• Etusivu
  • Talo

TTS - Työtehoseura arvioi Porin asuntomessukohteet - Asuntomessukeittiöiden hitit ja hutit

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Päivitetty 24.03.2021
20187_53770.jpg

Saarekkeessa oleva istumatila antaa mahdollisuuden aamupalaruokailuun ja istuen työskentelyyn. Keittotason viereen upotetun liesituulettimen saa pois käyttöasennosta, kun sitä ei tarvita. Messukohde 12, Sievitalo Kultakoivu 187.

Vuoden 2018 Asuntomessut järjestetään 6.7.-5.8.2018 Porissa. Kävelymatkan päässä keskustasta sijaitsevalla Karjarannan messualueella on 28 pientalokohdetta, yksi korjausrakentamis- ja yksi rivitalokohde, hoivapalvelun ja asumisen Virkkulankyläyksikkö sekä lasten päiväkoti. TTS:n asiantuntijat tutustuivat kohteisiin ja poimivat niiden keittiöistä muutamia toimivuuteen vaikuttavia toteutuksia.

Työtehoseuran arvioinnissa tarkasteltiin keittiöiden toiminnallisuutta, esteettisyyttä, ekologisuutta ja turvallisuutta. Tarkastelun alla olivat muun muassa kodinkoneiden ergonominen sijoittaminen, lasku- ja säilytystilat, kalusteiden mekanismit ja keittiön yleinen toimivuus. "Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten toimivuus on tärkeää. Toiminnallisuudelle on olemassa tietyt perussäännöt, mutta käyttäjien toiminta ja tarpeet ratkaisevat lopulta sen, miten toimivaksi ja täydelliseksi kukin keittiönsä kokee" toteaa tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta.

Avokeittiöt ja saarekkeet kestosuosikkeja

Messukohteiden keittiöt ovat pääsääntöisesti valoisia avokeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat ovat samaa tilaa. Keittiöistä on sujuva yhteys terasseille, joita taloissa on runsaasti. Useammassa messutalossa keittiö on yläkerrassa, jonne kiipeäminen kauppakassien kanssa vaatii kuntoa.

Useimmissa keittiöissä on saareke, jota voi käyttää muun muassa työskentely- ja tarjoilutasona, ruokailussa ja istumatyössä, jos siinä on jalkatilaa. Saarekkeissa on usein kodinkoneita kuten uuni, viinikaappi ja keittotaso. Katosta roikkuiva saarekeliesituuletin voi rajata näkyvyyttä ja olla pitkän kokkaajan tiellä. Monessa kohteessa keittotaso ja liesituuletin ovat upotettuina pöytätasoon tai keittiöön on valittu keittotaso, johon liesituuletin on integroituna. Käytännöllisyyden ja turvallisuuden vuoksi keittotason läheisyydessä on hyvä olla vesipiste. Monissa saarekkeissa on keittotaso, mutta vain osassa myös vesipiste.

Kodinkoneet käyttökorkeudelle

Ergonominen sijoituskorkeus keventää kodinkoneiden käyttöä ja parantaa käyttöturvallisuutta. Monissa kohteissa mikroaaltouuni on niin korkealla, että kuumien astioiden kanssa voi syntyä vaaratilanteita. Kalusteuunit on sijoitettu pääsääntöisesti hyvälle käyttökorkeudelle, mutta astianpesukone oli kaikissa kohteissa lattiatasossa. Astianpesukone on monen kodin käytetyin kone, joten sen sijoittaminen 30–40 cm:n korkeudelle parantaa käyttöergonomiaa. Toisaalta markkinoilla on astianpesukoneita joiden alakorin saa nostettua yläasentoon konetta täytettäessä ja tyhjennettäessä. Täynnä astioita oleva kori voi kuitenkin olla raskas liikutella, joten ominaisuus saattaa jäädä hyödyntämättä. Mikäli sekä uunia että astianpesukonetta ei ole mahdollista sijoittaa hyvälle käyttökorkeudelle, kannattaa useammin käytetty sijoittaa ylös.

Seinäkaapit ovat muutamissa keittiössä melko korkealla ja vetimettömyys korostaa ovien avaamisen hankaluutta. Joissakin kohteissa seinäkaappien ovet aukeavat ylös ja voivat olla lyhyelle ihmiselle hankalia käyttää. Pitkä ihminen voi lyödä päänsä auki olevan oven alareunaan. Teknisesti laadukas saranointi on ylös avautuvien ovien toimivuuden kannalta tärkeää.

Muutamassa keittiössä astianpesukone on sijoitettu kylmälaitteen viereen, jota ei suositella. Astianpesukoneen käyttö lämmittää komerokaappia ja lisää viereen sijoitetun kylmälaitteen sähkönkulutusta jopa 20 prosenttia. Laadukkaassa kalusteuunissa on usein niin paksut eristeet, ettei komerokaappi lämpene uunia käytettäessä. Huokean uunin kohdalla tilanne voi olla toinen.

Valkoista, tummaa ja vetimetöntä

Keittiökalusteissa suositaan valkoista väriä, työtasoissa tummaa. Vajaa kolmannes keittiökalusteista on tummia tai puun sävyisiä, joka antaa vaaleaan tilaan kontrastia. Vetimettömyys on kalusteovissa tavallista ja tekee avokeittiöstä selkeän ja tyylikkään näköisen. Vetimetön ovi avataan sormiuran, vedinlistan tai pomppusalvan avulla. "Monissa ovimalleissa sormiura on kuitenkin niin matala, että erityisesti integroidun astianpesukoneen ja kylmälaitteiden avaaminen voi olla vaikeaa. Joissakin kohteissa integroitujen kodinkoneiden ovissa on vetimet, vaikka muut keittiökalusteet ovat vetimettömiä. Kalusteita valittaessa kannattaa perehtyä myös erilaisiin avausmekanismeihin ja vedinratkaisuihin", opastaa Marjomaa. Kodinkoneissa suositaan integroituja malleja, mutta usein kylmälaitteet on jätetty näkyviin.

Aamiaiskaapit lisääntyneet

Noin puolessa keittiöistä on 1-1,2 metriä leveä aamiaiskaappi. Pistorasialliseen kaappiin voi sijoittaa pienkoneita, kuten esimerkiksi mikroaaltouunin, kahvinkeittimen ja leivänpaahtimen. Ovet avautuvat sivuille tai joissakin kalusteissa ne voi työntää komeron sisään, pois työskentelyn tieltä. Muutamissa kohteissa aamiaiskaapin edessä on rulo-ovi tai ovi avautuu taittuen ylös. Aamiaiskaappi on kätevä, mutta sen sijaintiin keittiössä kannattaa kiinnittää huomiota. Vesipisteen, jätelajittelun ja kylmälaiteen läheisyys tukevat aamiaiskaapin toimintoja.

TTS-Kehitys Oy
Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton