Kaipaako saunasi päivitystä
– toivotko uuteen saunaan jotain erilaista?

Perinteisten saunoihin soveltuvien puulajien avulla on mahdollista luoda saunaan monenlaista yksityiskohtaa ja tunnelmaa. Mutta, entäpä jos voisitkin valita materiaaliksi jotain, joka vie saunojan ajatuksissaan Lapin kelomökkeihin ja tunnelmallisiin savusaunoihin?
Näin tehtiin Porin Asuntomessuilla olleessa kohteessa.

Harmaantunut hirsipinta luo omanlaista tunnelmaa saunaan.Harmaantunut hirsipinta luo omanlaista tunnelmaa saunaan.

Vanhaan bunkkeriin tilava sauna

Aikaisemmin Shellin asuin- ja autovajana toiminut rakennus kunnostettiin asuin- ja liiketilakäyttöön. Koti kunnostettiin mahdollisimman ekologisesti vanhaa kunnioittaen ja säästäen, jotta alkuperäiset piirteet olisivat nähtävillä vielä tulevaisuudessakin. Vuonna 1937 rakennettu rakennus uudistui ja raikasti ilmettään, mutta vanha henki on yhä aistittavissa kodissa.

Oman, mielikuvissa tapahtuvan aikamatkan tekee myös bunkkerin kellarikerrokseen sijoitetussa saunatilassa. Metsäinen ja ehkä siitä syystä myös nostalginen tuoksu tulee saunojaa vastaan jo saunan ovella. Tummansävyiset kelohirsiseinät ja kelopuusta valmistetut lauteet – on kuin olisi saapunut hirsisaunaan, jossa hirret voisivat kertoa monen monta tarinaa. Vanhan ja kotoisan savusaunan tunnelma on kuitenkin valmistettu uudesta Uhtua-kelopaneelista, jonka pintaa on sävytetty hieman tummemmaksi nykytrendin mukaan. Suuremmallekin väkimäärälle soveltuvan saunan lauteet on tehty tuppeen sahatusta kelolankusta ja kelotuppilaudasta. Lauteet vahvistavat seinien luomaa tunnelmaa.
 

Myös lauteet on valmistettu kelosta.Myös lauteet on valmistettu kelosta.

Tämän saunan toteutuksesta vastasivat kelopaneelit toimittanut Huliswood sekä työn tehneet Saunapojat. Asuntomessuilla esitelty sauna keräsikin osakseen suurta suosiota juuri rohkean erilaisuutensa ansiosta.

Huliswood on toimittanut kelopaneelia myös aiempien vuosien asuntomessukohteisiin.
Pääset kurkistamaan allaolevasta linkistä, miltä Seinäjoen Asuntomessuilla ollut kelosauna näyttää.


Lue lisää
 

Sekä uudisrakentajalle että remontoijalle

Uudis- ja remonttikohteisiin soveltuva kelopaneeli on helppoa asentaa, eikä työ vaadi erikoistyökaluja onnistuakseen. Paneeli on katkottu määrämittaan n. 10 cm:n katkontavaralla. Paneelit liittyvät toisiinsa harmaaksi sävytetyn välilistan avulla. Seinään kiinnitys tapahtuu piilonaulaamalla tai ruuvaamalla välilistan kohdalta. Nurkkakohtien tekemistä helpottaa oikeaan kulmaan työstetty nurkkaprofiili.

Kurkista tarkemmat asennusohjeet täältä.

Muita ideoita kelopaneelin käyttöön

Kelopaneelin asentaminen onnistuu helposti.Kelopaneelin asentaminen onnistuu helposti.

Koska kelopaneelin paksuus on vain noin 30-80 mm, voidaan paneelia käyttää myös pienemmissäkin saunatiloissa. Vaikka ulkonäkö antaa vaikutelman jyhkeästä ja vahvasta hirsiseinästä, voidaan kelosauna luoda vaikka huoneiston saunaksi.
Katso alla oleva kuvasarja vanhan saunan uudistamisesta - olisiko siinä ajatusta myös sinun saunasi uudistamiseen?

Näin vanhakin sauna uudistuu:

 
Julkaistu
20.8.2018