Raikas ilma keittiöön

Keittiöremontin suunnittelua aloitettaessa mielessä ovat usein ensimmäisenä kaappien ovien ulkonäkö sekä keittiökalusteiden järjestys hyvän ruoanlaittokokemuksen aikaansaamiseksi ja arjen sujuvuuden lisäämiseksi. Kalusteita valittaessa tulee pian eteen myös liesikuvun tai -tuulettimen mallin päättäminen.

Liesikuvun tai -tuulettimen ulkonäkö painaa paljon remontoijan vaakakupissa. Toisaalta tehokkaalla liesikuvulla tai -tuulettimella ruoanlaiton yhteydessä syntyvät käryt, hajut ja vesihöyryt poistuvat varmasti ennen niiden leviämistä huoneilmaan, ja keittiön ilma pysyy raikkaana. Onneksi hyvä ulkonäkö ja tehokkuus eivät sulje toisiaan pois, vaan ne ovat saatavilla samassa paketissa.

Lataa esite Vallox -liesikuvuista ja -tuulettimista

Haaveissa kupu, joka sulautuu osaksi keittiötä?

Kalusteisiin asennettavat ja ulkoasultaan minimalistiset liesikuvut ovat tekemässä paluuta niin uudisrakennusten kuin remontoitavien kotien keittiöihin. Ulos vedettävä karkaistu liukulasi, kapasitiiviset kosketuskytkimet ja matala etupaneeli tuovat tyylikkyyttä keittiöön, johon halutaan saada yhtenäinen ja siisti ilme sekä samalla maksimoida kaappitila. Vallox Capto -liesikuvut ja -tuulettimet on suunniteltu toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja toisaalta sulautumaan tyylikkääksi osaksi keittiötä silloin, kun ruokaa ei laiteta. Omaan keittiöön voi muun sisustuksen mukaan valita joko täysin valkoisen kuvun tai ruostumattomasta teräksestä valmistetun kuvun. Leveysvaihtoehdot ovat standardin mukaiset 500 mm ja 600 mm.

Liesikupu tai -tuuletin kannattaa valita jo suunnitteluvaiheessa, jotta se sulautuu mahdollisimman hyvin keittiön muuhun kalustukseen.Liesikupu tai -tuuletin kannattaa valita jo suunnitteluvaiheessa, jotta se sulautuu mahdollisimman hyvin keittiön muuhun kalustukseen.

Liesikupua valittaessa kannattaa ulkonäön lisäksi kiinnittää huomiota sen kärynpoistokykyyn ja käyttömukavuuteen. Kuvun muotoilu ja höyrynkeräysosan koko vaikuttavat siihen kuinka hyvin höyryt ja käryt poistuvat keittiöstä. Helposti puhdistettava rasvasuodatin sekä riittävä valoteho ovat ominaisuuksia, jotka lisäävät liesikuvun käytön miellyttävyyttä. Automaattinen tehostustoiminto ja ajastintoiminen moottoroitu sulkuläppä helpottavat päivittäistä käyttöä. Keittiön paloturvallisuutta lisää liesivahti, joka varoittaa poikkeavan suuresta lieden lämpötilan noususta ja sulkee hälytyksen aikana puhaltimen automaattisesti.

Oikein asennettu kupu on tehokas ja turvallinen

Käryn poiston tehokkuuteen vaikuttavat poistoilmavirran ja muotoilun lisäksi liesikuvun tai -tuulettimen etäisyys käryn lähteestä. Usein käyttöohjeissa liesikupu tai -tuuletin neuvotaan sijoittamaan siten, että sen etäisyys keittotasosta on vähintään 500 mm, kaasulieden kohdalla vähintään 650 mm. Jos liesikupu sijoitetaan ohjeita matalammalle, on vaarana, että kupuun mahdollisesti kertynyt rasva syttyy palamaan lieden kuumuuden vaikutuksesta. Lisäksi liian matalalla oleva kupu haittaa näkyvyyttä keittotasolle ja estää korkeiden keittoastioiden käyttämisen liedellä. Liian korkealle asennettu kupu puolestaan huonontaa kärynpoistoa. Varmin tapa on noudattaa valmistajan ohjeita liesikuvun tai -tuulettimen asentamisen osalta.

Liesikupu vai liesituuletin?

Liesikupu on yhdistetty poistoilmapuhaltimeen tai asunnon poistoilmajärjestelmään. Liesituulettimessa puolestaan on oma puhallinmoottori, eikä se ole yhteydessä asunnon muuhun ilmanvaihtojärjestelmään, vaan tuuletinta varten on oma poistoilmakanava.

Liesituuletin poistaa yleensä ruoanlaitossa syntyvät käryt paremmin kuin ilmanvaihtoon liitetty liesikupu. Tiettyjä liesikupumalleja voi käyttää myös ilmanvaihtokoneen ohjaamiseen.

Lataa esite Vallox -liesikuvuista ja -tuulettimista

 
Julkaistu
6.8.2018