Kesämökin tarina
– kolme erilaista vapaa-ajan asuntoa

Loma ja vapaa-aika ovat meille tärkeitä. Niihin ladataan paljon odotuksia, kun halutaan vastapainoa kiireiselle arjelle. Mieltymykset ratkaisevat minkälaisen mökin tai huvilan kukin haluaa rakentaa. Jokaisella mökillä on oma tarinansa. Tässä tarinaa kolmesta hirsihuvilasta.

Villen piilopirtti

Näyttelijä Ville Haapasalo on tuttu suomalaisille mm. eksoottisista matkaohjelmistaan. Matkustamisen vastapainoksi Ville toivoi perheelleen rauhallista piilopirttiä, jossa ladata akkuja. Kaunis maisema Saimaan rannalla, lähellä lapsuuden uimapaikkoja, ihastutti Villeä ja kannusti mökkiprojektin alkuun. Kalliolla istuen syntyivät ensimmäiset suunnitelmat mökistä ja pastilliaskin kanteen tehdyistä piirustuksista aloitettiin varsinaiset suunnitelmat.

Näyttelijä Ville Honkasalo haluaa mökillä keskittyä olennaiseen eli olemiseen. Honkarakenne.Näyttelijä Ville Honkasalo haluaa mökillä keskittyä olennaiseen eli olemiseen. Honkarakenne.

Vaikka Ville tykkää touhuta kaikenlaista, oli alusta asti selvää, että projekti toteutetaan avaimet käteen -periaatteella. “Lähtökohtana se, että minä en itse tee täällä mitään”, totesi Ville jo heti alussa. “Löhöillä en osaa, mutta sen mitä teen täällä, haluan tehdä omassa tahdissani.” Niinpä puunhakkuuta tehdään, kun sen aika on ja saunaan mennään ajallaan.


Villen vapaa-ajan asunnon varustus vastaa kaupunkiasunnon tasoa. Vapaa-ajalla ei tarvitse mennä nyrkkipyykille tai tinkiä hyvästä keittiöstä, sillä keittiö on Villen mukaan talon sydän. Ville kokkaileekin mielellään myös lomallaan.  “Haluan keskittyä olennaiseen eli olemiseen”.

Painumattomasta hirrestä rakentaminen mahdollisti taloon modernin ulkoasun ja  suuret ikkunat, joista aukeaa upeat näkymät Saimaalle ja suomalaiseen luontoon. 

Vaikka vain paperille piirretty viiva

Kuten Villen rakennusprojektissa, pelkkä paperille tehty alustava suunnitelmakin voi toimia mökin suunnittelun pohjana. Ammattilaiset voivat sitten tarkentaa toiveita kyselemällä lisää. He tuntevat talomallit ja mahdolliset toteutustavat erilaisille tonteille.  Ajatukset ja unelmat riittää.

Musta mökki on kaunis metsää vasten

Tummat sisäseinät ja isot ikkunat ovat tässä se konsepti, sanoo huippuvesihiihtäjä Jutta Menestrina mökistään. Honkarakenne.Tummat sisäseinät ja isot ikkunat ovat tässä se konsepti, sanoo huippuvesihiihtäjä Jutta Menestrina mökistään. Honkarakenne.

Huippuvesihiihtäjä Jutta Menestrina toivoi omaa mökkiä juuri järven rantaan,  jossa hienon maiseman lisäksi olisivat harjoitusolosuhteet kohdallaan. Sellaisen hän myös sai – pariskunnan omien toiveiden pohjalta toteutettuna. 

Mökin ideointi lähti Honka Toivonpuro -mallista. Honkarakenne.Mökin ideointi lähti Honka Toivonpuro -mallista. Honkarakenne.

Mökin  toteutus on mielenkiintoinen yhdistelmä perinteistä pyöröhirttä ja moderneja, isoja ikkunoita. Musta väri näyttää mökin pyöröhirsissä upealta. Väri sopii mainiosti vihreitä puita vasten – kuin talo olisi aina ollut paikallaan.

Tumma väri jatkuu sisäseinissä. Niitä maalattiin moneen kertaan kaveriporukan avustuksella. Lopputulos tuntuu ja näyttää juuri oikealta. Sisustusmateriaaleihn Jutta ja hänen italialainen miehensä Marco hakivat inspiraatiota mm. vanhojen pirttien kuvista. Vihreä parketti on hieno oivallus. Koko mökin valmistumiseen sisältyy paljon tunnetta onnistumisesta ja kaveriporukan avusta.

Ideointi lähti Toivonpuro-mallista

Jutan ja Marcon mökin ideointi lähti Honka Toivonpuro -mallista, joka miellytti eniten silmää isoine ikkunoineen. Myös vino katto tuntui hyvältä.  Toivonpurossa on talo jaettu kahtia niin, että yksi makuuhuone on saman katon alla,  mutta hieman erillään omalla sisäänkäynnillä. Näin eri sukupolvet voivat asustaa rauhassa omissa oloissaan ja silti viettää aikaa yhdessä.  

Suunnittelussa on aina helpompi lähteä liikkeelle, kun on ajatusta mikä jossakin talomallissa miellyttää. Siitä voi lähteä sitten helpommin muokkaamaan sitä omaa mökkiä tai huvilaa. Jutta keräsi ideoita mm. Pinterestistä ja sieltä löytyi myös idea mustasta talosta ja tummista sisäseinistä. Ja vielä tunnelmallisista pyöröhirsistä. 

Honka Toivonpuro. Honkarakenne.Honka Toivonpuro. Honkarakenne.

Saariston huvila Saari

Honka Saari. Honkarakenne.Honka Saari. Honkarakenne.

Merellä viihtyvät purjehtijat halusivat kauniiseen saaristoon ja sinne saaristohuvilan, joka toteuttaisi modernilla tavalla saaristolaiperinteitä. Toiveena oli yhtenäinen kokonaisuus ja viihtyisä pihapiiri, johon huvilan lisäksi kuuluvat saunamökki, vierasaitta, huussi ja varasto. Suunnittelijan, arkkitehti Kari Leppäsen omasta huvilaprojektista kasvoi lopulta yhtenäinen Honka Saari-mallisto.

Suunnittelussa on otettu huomioon merellinen näkymä. Honkarakenne.Suunnittelussa on otettu huomioon merellinen näkymä. Honkarakenne.

Tärkeää tälle merestä nauttivalle pariskunnalle ovat etenkin hienot ja avarat merelliset näkymät, jotka on otettu suunnittelussa huomioon. Pihalla voi kulkea mm. kallioiden ja katajien lomassa kulkevilla puupoluilla. Myös nämä rakennukset ovat väriltään tummia, lähes mustia. 

 
Julkaistu
25.6.2018