Keskuspölynimurin asentaminen vanhaan taloon

Muutettaessa vanhaan taloon, ei itse ole pystynyt vaikuttamaan rakennukseen tehtyihin ratkaisuihin. Yksi vanhasta rakennuksesta puutuvista asioista saattaa olla keskuspölynimuri. Toki keskuspölynimureja on ollut markkinoilla vasta 80-luvulta alkaen eli sitä vanhemmissa taloissa sellaista ei automaattisesti olekaan.

imurointi_portaat

Mihin keskuspölynimuri asennetaan valmiissa kodissa?

Valmiissa kodissa pölynimuriputkisto on helpointa asentaa yläpohjaan tai useampikerroksissa taloissa välipohjaan. Imurasioille menevät putket pyritään sijoittamaan aina väliseiniin. Putkisto imurasialta toiselle ja imurasialta keskusyksikölle suositellaan vedettäväksi yläkautta, välikatossa tai ullakolla. Seinärakenteiden lisäksi pölyputkiston voi asentaa kiinteiden kaappien sokkeleihin tai komeroihin. Seuraavassa muutama esimerkki keskuspölynimurin asentamisesta eri vuosikymmenten taloihin.

50-luvulla rakennettu perinteinen puutalo

50-luvulla rakennettuun puutaloon keskusyksikön sijoituspaikaksi voi valita vaikkapa lämpimän kellaritilan. Jos asennuspaikka on varastotilaksi luokiteltavaa asumatonta tilaa, keskusyksiköksi voi valita edullisen Allawayn A 30 -mallin. Keskusyksikkö kannattaa asentaa kellarikerroksen väliseinään sähköpistorasian läheisyyteen. Näin saadaan myös lyhyt reitti poistoputkelle keskusyksiköltä ulos. Putkiston sijoituksessa voi käyttää hyödyksi esimerkiksi porrasnousun paneloitua seinää.

50-luvun talo

Monesti 50-luvun taloissa kellarikerros on rakennettu valetuilla betoniseinillä, joten siellä pölyputket voi asentaa pinta-asennuksena. Imurin poistoputkelle tehdään reikä ulkoseinään, ja ulospuhallusventtiili kiinnitetään ulkopuolelta paikoilleen, jotta kokonaisuus on siisti ja toimiva. Yläkerrassa pölyputken pään voi asentaa esimerkiksi ulkoseinän ja asuinhuoneiden väliseen ullakkotilaan, josta putkea jatketaan ullakkohuoneen seinälle. Asennuksen jälkeen kylmään tilaan jäävä putki lämpöeristetään villaeristeellä.
 
Rintamamiestaloissa portaikko sijaitsee melko keskellä taloa. Koko asunto pystytään monesti siivoamaan noin 8 metrin pituista imuletkua käyttäen, kun kuhunkin kerrokseen asennetaan yksi imurasia samaan seinään.

60-luvulla rakennettu harjakattoinen pientalo

60-luvulla rakennettuun taloon, jossa ei ole erillisiä varastotiloja, voi keskusyksikön asentaa asuttaviin tiloihin. Sopiva paikka on vaikkapa eteisaulan siivouskomero. Sijoituspaikan myötä keskusyksikkö kannattaa valita hiljaisesta Allawayn C-sarjasta.
 
Tällaisessa kohteessa pölyputki asennetaan komeron sisälle. Jos komero, johon keskusyksikkö asennetaan, sijaitsee keskeisellä paikalla talossa, tarvitaan vain yksi imurasia, joka asennetaan saman komeron seinään, jossa keskusyksikkö sijaitsee. Imurasian kansiasennelma ruuvataan ulkopuolelta pohjarasiaan.
 
Lopuksi komeroon tehdään asennusohjeen mukaisesti jäähdytysilma-aukot. Alhaalla komeron hyllyn reunasta sahataan oviaukon leveydeltä kaista pois ja yläosaan tehdään keskusyksikön yläpuolelle vastaavat aukot. Tällöin keskusyksikön lämmittämä ilma pääsee vaihtumaan komerosta pois. 

60-luvun talo

70-luvulla rakennettu rinnetalo

70-luvulla rakennettuun rinnetaloon asennettavaksi keskusyksiköksi hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Allawayn C 30 -keskusyksikkö vaikkapa alakerran kodinhoitohuoneeseen. Putkiston asennuksessa voi käyttää esimerkiksi kaapiston yläsokkelia.
 
Imu- ja poistoputkille porataan reiät yläkaapin lävitse. Yläsokkelin etulevy irrotetaan varovasti, jotta putket saadaan asennettua. Samasta kohdasta yläkerrasta tehdään reikä välipohjaan. Kummassakin kerroksessa asennetaan imurasia noin 10 cm:n vahvuisen lastulevyseinän lävitse. Imurasialle porataan ensin halkaisijaltaan 50 mm:n reikä seinän lävitse. Imurasian kulmayhde asennetaan pölyputken päähän. Lopuksi imurasian kansiasennelma kiinniteään ruuveilla seinälevyyn.

70-luvun talo

Katso lisää vinkkejä keskuspölynimurin asentamiseen eri vuosikymmenten taloihin:
80-luvun puutalo
90-luvun rivitalo

Jätä yhteydenottopyyntö!


 
Julkaistu
30.8.2018