Lattiaviilennyksen tuoma asumismukavuus testattiin toukokuun helteillä

Jo muutaman vuoden markkinoilla ollut lattiaviilennys on lyömässä itsensä läpi omakotitaloasujien keskuudessa. Lattiaviilennyksen etuja ovat energiataloudellisuus, käytön edullisuus, vedottomuus sekä huonekohtainen säätömahdollisuus. Lattiaviilennys tuo lisää asumismukavuutta ja asiakkailta saatu palaute on ollut positiivista. Toukokuun helteet osoittivat viilennyksen tarpeen – useissa kodeissa viilennystä tarvittiin tai ainakin sitä toivottiin. Riku Tuhkasen uuteen omakotitaloon toteutettiin Uponorin vesikiertoisen lattialämmityksen lisäksi lattiaviilennys.

Aurinkopaneelit ja vesikiertoinen takka toimivat päälämmönlähteinä.Aurinkopaneelit ja vesikiertoinen takka toimivat päälämmönlähteinä.

Energiansäästöä aurinkopaneeleilla ja vesikiertoisella takalla

Lämmitysmuodon valinta ja energiansäästö olivat tärkeitä asioita Riku Tuhkasen kaksikerroksisen, 220 m2:n omakotitalon suunnittelussa. Vaihtoehtoja ei lopulta ollut kovin monta. Veden lämmitys mahdollisimman edullisesti ja lämmön siirtäminen asumisen lämmitykseen vaikuttivat lämmitysmuodon valintaan. Päälämmönlähteiksi valittiin katolle asennettavat aurinkokennot sekä vesikiertoinen takka. Näihin yhdistettiin vesikiertoinen lattialämmitys.

Viilennystä haettiin - ratkaisu yllätti

Riku Tuhkanen kertoo tutustuneensa eri tuotteisiin messuilla sekä netissä. Suositusten jälkeen Uponorin vesikiertoinen lattialämmitys oli ehdoton valinta.
 
- Ajatuksena oli toteuttaa viilennys ilmastointikoneen kautta ja putkea oltiin viemässä maan alle. Uponorin ehdotus lattiaviilennyksestä oli meille uusi, mutta mietinnän jälkeen päädyimme siihen. Lattiamateriaaleina on laminaattia ja laattaa. Alkuun pohdimme, viileneekö laatta liikaa lattiaviilennyksen takia, mutta pelko on ollut aiheeton, Tuhkanen vakuuttaa.

Pelko liian viileästä laattalattiasta on ollut aiheeton.Pelko liian viileästä laattalattiasta on ollut aiheeton.

Lattiaviilennys kävi järjestelmään saumattomasti ja kahden vuoden aikana viilennystä on jo ehditty käyttää. Toukokuun helteillä lattiaviilennys oli päällä. Tuhkanen kertoo, että se toimii huomaamattomasti eikä vedon tunnetta, kylmää tai äkillisiä lämpötilan vaihteluita ole ollut.

- Viilennys saadaan toteutettua lämmityksen ohella huonekohtaisesti. Automaattinen tasapainotus pitää huolen, että lämmitys ja viilennys ovat juuri halutunlaisia. Esimerkiksi suihku- ja saunatiloissa lattialämmitys kannattaa pitää päällä läpi vuoden, jotta kosteat tilat kuivuvat käytön välillä, Uponorin tuoteryhmäpäällikkö Mikko Nieminen korostaa.

Seuranta ja käyttö puhelimen sovelluksen kautta


Suosituin uudisrakentamisen lämmönjakelumuoto on nykyisin lattialämmitys. Jos lämmönlähteenä on jokin viileää vettä tarjoava lämmitysratkaisu esim. maalämpö, vesistöön asennettu keruupiiri tai kaukokylmästä saatava energia, lattiaviilennyksen voi asentaa myös jälkikäteen. Uponorin Mikko Nieminen vakuuttaa, että lattiaviilennys on käyttökustannuksiltaan yksi edullisimmista viilennysratkaisuista.

- Jos lähtisin nyt rakentamaan uudelleen, en vaihtaisi mitään. Puhelinsovelluksen kautta olen seurannut lämpöä pitkänkin matkan päästä ja se toimii hyvin. Seuranta onnistuu myös käyttöpaneelin avulla. Vesivaraajan anturia seuraamalla huomaamme, jos veden lämpötila laskee liiaksi. Silloin lisäämme takkaan puita, Tuhkanen kertoo.
 
- Asiakkaan oma oivallus oli lisätä lattialämmityksen säästöjärjestelmään termostaatti, joka mittaa vesivaraajan lämpötilaa. Nyt puhelimen kautta hän pystyy seuraamaan myös vesivaraajan lisälämmityksen tarvetta. Tämä on tuotekehitystä parhaimmillaan, Uponorin Nieminen vahvistaa. 

Lämmön seuranta onnistuu puhelinsovelluksen avulla.Lämmön seuranta onnistuu puhelinsovelluksen avulla.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön Uponorille


 
Julkaistu
18.6.2018