Magneettikatu 14 palkittu laadukkaasta toteutuksesta
– Julkisivut tehty Wienerbergerin tiilistä

Espoon Asunnot Oy:n Magneettikatu 14 on saanut vuoden mittaan lukuisia asuntorakentamisen palkintoja, mutta mitkä tekijät tekevät kohteesta palkitsemisen arvoisen?

Laadukas kerrostalokohde puiston laidalla

Magneettikatu 14 on Espoon Asunnot Oy:n kolmesta kerrostalosta koostuva ARA-vuokrakerrostalokohde Espoon Saunalahdessa. Kohde valmistui vuoden 2017 alussa ja se on suunniteltu sekä pienperheille että pariskunnille. Huoneistokoot vaihtelevat 29,5 neliön yksiöistä 68 neliön kolmioihin. Asumis- ja käyttömukavuutta lisää talojen alla sijaitseva autohalli, yhteiskäyttöön tarkoitetut kerho- ja pesulatilat sekä rakennusten yläkerroksiin sijoittuvat talosaunat. Perustekijöiltään kohde edustaa varsin normaalia keskitasoa, mutta joitakin asioita on onnistuttu tekemään toisin, mikä on johtanut siihen, että kohde on saanut paljon positiivista palautetta ja tunnustusta osakseen.

Rakennuksen nurkkien pyöristetyt linjat yhdessä valkoisen rappauksen kera henkivät aitoa funktionalistista ajattomuutta.Rakennuksen nurkkien pyöristetyt linjat yhdessä valkoisen rappauksen kera henkivät aitoa funktionalistista ajattomuutta.

Hyvä suunnittelu ja tiimityöskentely avainasioita onnistumisessa

Kohteen pääsuunnittelijana toimineen Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy:n Veikko Mäkipajan mielestä hyvä asuinkerrostalo koostuu monesta eri osatekijästä. Yleisesti ottaen peruslähtökohta on se, että asuinrakennus ei saa näyttää pelkästään huoneisto-ohjelmasta syntyneeltä, vaan sille on luotava oma vahva luonteensa. Tulee ottaa huomioon sekä asukkaiden tarpeet että arkkitehtuuri. Tässä kohteessa Mäkipaja antoi tunnustusta suunnitteluvaiheen eri osapuolien väliselle hyvälle tiimityöskentelylle, mikä edesauttoi myös laadukkaan lopputuloksen syntymistä. Hyvin tehty suunnittelutyö parantaa väistämättä laatua ja loppupeleissä myös rakennusprojektin kokonaiskustannuksia, olipa kyseessä uudis- tai peruskorjauskohde.

Tiilellä hienostunut ja elinkaarikestävä julkisivu

Magneettikadun suunnittelussa tavoitteena oli laadukas, pitkän elinkaaren omaava ja kohtuuhintainen vuokrakerrostalo, joka täyttäisi myös ARAN laatu- ja kustannusvaatimukset. Kun kohde tehdään hyvistä ja kestävistä materiaaleista, säilyttää se myös teknisen arvonsa pidempään. Esimerkiksi julkisivujen osalta tiili oli luonnollinen vaihtoehto, kun tavoitellaan pitkää elinkaarta ja alhaisia huoltokustannuksia, toteaa Mäkipaja. Tummaksi poltetulla pitkällä tiilellä saatiin rakennuksen alaosiin ajattoman hienostunut leima. Samalla tiili on materiaalina myös elinkaarikestävä ja vähän huoltoa vaativa. Samaa periaatetta noudattaen valittiin ylempien kerrosten vaalean julkisivurappauksen alle lämpörappauksen sijaan myös poltettu savitiili. Kun rappaus on tehty tiilen päälle, ei koko rakennetta tai eristeitä tarvitse rappauksen uusimisen tullessa ajankohtaiseksi kokonaan poistaa.

Magneettikatu 14 on tehty kestämään sekä aikaa että kulutusta. Kohteen julkisivut on tehty puhtaaksimuuraten
ja tiilenpäälle rapaten.Magneettikatu 14 on tehty kestämään sekä aikaa että kulutusta. Kohteen julkisivut on tehty puhtaaksimuuraten ja tiilenpäälle rapaten.

