Vankilasta asunnoiksi
– Kakolanmäella asutaan vanhoissa selleissä

Kauas Turun silloisesta keskustasta, syrjäiselle Kakolanmäelle, perustettiin vuonna 1853 vankila. Nykypäivän Turussa välimatkaa keskustaan on enää kilometri. Vankilasellien tilalle on rakennettu tasokasta asumista ja palveluita. Seinät rakentuivat Gyproc Habito-levyillä ja suomalaisella työllä.

– Kakolan alueen historiallisiin vankilarakennuksiin tuli 350 asuntoa ja koko Kakolanmäelle vaiheittain noin 1500 asuntoa. Historiallisista rakennuksista säilytetään käytännössä ulkokuoret ja perustukset, ja sisätilat ovat aivan uudet, hallituksen puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Olli Ojala Kakola Yhtiöistä sanoo.

Kakola Yhtiöt Oy on 35-vuotias, historiallisten kohteiden uudistamiseen keskittynyt yhtiö. Kakolan keskusvankila- ja lääninvankilarakennuksen asuntorakentamisen lisäksi Kakola Yhtiöt toteuttaa Kakolanmäelle houkuttelevia palveluita, kuten Kaskis-ravintolan yrittäjien uuden Kakolanruusu-ravintolan ja maan alle louhitun kylpylän.

– Meillä on tapana muuttaa yhtiön nimeä, kun teemme erityisen nimekästä kohdetta. Olemme käyttäneet Gyproc-tuotteita jo kauan kohteissamme. Kipsilevy sopii tähän miljööseen ja antaa tasalaatuisen lopputuloksen. Käytämme sitä kaikissa sisäseinissä ja -katoissa Kakolanmäen asunnoissa, Ojala sanoo.

750_Gyproc_Kakola_4935

Työtä ja tuotteita Suomesta

Kakola Yhtiöiden toimintaperiaatteena on suosia hankkeessa suomalaisia tuotteita ja suomalaista työtä.

– Gyprocin ja muiden Saint-Gobainin tuotteiden valinnassa painoi paljon se, että yhtiö toimii Suomessa paikallisesti ja myös tuotteiden valmistusta on Suomessa. Lisäksi arvioimme kumppaniemme halua vastata tarpeisiimme pitkäjänteisesti. Saint-Gobainin kohdalla tätä ei tarvinnut epäillä, sillä olemme toimineet jo kauan yhdessä aiemmissa hankkeissa, Ojala sanoo.

750_Gyproc_Kakola_4911

Kakolan asunnoissa voi nähdä jäänteitä vankilamenneisyydestä, mutta varsinaisia selliseiniä jäi paikoilleen vain vähän. Siksi myös väliseinätyötä on ollut paljon. Huonejaot on sovitettu moderniin elämään.

– Sellit ovat niin pieniä, että nykyaikaista päämakuuhuonetta tai olohuonetta niistä on vaikea saada. Ne sopivat vaikkapa työhuoneeksi tai muuhun vastaavaan käyttöön ja joitakin on jätettykin osaksi uusia asuntoja, Ojala kertoo.

Historia näkyy yksityiskohdissa

– Rakennamme ylittäen viranomaisten vähimmäismääräykset. Käytämme Gyproc-tuotteiden valmistajan laatimia ääni- ja paloeristysohjeita, mutta aina yli minimitason: se tarkoittaa tukevampia rakenteita ja suurempia eristemääriä, Ojala kuvailee.

Gyproc Habito tarjoaa tavanomaista kipsilevyä merkittävästi paremman ripustuslujuuden ja iskunkestävyyden, joten sisustajat voivat kiinnittää seiniin myös naulakon tai hyllyn.

– Joitakin jäänteitä vankilahistoriasta säilytetään, esimerkiksi saunoihin on jätetty vanhat sellin ikkunat kaltereineen. Ikkunakaltereita on siirretty myös porrashuoneiden yksityiskohdaksi. Muitakin vanhoja osia on säilytetty sellaisenaan yleisissä tiloissa, Ojala sanoo.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat Kakolaan vuoden 2017 lopulla.

750_Gyproc_Kakola-4892
750_Gyproc_Kakola-4881

Faktat: Kakolan vanhan vankila-alueen uudistaminen

  • Vuosina 1853–1911 rakennetun Turun keskusvankilan ja lääninvankilan muuntaminen asunnoiksi sekä liiketiloiksi
  • Yhteensä 350 asuntoa, 40 000 kerrosneliötä
  • Gyproc -levyjä käytössä kaikissa uudelleen rakennettavissa sisäseinissä ja alaslasketuissa katoissa
  • Gyproc Habitoa käytetään huoneistojen väliseinäratkaisuissa
  • Moderni talotekniikka, mm. kaukokylmä, sprinkleröinti
  • Asumisen lisäksi mm. ravintola, leipomo, panimo, maanalainen kylpylä, funikulaari
  • Taatusti Suomen murtovarmimmat varastotilat: asuntokohtaisia varastokomeroita on tehty pienimpiin, niin sanottuihin yöselleihin, joiden alkuperäiset ovet on säilytetty
  • Toteuttaja Kakola Yhtiöt Oy

750Gyproc_Kakola-4914
 
Julkaistu
30.7.2018