Portaiden huoltoa ei tule unohtaa

Portaat ovat merkittävä investointi talon omistajalle tai rakentajalle. Pitkä ikä ja pysyvä kaunis ilme saavutetaan oikealla ja säännöllisellä hoidolla. Portaista kannattaakin pitää huolta, jotta niiden kunto pysyy hyvänä ja portaiden sisustuksellinen arvo säilyy.

Teräsportaita valmistavan Grado Design Oy:n toimitusjohtaja Lauri Kristo kertoi meille vinkit portaiden huoltoa varten.

– Hyvien materiaalien huolto voi olla yllättävän mukavaa puuhaa, naurahtaa Lauri aivan ensimmäiseksi. Tällä hän tarkoittaa sitä, että hyvälaatuiset ja hyvästä materiaaleista tehdyt portaat ovat helpompi pitää puhtaana ja huoltaa. Lisäksi siististä lopputuloksesta on mukava nauttia.

Gradon KAITA-portaat.Gradon KAITA-portaat.
KIDE-portaiden tyylikäs sahalaitainen teräsrunko toimii sisustuselementtinä.KIDE-portaiden tyylikäs sahalaitainen teräsrunko toimii sisustuselementtinä.

Vinkki 1. Lasikaide puhtaaksi Tupperwaren ikkunaliinalla ilman kemikaaleja

Lasikaide on nostanut suosiotaan portaissa. Lasikaide on kaunis sisustuselementti tai huomaamaton osa tilaa. Monesti jo ennen lasikaiteen hankkimista, mieltä askarruttaa sen puhtaanapito. Kuinka siitä saa tahrat ja sormenjäljet nopeasti ja helposti pois?

Lauri kertoo, että lasikaide puhdistetaan nihkeällä mikrokuituliinalla tai ikkunanpesuun tarkoitetuilla tuotteilla.

– Meillä on paras kokemus Tupperwaren ikkunaliinasta lasikaiteiden puhdistuksessa. Tahrat lähtevät sen avulla pelkällä vedellä, eikä mitään kemikaaleja tarvita.

Gradon valmistamat LUMO-portaat.Gradon valmistamat LUMO-portaat.

Vinkki 2. Puisiin käsijohteisiin öljysaippuaa ja vahaa

Puiset käsijohteet tarvitsevat myös huoltoa ja puhtaanapitoa, jotta johteet eivät tummu ja muutu ikävän näköisiksi. Puisiin käsijohteisiin Lauri suosittelee seuraavaa: pyyhi puiset käsijohteet Osmo Öljysaippualiuokseen kostutetulla nihkeällä siivouspyyhkeellä. Hankaliin tahroihin voit käyttää liuosta laimentamattomana. Hoida käsijohteet tarpeen mukaan Osmo Hoitovahalla. Hoitovahaa voit ostaa esimerkiksi rautakaupoista.

Vinkki 3. Pinnakaiteisiin mietoa pesuainetta

Pinnakaiteet puhdistetaan miedolla pesuaineliuoksella ja nihkeällä liinalla. Jos isompia kolhuja pääsee syntymään ajan mittaan, kannattaa olla yhteydessä valmistajaan, jolloin valmistajan kanssa yhteistyössä mietitään tarvittavat ja sopivimmat korjaustoimenpiteet.

Vinkki 4. Massiivipuiset askelmat pyyhitään viikottain

Portaiden askelmat kannattaa pyyhkäistä nihkeällä liinalla tai mopilla esimerkiksi viikkosiivouksen yhteydessä.

– Suosittelemme tähän Osmo Öljysaippualiuosta. Lisäksi askelmat kannattaa hoitaa tarpeen mukaan Osmo Hoitovahalla, Lauri neuvoo.


Joskus sattuu niin, että portaisiin tulee kolhu tai kolo, mikäli portaille esimerkiksi tippuu jotain painavaa. Tällaisissa tilanteissa on hyvä ottaa yhteyttä valmistajaan esimerkiksi lähettämällä kuvan vahingosta sähköpostitse. Valmistajan kanssa yhteistyössä on helpoin pohtia järkevin keino vahingon korjaamiseksi.

Pyöröpinnakaiteinen KANNEL on rauhallinen ja kodikas sisustuselementti.Pyöröpinnakaiteinen KANNEL on rauhallinen ja kodikas sisustuselementti.

Vinkki 5. Metallirunko siistiksi nihkeällä liinalla

Metallirunko pyyhitään tahroista nihkeällä liinalla. Jos runkoon tulee vuosien saatossa kolhuja, voidaan niiden paikkaamista myös miettiä. Tällöin sopivin korjausratkaisu kannattaa miettiä yhdessä valmistajan kanssa.  

Vinkki 6. Led-valot kannattaa myös tarvittaessa puhdistaa

Led-valonauhan suojamuovin voi tarvittaessa pyyhkiä nihkeällä liinalla.

– Led-valojen huolto kannattaa kuitenkin aina jättää ammattilaiselle. Mikäli valot eivät toimi, kannattaa ottaa yhteys valmistajaan, ohjeistaa Lauri.

Gradon portaita oli esillä neljässä kohteessa Porin Asuntomessuilla. Kuvassa valkoiset KIDE-portaat led-valoilla. Gradon portaita oli esillä neljässä kohteessa Porin Asuntomessuilla. Kuvassa valkoiset KIDE-portaat led-valoilla. 

Katso video Grado-portaista

Lue lisää Gradon portaista ja malleista.

Tutustu

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?
Jätä yhteydenottopyyntö ja/tai tilaa esite.


 
Päivitetty
22.6.2020