Pyöreät linjat ja pienet yksityiskohdat tehokeinoina

Arkkitehtonisesta näkökulmasta tarkasteltuna on pienillä, mutta samalla myös helposti mieleen jäävillä yksityiskohdilla saatu rakennuskokonaisuuteen peruskerrostalokohteesta poikkeavaa luonnetta. Muurattu tiili mahdollisti kaarevat muodot, jotka antavat keskimmäiselle rakennukselle pyöristettyine sisäpihan kulmineen plastisen aaltomaisen flow-ilmeen. Funktionalististakin henkeä ilmentävillä yksityiskohdilla on saatu aikaan varsin ajaton ilme, jolla kestävien rakenneratkaisujen ohella on varmasti merkitystä rakennuksen arvoa pitkällä ajanjaksolla tarkasteltaessa. Modernia ilmettä valkoiseksi rapattuihin seinäpintoihin on saatu aikaan käyttämällä pohjoisen suuntaan aukeavilla julkisivuilla värilaseja, jotka etenkin iltavalaistuksessa antavat rakennukselle persoonallisen leiman. Pyöreälinjaisen lamellitalon molemmin puolin seisovien, niin ikään valkoiseksi rapattujen, pistetalojen omaa luonnetta on korostettu ylimmissä kerroksissa käytetyllä Rheinzink-peltipinnoituksella, joka tiilen ohella on elinkaarikestävä ja vähän huoltoa vaativa materiaali

Kiinteistönomistajalle elinkaari- ja huoltokustannukset ovat tärkeitä

Kohteen rakennuttajana toimineen Espoon Asunnot Oy:n tavoitteena on toteuttaa noin 400 asuntoa vuosittain. Tämän Espoon kaupungin omistaman rakennuttajaorganisaation lähtökohtana on tuottaa kaupungin alueelle nimenomaan kohtuuhintaisia, vähän huoltoa vaativia ja elinkaareltaan pitkäikäisiä vuokra-asuntoja, joissa myös asukkaat viihtyvät. Koska kohteet toteutetaan 40 vuoden korkotukilainoin, pitää rakennusten rakenteiden kestää mieluummin reilustikin yli tuon laina-ajan.

– Suosimme tuotteita, joilla on mahdollisimman pitkä ja huoltovapaa elinkaari, kertoo Espoon Asuntojen rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä. Materiaalien valinnassa on aina otettava huomioon kunnossapitokustannukset. Suunnittelussa on vältettävä materiaaleja, joiden käytönaikaiset huoltokustannukset ovat suuria. Tästä johtuen esimerkiksi ulkoseinät tehdään ensisijaisesti paikalla muuraamalla. Edellä mainitut kriteerit tulisi olla myös gryndaustuotannon lähtökohtana, mutta koska kohteet eivät jää rakennuttajan haltuun, eivät elinkaarikustannukset useinkaan ole etusijalla asuntoja rakennettaessa. Meillä taas rakenteiden suunnitellut vähimmäiskäyttöiät ovat aina viidestäkymmenestä sataan vuoteen.

Maantasokerroksen julkisivupinnat tehtävä kestäviksi

Erityisesti siellä, missä rakennusosien vaurioitumisherkkyys esimerkiksi ilkivallalle on suurinta, kuten maantasokerroksen julkisivupinnoissa, käytetään julkisivumateriaalina yleensä aina muurausta, julkisivulaattaa tai muuta kestävää materiaalia aina kolmen metrin korkeuteen asti maanpinnasta. Vaikka Magneettikadun rakennuksen alaosassa käytetty pitkistä tummanpuhuvista käsin lyödyistä tiilistä tehty julkisivunosa maksoikin hieman normaalia enemmän, oli se toisaalta myös perusteltua, kun samalla saatiin huoltovapaa ja pitkäikäinen lopputulos. Ylläpito on kuitenkin pitkällä tähtäimellä etusijalla kustannuksia arvioitaessa. Rakennussuunnittelun tavoitteena on aikaansaada hyvätasoisia asuntoja, mutta kohtuukustannuksin. Tähän päästään mm. hyödyntämällä toistoa ja selkeyttä niin rakenteissa kuin rakenneosissakin.

– Vaikka rakennuttamamme asuntotuotanto on valtion korkotuella rakennettua vuokra-asuntotuotantoa, arvostamme toki myös hyvää ja ajatonta arkkitehtuuria, joka Magneettikadussa on erityisen hyvin onnistunut, kiteyttää Räihä.

Espoon Asunnot Oy:n rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä esittelee ylpeänä hienoa palkintokokoelmaa, jonka heidän rakennuttamansa Magneettikatu 14 on saanut näyttävästä arkkitehtuuristaan sekä kohtuuhintaisesta ja elinkaarikestävästä toteutuksestaan.Espoon Asunnot Oy:n rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä esittelee ylpeänä hienoa palkintokokoelmaa, jonka heidän rakennuttamansa Magneettikatu 14 on saanut näyttävästä arkkitehtuuristaan sekä kohtuuhintaisesta ja elinkaarikestävästä toteutuksestaan.
Magneettikatu 14. pääsuunnittelija Veikko Mäkipaja Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy:stä käyttää hyvin usein tiiltä julkisivumateriaalina, koska se on kestävä ja ajaton rakennusmateriaali, joka taipuu helposti myös muotoon, josta myös Magneettikatu 14 on hyvä esimerkki.Magneettikatu 14. pääsuunnittelija Veikko Mäkipaja Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy:stä käyttää hyvin usein tiiltä julkisivumateriaalina, koska se on kestävä ja ajaton rakennusmateriaali, joka taipuu helposti myös muotoon, josta myös Magneettikatu 14 on hyvä esimerkki.

Julkisivut tehtiin Wienerbergerin tiilistä

Magneettikatu 14 erottuu selvästi perusasuntotuotannosta sekä laadukkaan ajattoman arkkitehtuurinsa että käytettyjen materiaaliensakin puolesta. Tummista pitkistä tiilistä tehty jalusta, sekä sen yläpuolelle tiilen päälle tehty valkoinen rappaus pyöreine muotoineen, ovat olleet niitä palkitsemisperusteita, joita Magneettikadusta on tuotu esille eri palkintoja jaettaessa.

Puhtaaksimuurattu tiili ja tiilen päälle tehty rappaus edustavat Suomen arkkitehtuurissa sitä kestävää ja ajatonta materiaalinkäyttöä, jolla talojamme on rakennettu vuosisatojen ajan. Tiili on säilyttänyt hyvin asemansa niin asunto- kuin julkistenkin rakennusten pintamateriaalina. Wienerberger, joka toimi myös Magneettikatu 14. tiilitoimittajana auttaa niin tiilivalinnoissa kuin muuratun rakenteen teknisiä toteutuksiakin koskevissa asioissa löytämään kuhunkin kohteeseen soveltuvan ratkaisun, olipa kyseessä uudis- tai peruskorjauskohde.

Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14

  • Rakennuttaja: Espoon Asunnot Oy Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy
  • Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Jonecon Oy
  • Pääurakoitsija: Lujatalo Oy
  • Tiilitoimittaja: Wienerberger Oy Ab
  • Julkisivut: paikallamuuratut ja pääosin rapatut
  • Välipohjat: paikallavaletut
  • Kantavat seinät: betonielementtejä
  • Kokonaiskerrosala: 9 480 k-m2
  • Asuntojen kerrosala: 6 900 k-m2
  • Asuntojen lukumäärä: 115 asuntoaLue lisää Wienerbergeristä
Rakennuksen maantasokerroksen näyttävä julkisivu on muurattu Wienerbergerin pitkistä käsin lyödyistä Wasserstrich-tiilistä.Rakennuksen maantasokerroksen näyttävä julkisivu on muurattu Wienerbergerin pitkistä käsin lyödyistä Wasserstrich-tiilistä.

Katso Magneettikadun esittelyvideo

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö :

 
Julkaistu
9.7.2018