• Etusivu
  • Energia

Kaukolämpö vaihtui maalämpöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Päivitetty 08.03.2024
20186_53526.jpg

Espoossa sijaitseva Asunto-osakeyhtiö Tonttupirtti päätti viime vuonna vaihtaa lämmitysmuotonsa kaukolämmöstä maalämpöön. Vanhan kaukolämpölaitteiston tekninen käyttöikä oli jo tiensä päässä, mutta taloyhtiö ei kuitenkaan nähnyt järkeväksi sijoittaa rahaa uuden vastaavan laitteiston hankintaan. Vertailussa maalämpö todettiin ainoaksi järkeväksi investoinniksi, jolla lämmityskuluja saataisiin laskemaan jatkossa. Taloyhtiön hallituksen edustaja Pekka Halonen on ollut todella tyytyväinen projektiin: "Yleensähän kaikissa urakoissa on yllätyksiä ja pettymyksiä, mutta tämä hanke meni kuin unelma".

Kaukolämpöpaketti vaihtoikäinen

Vuonna 1974 valmistuneessa kolmen rivitalon kiinteistössä lämmittämisestä vastannut kaukolämpöpaketti oli tullut 25 vuoden ikään. Järjestelmän kiertovesipumput sekä automatiikka olivat alkaneet ilmoittamaan merkkejä toiminnan epävarmuudesta. Säädöt eivät olleet kunnossa ja ohjausjärjestelmän käyttökin koettiin varsin haasteelliseksi. Talon lämmitysverkostoon ajettiin ylilämpöä ja lämpimän käyttöveden lämpötila huojui aika ajoin. Taloyhtiö oli jo aiemmin tilannut konsultin tekemään korjaustarveselvitystä, kun samalla syntyi päätös maalämpöhankeen aloittamisesta. Osaavaa konsulttitahoa päätettiin käyttää myös tulevan urakan valvojana, sillä taloyhtiön hallitus ei halunnut ottaa riskejä puutteellisen tietämyksensä vuoksi.

Urakoitsijan valinta osoittautui helpoksi

Maalämpöhankkeen urakoitsijaksi valittiin St1, joka on iso ja luotettava toimija ja jolla oli myös tarjota paras tekninen ratkaisu. Urakan hinta oli linjassa muiden alan toimijoiden kanssa ja sen sisältö oli selkeästi määritelty. Hanke toteutettiin "avaimet käteen" -toimituksena. Kohteeseen suunniteltiin kahden lämpöpumpun yhdistelmä, jolla tehoa saatiin nostettua siten, ettei lisäsähkölle ollut juuri tarvetta. Ratkaisu mahdollisti myös pumppujen vuorottelun käyttöveden lämmityksen ja talon lämmityksen välillä. Näin saatiin mahdollisimman hyvä hyötysuhde (COP) ja optimaaliset käyntiajat lämpöpumpuille. Asennettava järjestelmä koostui Boschin maalämpölaitteistosta, jonka automatiikka ja etähallintajärjestelmä ovat alansa huippua.

20186_53527.jpg

Uusi lämmitysjärjestelmä käyttökuntoon

Ensitöiksi lämmitysverkosto huuhdeltiin ja kaikkien pattereiden toimivuus tarkistettiin C-Flush-huoltomenetelmällä, joka poistaa rautasakan ja muut epäpuhtaudet patteriverkostosta sitä vaurioittamatta. Verkoston puhdistuksen ja perussäädön jälkeen aloitettiin uuden laitteiston asennus. Maalämpöjärjestelmän asennus sujui sovitun aikataulun puitteissa. Lämpökaivoja porattiin noin viikko, jonka jälkeen teknisestä tilasta purettiin kaikki vanha laitteisto pois. Bosch-maalämpöpumppujen ja -varaajien asennus tilaan sujui joutuisasti. Asukkaita ilahdutti myös, että lämmityksen katko oli vain noin vuorokauden pituinen ja tiedotus toimi kaikissa työn vaiheissa asiaan kuuluvasti.

Taloyhtiön edustajat ovat yhtä mieltä siitä, että urakka sujui kuin unelma. Uusi Bosch-maalämpölaitteisto on toiminut juuri niin kuin on luvattu ja asukkaat ovat saaneet nauttia lämmöstä. Yllätyksiä ei ole tullut, sillä sähkön kulutus on ollut ennakkoon arvioidulla tasolla. Ainoastaan talven kylmimpänä aikana lämpöpumput tarvitsivat
hieman ulkoista sähkökattilaa apuun, sillä -15 asteen kylmempi puoli tai lämpimän käyttöveden kulutushuiput vaikuttavat tarpeeseen. Kaiken kaikkiaan asukkaat ovat olleet todella tyytyväisiä vanhaan patterijärjestelmään soveltuvaan, muita vaihtoehtoja ympäristöystävällisempään ja energiatehokkaaseen ratkaisuunsa.

Lisätietoa aiheesta: Lataa maalämpöopas

Info

Info

Uusi lämmitysjärjestelmä lämpöpumpun valintatyökalun avulla

Kokeile lämpöpumpun valintatyökalua helpottaaksesi löytämään juuri sinun kotiisi sopivan vaihtoehdon. Tulosten yhteydessä voit pyytää lisätietoja Boschin asiantuntijoilta ja voitte yhdessä katsoa sinulle sopivan lämpöpumpun.

Pyydä lisätietoa Bosch-kiinteistölämpöpumpuista!

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Bosch Home Comfort
Energia
maalämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20203_63032.jpg
Tarkista vinkit parhaan lämpöpumppu­tarjouksen valintaan
Lämpöpumppu on iso hankinta ja se hankitaan yleensä vain muutaman kerran elämässä. Hankintaan kannattaa paneutua ja tutustua eri tuotteiden ominaisuuksiin. Kannattaa myös miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja, mitä tarpeita lämpöpumpun tulee täyttää.Monesti kiinnitetään huomiota kokonaisuuden kannalta pieniin asioihin lämpöpumpputarjouksia vertaillessa. Tärkeämpää kuin tarkastella esimerkiksi yksittäistä COP-arvoa on tarkastella tarjousta suurempana kuvana. Kun suurempaan kuvaan ja itselle tärkeisiin asioihin unohdetaan keskittyä voi seurata pettymyksiä lämpöpumpun ominaisuuksissa ja toiminnassa. Tärkeää on, että kokonaisuutena tarjous on paras juuri sinulle ja täyttää kaikki vaatimuksesi.Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi uutta lämpöpumpun valintatyökalua. Vastaat vain muutamaan kysymykseen ja lopputuloksena saat vaihtoehdot kohteesesi sopivista lämpöpumpuista.
20165_46569.jpg
Pieni vaiva, suuret säästöt
Voiko uusiutuvaa energiaa käyttää kodin lämmitykseen ja jäähdytykseen? Ilmalämpöpumpulla tämä onnistuu. Lisäksi sillä pienennät energiakustannuksia ympäristöä ja ilmastoa säästävällä tavalla.Ilmalämpöpumpun asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä tontillasi eikä talossasi. Investoinnista tulee nopeasti kannattava ja pääset nauttimaan paremmasta sisäilmasta heti asennuksen jälkeen.
20143_38245.jpg
Raikas sisäilma ja tasaisempi lämpötila
Lämpöpumpun tehokkuuden arviointi ei ole pelkkää lukujen vertaamista. Vähintään yhtä tärkeää on asumisviihtyvyys, johon liittyy lämmitys, jäähdytys ja sisäilman laatu. Ilmalämpöpumpun monet mukavuutta lisäävät ominaisuudet ilahduttavat käyttäjää.
20222_76993.jpg
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitys­remonttia?
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitysremonttia? ARA:n energia-avustus on saatavilla vielä tänä vuonna, joten nyt viimeistään kannattaa miettiä öljylämmityksestä luopumista ja vaihtaa taloyhtiön lämmönlähde ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon. Myös helsinkiläinen taloyhtiö Nuottapolku 9 hyödynsi saatavilla olevat energia-avustukset ja vaihtoi kaukolämmön ekologisempaan ja edullisempaan maalämpöön. Lue ja katso video taloyhtiön kokemuksista.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Energiantarpeeseen mukautuva lämmitys
Maalämpö on suomalaisiin oloihin erittäin hyvä lämmitysjärjestelmä; auringon maahan sitoutunutta lämpöä on saatavilla ympäri vuoden. Pohjoisen talvessa lämpöpumpuista maalämpö pystyy keräämään ylivoimaisesti suurimman määrän uusiutuvaa energiaa. Sähkön hinnan korotukset kirpaisevat vähiten.Tilaa NIBEN lämpöpumppuesite veloituksetta
20208_66173.jpg
Miksi maalämpö yleistyy suurien kiinteistöjen lämmönlähteenä?
Alalla toimivat ovat havainneet viime vuosien aikana selkeän käänteen lämmitysmarkkinoilla. Maalämpöä kysytään ja asennetaan nyt enenevissä määrin myös kiinteistöihin. Kohteiksi käyvät niin hallit, liike- ja julkiskiinteistöt kuin asunto-osakeyhtiötkin.Suurin syy maalämpöjärjestelmien yleistymiseen kiinteistöissä on tietysti raha. Maalämpö on käyttökuluiltaan erittäin edullinen tapa lämmittää. Toinen, yhä yleisempi, syy on maalämmön ekologisuus. Vastuullisesti toimivat yritykset haluavat lämmittää toimitilansa uusiutuvalla, päästöttömällä energialla. Lisäksi maalämpö on vaivaton ja helppokäyttöinen valinta – automatiikka huolehtii optimaalisesta toiminnasta ja tarvittaessa järjestelmää voidaan myös etäohjata.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton