Huurtuuko ikkuna?

Ikkunoiden huurtumista voi esiintyä sekä lasin sisä- että ulkopinnoilla. Jos huomaat ikkunan huurtuvan, tarkista aina ensin millä pinnalla kosteutta esiintyy ja sen jälkeen mistä huurteen muodostuminen voi johtua.

Ikkuna voi kastua märäksi sisäpuoleta.Ikkuna voi kastua märäksi sisäpuoleta.

Ulkolasin huurtuminen

Ulkolasin huurtuminen syksyisin ja keväisin on erittäin normaali ilmiö energiatehokkailla ikkunoilla, eikä sitä kannata pelästyä.

Nykypäivän energiatehokkaissa ikkunoissa lämpövuoto on niin vähäistä, että ikkunan ulkopinta pääsee jäähtymään joissakin olosuhteissa ulkoilmaa kylmemmäksi aiheuttaen huurretta ulkolasin pintaan. Huurtuminen ei siis ole vika, eikä aiheuta ikkunalle vahinkoa mutta luonnollisesti vähentää asumisviihtyvyyttä.

Huurtumisen ennustaminen on hankalaa ja varmuudella ei pystytä sanomaan huurtuuko ikkunan ulkolasi vai ei. Ikkunoiden sijainti, ilmansuunta jne. vaikuttavat ilmiön esiintymiseen. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että ulkolasin huurtuminen on todennäköistä, jos kyseessä ovat erittäin energiatehokkaat ikkunat.  

Energiatehokkaat ikkunat usein huurtuvat keväällä ja syksyllä.Energiatehokkaat ikkunat usein huurtuvat keväällä ja syksyllä.

Huurtuminen lasien välissä

Huurtumista voi ilmetä myös lasien välissä, jos kyseessä on monilasiset ikkunat. Tällöin ilmiö usein johtuu ikkunoiden väliin pääsevästä kosteasta ja lämpimästä sisäilmasta. Varmista, että sisälasi on tiivis ja kunnolla kiinni eivätkä tiivisteet vuoda. Huomaa, että ulkopuitteessa kuuluu olla tuuletusrako, jolloin ilma pääsee kiertämään ikkunoiden välissä. Tuuletusraoista ei kuitenkaan saa sataa sisään. Huurtuminen voi johtua myös siitä, että ilmanvaihto on säädetty huolimattomasti ja koti on ylipaineinen. Tällöin huoneiston ilma pyrkii ulos päin kaikista mahdollisista koloista, myös ikkunan raoista, jolloin se päätyy ikkunan väliin.

Sisälasin huurtuminen

Ikkunan sisälasin huurtumista onkin syytä tarkistella lähemmin. Hyvin useasti syy sisälasin huurteen muodostumiseen löytyy huoneiston ilmanvaihdosta sekä liiallisesti kosteudesta. Nämä ovatkin asioita, jotka kannattavaa selvittää huolellisesti ja laittaa ajoissa kuntoon. Ilmanvaihto on yksi tärkeimmistä rakennuksen ominaisuuksista ja jos ilmanvaihto ei toimi, ei talossa ole mukava oleskella.

Pitkällä aikavälillä nämä ongelmat voivat aiheuttaa hankaliakin sisäilmaongelmia. Huurteen muodostuminen ikkunalasin sisäpintaan on merkki, johon kannattaa reagoida ajoissa.

Sisälasin huurtuessa ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää huomiota.Sisälasin huurtuessa ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää huomiota.

Kun huomaat kosteuden tiivistyvän ikkunalasin sisäpinnalle, tarkista seuraavat asiat:

  • Onko huoneen lämpötila normaali (yleensä 20-22 °C) ?
  • Mikä on huoneen suhteellinen kosteusprosentti (yleensä 25-40 %) ?
  • Onko huoneessa riittävä ilmanvaihto?
  • Estävätkö verhot, huonekasvit tai muut esineet normaalin ilmankierron ikkunan edessä?


Uudiskohteissa ja esimerkiksi kivitaloissa sisäilman kosteus on normaalia korkeampi ensimmäisinä lämmityskausina, jolloin on erityisen tärkeää, että riittävästä ilmankierrosta on huolehdittu.


Huurteen muodostuminen ikkunaan ei siis johdu ikkunan rakenteesta, tai viallisesta tuotteesta, vaan yleensä syy löytyy ympäröivistä tekijöistä sekä olosuhteista. Ulkolasin huurtuminen voidaan estää helposti erikoislasilla, jossa lasin pintaan on prosessoitu tekninen ominaisuus huurteen estoa varten. Kysymys ei ole erillisestä pinnoitteesta, joka kuluisi aikaa myöden pois tai irtoaisi.

Lue lisää Alavus-ikkunoista:
www.alavusikkunat.fi
www.parasikkuna.fi

Tiesitkö?

Miksi kosteus tiivistyy kylmälle pinnalle?

Olet varmasti huomannut, kuinka kosteus kondensoituu (tiivistyy) ikkunoiden lisäksi vaikka kylmän juomatölkin pintaan kesähelteillä tai kylmävesiputken pintaan kylpyhuoneessa.

Ilmalla on kyky sitoa kosteutta tietty määrä, joka riippuu ilman lämpötilasta. Mitä lämpimämpää ilma on, sitä enemmän se voi sitoa kosteutta. Kun ilma jäähtyy, kyky heikentyy ja kosteus tiivistyy vedeksi.

Kun kylmä tölkki tuodaan helteeseen, ilma tölkin läheisyydessä (ja pinnassa) on kylmempää kuin ympärillä oleva ilma. Kylmään ilmaan ei "mahdu" yhtä paljon kosteutta kuin lämpimään, jolloin "ylimääräinen" vesi tiivistyy kylmälle pinnalle. Ilmiön nimi on kondenssi.


 
Päivitetty
4.2.2020