Mikropanimo saa energiaa auringosta

Aurinko kasvattaa viljan ja humalan. Porvoolaisen puutalon kellarissa se keittää myös panimoveden ja pienentää muutenkin sähkölaskua.

Pilvipalveluiden parissa työskentelevä Jussi Palo ryhtyi tuottamaan aurinkosähköä kaksi vuotta sitten.Pilvipalveluiden parissa työskentelevä Jussi Palo ryhtyi tuottamaan aurinkosähköä kaksi vuotta sitten.

Pilvipalveluiden parissa työskentelevä Jussi Palo ryhtyi tuottamaan aurinkosähköä kaksi vuotta sitten. Kimmokkeena oli Fortumin tarjous – ja ajatus siitä, että aurinkosähköllä voisi vähän parantaa maailmaa.

”Aurinkopaneelit olivat pyörineet kauan mielessä. Sitten tuli tarjous, joka asettui kipukynnyksen alapuolelle”, hän kertoo.

Paneelien asentamista Palo kuvaa asiantuntevaksi ja tehokkaaksi. Fortumin kartoittaja vieraili talolla, minkä jälkeen Palo sai tarkemman suunnitelman. Itse asennukseen kului päivä.

”Vuositasolla sähkönkulutus laski noin kaksikymmentä prosenttia. Se on juuri se, mitä toivoin saavani ja olen siinä mielessä tyytyväinen tuottoon.”

Palo seuraa paneelien toimintaa ja tuottoa omasta kännykästä. Aurinkosähköä hän käyttää tavallisiin askareisiin.

”Jos huomaan, että tulee paljon tuottoa, saatan innostua ja laittaa tiski- tai pyykkikoneen pyörimään”, hän kertoo. Talon uumenista löytyy myös eksoottisempi sähkölaite.

”Ehkä erityisin, mihin käytän aurinkosähköä, on veden lämmittäminen ja keittäminen. Veteen kun laittaa sekaan hieman humalaa ja maltaita, siitä tulee olutta”, Palo kertoo kellaripanimostaan.

”Jos aurinkoisena päivänä sattuu olutta panemaan, on hauska ajatella, että se on omalla aurinkosähköllä tuotettu.”

Palon perheen puutalo on keskellä idylliä, kaukana globaaleista murheista. Hän pyrkii silti tekemään fiksuja valintoja ympäristön hyväksi.

”Usein sitä miettii Suomessa asuvana, että jos säästää sähköä, vettä tai muuta, mitä iloa siitä on suuressa mittakaavassa. Onko sillä mitään merkitystä”, hän kuvaa.

”Mietin sen sillä tavalla, että jos pystyy tekemään ekotekoja, jotka eivät vaikeuta omaa elämää, niin miksei tekisi?”

Palon perheen puutalo on keskellä idylliä, kaukana globaaleista murheista.Palon perheen puutalo on keskellä idylliä, kaukana globaaleista murheista.

Voit halutessasi jättää yhteydenottopyynnön tai tilata esitteen


Arvioi kattosi aurinkosähkön tuottopotentiaali: aurinkolaskuri.fortum.fi
Lue lisää: fortum.fi/aurinko


 
Julkaistu
23.8.2018