Led-nauhoilla tehoa ja tyyliä keittiöön

Pienikokoiset ja energiatehokkaat ledit mahdollistavat valaistuksen toteuttamisen monipuolisemmin kuin koskaan aiemmin. Keittiössä ei ole vuosiin tarvinnut tyytyä perinteiseen loisteputki- ja kattolamppuvalaistukseen. Kun kattilat ja leikkuulaudat on siistitty sivuun, liittyy keittiö saumattomasti erilaisten säädettävien ja monipuolisten valaistusratkaisujen myötä työtilasta oleskelutilaksi.

ing3218

Led-nauha on monipuolinen

Uudisrakentajalle valaistusmaailma on oman budjetin puitteissa avoin, remontoijalla on myös runsaasti vaihtoehtoja. Yhteistyössä valaistus-, sähkö- ja keittiösuunnittelun ammattilaisten kanssa, kohteesta tulee varmasti toimiva ja upea kokonaisuus.

Led-nauhat ovat käteviä ja suosittuja sekä helpon asennettavuuden, tehokkuuden että monipuolisten käyttömahdollisuuksien takia.

led-nauha_keittio_03
Kun asentaa led-nauhan keittiön välitilaan työvaloksi, on muistettava muutama nyrkkisääntö:
  • Led-nauhassa on kirkas, pistemäinen valo. Siksi nauha on asennettava siten, ettei se häikäise suoraan tai pintojen - kuten kiiltävän työtason - kautta. Led-profiilin avulla valon terävä pistemäisyys pehmenee ja kiinnittäminen helpottuu.
  • Led-nauhan tai -profiilin saa katseilta piiloon tekemällä kaapiston alapintaan uran tai valepohjan.
  • Jos nauhan haluaa asentaa kaapiston alle takakulmaan, käytä Corner-profiilia, jolloin valo tulee työtasolle 45° kulmassa eikä häikäise.
  • Jotta valo on yhtenäinen, eikä työtasolle muodostu häiritseviä varjoja, asennetaan led-nauha koko kaapiston pituudelle. Jos kaapisto päättyy avotilaan ja käytät led-profiilia, muista kiinnittää profiiliin päätypala viimeistellyn ilmeen saavuttamiseksi.
  • Johdotus kannattaa tehdä mahdollisimman huomaamattomaksi. Yli jääneen led-profiilin palan voi hyödyntää tarvittaessa johtokouruna.
  • Led-nauhan valovoiman on oltava sitä voimakkaampi, mitä tummemmat pinnat keittiössä on. Työtasoilla valovoiman tulisi olla n. 300 - 500 luksia (lx), jolloin näkyvyys on hyvä ja raaka-aineet näyttävät tuoreilta ja houkuttelevilta.
  • Lämpimän sävyinen valo tekee yleistunnelmasta keltaisen, liian kylmä valo antaa steriilin ja jopa sinertävän vaikutelman. Valon väri vaikuttaa myös raaka-aineiden ulkonäköön. Työtasoille kohdistuvan valon osalta pitäydy valkoisessa värilämpötilassa, n. 3000 – 4000 K
  • Led-nauhaa sopii myös kosteisiin tiloihin. Lue lisää kosteusluokitelluista profiileista ja nauhoista.

Nauha on asennettava siten, ettei se häikäise.Nauha on asennettava siten, ettei se häikäise.
AIRAM-Tuusula_08

Led-nauhaa voi käyttää epäsuorana valona esim. kaapistojen päällä tai takana, jolloin valo heijastuu seinien ja katon kautta koko tilaan pehmeästi, heijastamatta ja häikäisemättä. Ota suunnittelijoiden kanssa huomioon mahdollisuus säätää valoja tarpeen ja tunnelman mukaan. 

Mikkeli_Asuntomessut_2017_AinoaVillaHelKa_2130
 
Päivitetty
5.4.2019