Aurinko saattoi Sirpan ja Dieterin yhteen – ja maksaa nyt osan heidän sähkölaskustaan

Kallion legendaariselle Pub Sirdielle nimensä antanut yrittäjäpariskunta suosii uusiutuvaa energiaa niin kotona kuin mökilläkin.

Fortum inkku

Dieter Gehring muistuttaa tammea. Hän istuu olohuoneen leivinuunin edessä eikä vapise, vaikka haastattelu tehdään suomeksi, jota hän ei ole koskaan varsinaisesti opiskellut. Gehringin taival Saksan Siegenistä
Sipooseen kulki rakkauden kautta. Hän oli tutustunut Sirpa-nimiseen suomalaisnaiseen Rodoksella vuonna 1981.

– Tapasimme rannalla. Yleensä kerron sellaista tarinaa, että pelastin Sirpan vedestä, hän virnistää. Raamikas saksalainen teki peruuttamattoman vaikutuksen. Hän muutti Suomeen vuonna 1982. Sirpa ja Dieter ostivat Alppibaarin Kolmannelta linjalta ja nimesivät sen Pub Sirdieksi.

 

“Äkkirikastumista ei kannata odottaa, mutta säästämme rahaa vuosittain”, Gehring sanoo.“Äkkirikastumista ei kannata odottaa, mutta säästämme rahaa vuosittain”, Gehring sanoo.

– Se oli aluksi melko alaston paikka. Rakensimme sen aitojen ihmisten kanssa sellaiseksi mikä se on, Sirpa kertoo.

Sirdien alku oli työteliästä aikaa. Kumpikin pyöritti baaria vuorollaan ja päivät venyivät.
– Emme nähneet kovin paljon toisiamme. Hyvä avioliitto, Dieter veistelee

Henkireikänä kesämökki

Gehringit luopuivat Sirdiestä 2000-luvun alussa keskittyäkseen toiseen ravintolaansa, U. Kalevaan. Vaikka heidät voi yhä tavata hanan varresta, ravintolatyö on tehnyt sijaa vapaa-ajalle, josta pariskunta nauttii
Pertunmaalla sijaitsevalla saarella. Mökillä syttyi myös Dieterin innostus uusiutuvaa energiaa kohtaan. Kymmenen vuotta sitten hän hankki mökin katolle aurinkopaneelit. Ne tuottavat tarpeeksi energiaa tavallisten sähkölaitteiden käyttöön. Lisäksi mökillä on Sirpan langon kanssa pystytetty hieman yli 20-metrinen tuulivoimala. Dieter myhäivleekin, että mökki on energiaomavarainen.

Kotiin aurinkopaneelit Fortumilta

Myönteisten mökkikokemusten ansiosta Gehringit hankkivat myös omakotitalonsa katolle 24 aurinkopaneelin järjestelmän Fortumilta. Prosessi oli vaivaton, sillä Fortumin asiantuntijat hoitivat asennuksen.

– Ei ole ollut stressiä. Käyttö on helppoa. Siellä ne ovat katolla ja tuottavat, Dieter toteaa.
Muutama korkea puu varjostaa Gehringien taloa ja vähentää aurinkosähkön tuotantoa. Dieter ei halua kaataa puita, koska hän nauttii metsämaisemasta. Invertteri näyttää, että puhdasta aurinkosähköä on syntynyt tähän mennessä 6,1 megawattituntia.

rikastumista ei kannata odottaa, mutta kyllä me selvästi säästämme rahaa vuosittain, hän kertoo. Gehringit painottavat sitä, että aurinkosähkö on paitsi tapa säästää, myös investointi tulevaisuuteen, lapsille ja lapsenlapsille.
– Jos pystyy tekemään jotain hyvää, sitä kannattaakin tehdä, Dieter sanoo.

Hän vertailee vanhaa ja uutta kotimaataan ja arvioi, että Saksassa yksityishenkilöt ovat olleet suomalaisia pidempään kiinnostuneita ekologisuudesta sekä siitä syntyvistä säästöistä.

– Suomessa Helsingin seutu poikkeaa hieman muusta maasta. Mutta on hienoa, että ympäristötietoisuus kasvaa kaikkialla, hän sanoo.


Tutustu aurinkopaneeleihin Porin Asuntomessuilla 6.7.–5.8.

Jos vierailet Porin Asuntomessuilla, tervetuloa Fortumin pisteelle  tutustumaan aurinkopaneelipaketteihimme. Asiantuntijamme osaavat  esitellä juuri sinulle sopivan kokonaisuuden, jolla säästät ympäristöä  ja rahaa. Saat Fortumilta aurinkopaneelit katollesi jo alkaen 55 eurolla kuukaudessa. Lue lisää:  fortum.fi/aurinko
 


Jätä yhteydenottopyyntö aurinkopaneeleista


 
Julkaistu
2.7.2018