TTS - Työtehoseura arvioi Porin asuntomessukohteet - Asuntomessukeittiöiden hitit ja hutit

Vuoden 2018 Asuntomessut järjestetään 6.7.-5.8.2018 Porissa. Kävelymatkan päässä keskustasta sijaitsevalla Karjarannan messualueella on 28 pientalokohdetta, yksi korjausrakentamis- ja yksi rivitalokohde, hoivapalvelun ja asumisen Virkkulankyläyksikkö sekä lasten päiväkoti. TTS:n asiantuntijat tutustuivat kohteisiin ja poimivat niiden keittiöistä muutamia toimivuuteen vaikuttavia toteutuksia.

Työtehoseuran arvioinnissa tarkasteltiin keittiöiden toiminnallisuutta, esteettisyyttä, ekologisuutta ja turvallisuutta. Tarkastelun alla olivat muun muassa kodinkoneiden ergonominen sijoittaminen, lasku- ja säilytystilat, kalusteiden mekanismit ja keittiön yleinen toimivuus. ”Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten toimivuus on tärkeää. Toiminnallisuudelle on olemassa tietyt perussäännöt, mutta käyttäjien toiminta ja tarpeet ratkaisevat lopulta sen, miten toimivaksi ja täydelliseksi kukin keittiönsä kokee” toteaa tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta.

Saarekkeessa oleva istumatila antaa mahdollisuuden aamupalaruokailuun ja istuen työskentelyyn. Keittotason viereen upotetun liesituulettimen saa pois käyttöasennosta, kun sitä ei tarvita. Messukohde 12, Sievitalo Kultakoivu 187.Saarekkeessa oleva istumatila antaa mahdollisuuden aamupalaruokailuun ja istuen työskentelyyn. Keittotason viereen upotetun liesituulettimen saa pois käyttöasennosta, kun sitä ei tarvita. Messukohde 12, Sievitalo Kultakoivu 187.

Avokeittiöt ja saarekkeet kestosuosikkeja

Messukohteiden keittiöt ovat pääsääntöisesti valoisia avokeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat ovat samaa tilaa. Keittiöistä on sujuva yhteys terasseille, joita taloissa on runsaasti. Useammassa messutalossa keittiö on yläkerrassa, jonne kiipeäminen kauppakassien kanssa vaatii kuntoa.

Useimmissa keittiöissä on saareke, jota voi käyttää muun muassa työskentely- ja tarjoilutasona, ruokailussa ja istumatyössä, jos siinä on jalkatilaa. Saarekkeissa on usein kodinkoneita kuten uuni, viinikaappi ja keittotaso. Katosta roikkuiva saarekeliesituuletin voi rajata näkyvyyttä ja olla pitkän kokkaajan tiellä. Monessa kohteessa keittotaso ja liesituuletin ovat upotettuina pöytätasoon tai keittiöön on valittu keittotaso, johon liesituuletin on integroituna. Käytännöllisyyden ja turvallisuuden vuoksi keittotason läheisyydessä on hyvä olla vesipiste. Monissa saarekkeissa on keittotaso, mutta vain osassa myös vesipiste.

Kodinkoneet käyttökorkeudelle

Ergonominen sijoituskorkeus keventää kodinkoneiden käyttöä ja parantaa käyttöturvallisuutta. Monissa kohteissa mikroaaltouuni on niin korkealla, että kuumien astioiden kanssa voi syntyä vaaratilanteita. Kalusteuunit on sijoitettu pääsääntöisesti hyvälle käyttökorkeudelle, mutta astianpesukone oli kaikissa kohteissa lattiatasossa. Astianpesukone on monen kodin käytetyin kone, joten sen sijoittaminen 30–40 cm:n korkeudelle parantaa käyttöergonomiaa. Toisaalta markkinoilla on astianpesukoneita joiden alakorin saa nostettua yläasentoon konetta täytettäessä ja tyhjennettäessä. Täynnä astioita oleva kori voi kuitenkin olla raskas liikutella, joten ominaisuus saattaa jäädä hyödyntämättä. Mikäli sekä uunia että astianpesukonetta ei ole mahdollista sijoittaa hyvälle käyttökorkeudelle, kannattaa useammin käytetty sijoittaa ylös.

Seinäkaapit ovat muutamissa keittiössä melko korkealla ja vetimettömyys korostaa ovien avaamisen hankaluutta. Joissakin kohteissa seinäkaappien ovet aukeavat ylös ja voivat olla lyhyelle ihmiselle hankalia käyttää. Pitkä ihminen voi lyödä päänsä auki olevan oven alareunaan. Teknisesti laadukas saranointi on ylös avautuvien ovien toimivuuden kannalta tärkeää.

Muutamassa keittiössä astianpesukone on sijoitettu kylmälaitteen viereen, jota ei suositella. Astianpesukoneen käyttö lämmittää komerokaappia ja lisää viereen sijoitetun kylmälaitteen sähkönkulutusta jopa 20 prosenttia. Laadukkaassa kalusteuunissa on usein niin paksut eristeet, ettei komerokaappi lämpene uunia käytettäessä. Huokean uunin kohdalla tilanne voi olla toinen.

Valkoista, tummaa ja vetimetöntä

Keittiökalusteissa suositaan valkoista väriä, työtasoissa tummaa. Vajaa kolmannes keittiökalusteista on tummia tai puun sävyisiä, joka antaa vaaleaan tilaan kontrastia. Vetimettömyys on kalusteovissa tavallista ja tekee avokeittiöstä selkeän ja tyylikkään näköisen. Vetimetön ovi avataan sormiuran, vedinlistan tai pomppusalvan avulla. ”Monissa ovimalleissa sormiura on kuitenkin niin matala, että erityisesti integroidun astianpesukoneen ja kylmälaitteiden avaaminen voi olla vaikeaa. Joissakin kohteissa integroitujen kodinkoneiden ovissa on vetimet, vaikka muut keittiökalusteet ovat vetimettömiä. Kalusteita valittaessa kannattaa perehtyä myös erilaisiin avausmekanismeihin ja vedinratkaisuihin”, opastaa Marjomaa. Kodinkoneissa suositaan integroituja malleja, mutta usein kylmälaitteet on jätetty näkyviin.

Aamiaiskaapit lisääntyneet

Noin puolessa keittiöistä on 1-1,2 metriä leveä aamiaiskaappi. Pistorasialliseen kaappiin voi sijoittaa pienkoneita, kuten esimerkiksi mikroaaltouunin, kahvinkeittimen ja leivänpaahtimen. Ovet avautuvat sivuille tai joissakin kalusteissa ne voi työntää komeron sisään, pois työskentelyn tieltä. Muutamissa kohteissa aamiaiskaapin edessä on rulo-ovi tai ovi avautuu taittuen ylös. Aamiaiskaappi on kätevä, mutta sen sijaintiin keittiössä kannattaa kiinnittää huomiota. Vesipisteen, jätelajittelun ja kylmälaiteen läheisyys tukevat aamiaiskaapin toimintoja.

 
Julkaistu
6.7.2018