratkaisuja on mahdollista miettiä jo etukäteen?

Rakennushanke pitää sisällään lukemattomia määriä erilaisia asioita, joihin rakennuttajan tarvitsee tehdä lopullinen päätös. Päätöksiä tehdessä on muistettava ottaa huomioon, että jokainen tehty päätös vaikuttaa rakennusprojektin myöhemmässä vaiheessa. Ei ole siis aivan yksinkertainen asia tehdä ratkaisuja, ratkaistavista ongelmista voi onneksi keskustella esimerkiksi rakennuttajakonsultin kanssa.

Onko rakentaminen ajankohtaista sinulle?

Oletko miettimässä oman kodin rakentamista? Omien hahmotelmien lisäksi voit kerätä mieleisiäsi yksityiskohtia esimerkiksi sisustuslehdistä ja talokirjoista. Voit jättää yhteydenottopyynnön alan ammattilaiselle.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Doventus Oy
Rakentaminen
aikataulut
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
sisustussuunnittelijalla on kaksi suunnitelmaa käseddään ja pöydällä on värimalleja
Koti viihtyisäksi sisustussuunnittelulla
Kiinnostus sisustukseen ja sen suunnittelemiseen ammattilaista apuna käyttäen on lisääntynyt. Koti ja siellä viihtyminen koetaan tärkeäksi. Kiireisen työn vastapainoksi me työssäkäyvät haluamme rentoutua miellyttävässä kotiympäristössä. Myös lasten tarpeet tila- ja sisustussuunnittelun keinoin halutaan huomioida tarkemmin. Sisustuslehtiä luetaan yhä enemmän ja ideoita haetaan kotiunelmien toteuttamiseksi.
rappukäytävä
Valo ja tila sisustuksessa
Kodin ja tilan sisustamiseen ja viimeistelyyn liittyy meissä kaikissa asuva kauneuden kaipuu. Haluamme investoida elämänlaatuun parantamalla kodin laatutasoa ja viihtyisyyttä. Kodin aistikas sisustus tuo iloa arkeen.
20222_76835.jpg
Haaveiletko töistä rakennusalalla? Tutustu rekrykoulutukseen
Pula rakennusalan osaavista tekijöistä jarruttaa jo alan yritysten kasvua. Yhdeltä puuttuu maalareita, toiselta kattoasentajia tai maarakentajia. Rekrykoulutus on tehokas tapa löytää uusia tekijöitä. Siitä on hyötyä sekä yritykselle että opiskelijalle itselleen.
Omakotitalo vehreällä tontilla
Parhaan pientalotontin valinta arkkitehdin ohjeilla
Onko seuraava unelma sinulle tuttu? ”Haluaisin asua elämäni tärkeimpien ihmisten kanssa itse rakennuttamassa ja yksilöllisessä pientalossa. On niin kiehtovaa kiinnittää ajatukset siihen ikiomaan kotitaloon, missä elämän piiri sujuu mukavasti miellyttävässä asuinympäristössä.” Moni meistä ajattelee juuri näin. Ennen rakentamisen matkaa on kuitenkin aina ensin löydettävä se sopiva rakennuspaikka eli tontti.
20202_62685.jpg
STOP vedolle - näin asennat itseliimautuvat tiivisteet
Ennen tiivistämisen aloitusta on hyvä varmistaa tiivistettävään rakoon parhaiten soveltuva tiiviste. Mikäli tiivistettävässä ovessa tai ikkunassa ei ole vanhaa tiivistettä, yksi hyvä keino oikean paksuisen tiivisteen löytämiseen on laittaa sinitarra tiivistettävään rakoon, sulkea ikkuna tai ovi ja tarkistaa sinitarraan jääneen painauman paksuus. Vanhoissa kohteissa mitta on hyvä tarkistaa useasta kohdasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton