Vanhan ja uuden tiilen liitto kruunaa loft-asunnon

Nakkilan Pyssykankaalla, kylämaisemaa halkovan tien varressa, on 1950-luvulla valmistunut tiilinen rakennus, jonka seinää koristaa teksti VERSTAS. Kyseessä on vanha puusepänverstas, joka on saanut uuden elämän Temal Oy:n varatoimitusjohtaja Harri Höglundin käsissä. Nyt verstaan yläkerrassa on upea, vanhaa ja uutta tiiltä kunnioitten tehty 330 m² loft-asunto.

1950-luvulla rakennetun, puusepän verstaana vuoteen 2017 toimineen rakennuksen yläkerta kätkee nykyisin sisäänsä upean loft-asunnon.1950-luvulla rakennetun, puusepän verstaana vuoteen 2017 toimineen rakennuksen yläkerta kätkee nykyisin sisäänsä upean loft-asunnon.

Höglundin omistukseen verstas siirtyi reipas vuosi sitten, toukokuussa 2017. Tuolloin rakennuksen yläkerrassa toimi edelleen puusepänverstas. Ensimmäinen vaihe olikin verstaan tyhjentäminen.

Rakennuksen ulkoseinät ovat muurattua tiiltä. Ajansaatossa seinät oli sisäpuolelta slammattu eli käsitelty laasti- ja kalkkiseoksella sekä lisäksi vielä maalattu.  Hiekkapuhaltamalla saatiin verstaan sisäseinien alkuperäinen tiilipinta esille. 

Verstas alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan Höglundin ostettua sen. Harrilla oli kuitenkin selkeä visio tämän tilan henkiin herättämisestä asuinkäyttöön.  Verstas alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan Höglundin ostettua sen. Harrilla oli kuitenkin selkeä visio tämän tilan henkiin herättämisestä asuinkäyttöön.  
Verstas on tyhjennetty ja pohjarakenne näkyy lähes kokonaisuudessaan. Perätilassa näkyy työnjohtajan huone, joka myös säilytettiin. Seinät vielä alkuperäisessä kunnossa.Verstas on tyhjennetty ja pohjarakenne näkyy lähes kokonaisuudessaan. Perätilassa näkyy työnjohtajan huone, joka myös säilytettiin. Seinät vielä alkuperäisessä kunnossa.

Tiilet pääosassa

Hiekkapuhalluksella seinät saatiin alkuperäiseen ulkonäköön.  – Halusimme kodikkaan, lämpimän, alkuperäisen ja aidon tunnelman. Oli itsestään selvyys, että tiiliseinät otetaan esille ja ne tukevatkin joka asiassa valitsemaamme sisustusta. Sisustuksemme henkii vanhaa industrial-lookkia puruimureineen, pöytineen, pöydänjalkoineen ja  putkihyllyineen, perustelee Harri aidon tiilipinnan esiin ottamista.

Vanha tiiliseinä on hiekkapuhallettu näkyviin. Vanha tiiliseinä on hiekkapuhallettu näkyviin. 

Wienerbergeriltä löytyi oikea ratkaisu

Yksi suunnittelun lähtökohta oli, että uuden huonejaon mukaisesti rakennettavien tiiliseinien tulee olla samannäköisiä alkuperäisten tiiliseinien kanssa. Ratkaisuna oli joko tiililaatta oikeasta tiilimateriaalista (yksittäiset palat) tai jäljitelmät esimerkiksi uretaanista (levyinä). Höglund ei kuitenkaan halunnut keinotekoisia ratkaisuja tilaan. Netin kautta etsittiin sopivia vaihtoehtoja aidoille tiilille. Eri valmistajilta pyydettiin malleja ja niitä verrattiin paikan päällä alkuperäiseen seinään. Tilaan sopivimmaksi osoittautui Wienerbergerin Pastorale-tiili. Ratkaisevinta valinnassa oli oikea ulkonäkö suhteessa vanhaan tiiliseinään. 

1600 kiloa Pastorale-tiililaattoja 

Wienerbergerin Pastorale on punaisenkirjava tiili, joka tuo mieleen vanhat ruukki- ja tehdasmiljööt. Ilmeensä ja värisävynsä puolesta Pastorale olikin täydellinen valinta loft-asuntoon. Perinteisen tiilimuurauksen sijaan kohteessa päätettiin käyttää levyseinään kiinnitettäviä ja jälkisaumattavia tiililaattoja.

Loftiin tuli useampia laatoitettavia seiniä; vierashuoneen seinä kohti ruokailutilaa ja olohuoneen seinä, joka on vasten pesuhuonetta ja saunaa. Toisessa päässä asuntoa taas keittiökalusteseinä ja sen takana oleva suihkuhuone/wc ja vaatehuoneen seinät laatoitettiin kokonaan ympäri tiililaatoilla.

Kaiken kaikkiaan tiililaatoilla pinnoitettavaa seinäalaa kertyi 53 m². Työmaalle toimitettiinkin 2975 tiililaattaa, joiden paino oli yhteensä 1 575 kg. Eikä tämäkään vielä riittänyt, sillä näiden lisäksi jouduttiin vielä tilaamaan viisi laatikkoa lisää, jotta kaikki työt saatiin tehtyä.

Pastorale-format750

Väliseinät rakennettiin puurunkoisina ja päällystettiin kipsilevyillä.  Laatoitettavat seinät käsiteltiin ensin primerillä, jotta laastin kosteus ei imeytyisi kipsilevyyn. Ladonta, saumaus ja saumaväri aiheuttivat pohdintaa, sillä oli tärkeää, että ilme olisi sama kuin alkuperäisessä tiiliseinässä. Oikeanlainen saumapaksuus saatiin käyttämällä sopivan paksuista köyttä. Saumausta varten hankittiin värimalleja laastiväreistä ja päädyttiin tilaamaan suursäkki Weberin sävytettyä laastia.

Muuraustyön kannalta oli erittäin tärkeää löytää oikea saumapaksuus ja sauman väri. Oikean vahvuinen köysi takasi sopivan saumapaksuuden. Muuraustyön kannalta oli erittäin tärkeää löytää oikea saumapaksuus ja sauman väri. Oikean vahvuinen köysi takasi sopivan saumapaksuuden. 
Keskelle asuntoa luotiin kokonaisuus, jossa toisella puolella on keittiö ja toisella puolella makuuhuoneen seinä, wc/kylpyhuone ja vaatehuone. Keskelle asuntoa luotiin kokonaisuus, jossa toisella puolella on keittiö ja toisella puolella makuuhuoneen seinä, wc/kylpyhuone ja vaatehuone. 

- Laattojen kiinnitysvaihe oli kohteen koosta johtuen työläs. Työstimme useampaa seinää yhtä aikaa, jotta laatat eivät painaisi toisiaan alaspäin. Saumaus toteutettiin aluksi perinteisellä tavalla liu’uttamalla laastia ”tarjottimelta” saumaraudalla saumoihin. Tämä oli kuitenkin todella hidasta ja uskon puute projektin loppuunsaattamiseksi meinasi iskeä tässä vaiheessa.  Sitten keksimme hankkia täytettävän silikonipuristimen, jolla laastin sai puristettua saumaan paljon nopeammin. Se oli kuin kermavaahdon pursottamista kakun päälle. Lopuksi sauma viimeisteltiin saumaraudalla, kertoo Höglund asennustyön vaiheista.
 

Ikkunaseinustalla alkuperäistä tiiliseinää ja sängyn takana sekä takaseinustalla uutta. Molemmat pintakäsiteltiin samalla lakalla. Lopputulos on huikaiseva. Ikkunaseinustalla alkuperäistä tiiliseinää ja sängyn takana sekä takaseinustalla uutta. Molemmat pintakäsiteltiin samalla lakalla. Lopputulos on huikaiseva. 

Kun seinät olivat kuivuneet, harjattiin irtonainen laasti pois ja seinät imuroitiin. Tämän jälkeen sekä vanhat että uudet seinät lakattiin Helo Aqua 20 -vesiohenteisella mattapintaisella lakalla. Alussa lakkaus tehtiin pensselillä ja rullalla, mikä oli hidasta. Lisäksi lakkaa kului paljon. Asiaa selviteltiin ja päädyttiin hankkimaan Boschin matalapaineruisku. Tämän jälkeen ruiskuttamalla työ onnistui helposti. Samalla ruiskulla maalattiin myös seinustoja kiertävät, alkuperäiset putkipatterit, jotka jätettiin asuntoon.

- Paljon on uskaltamisesta kiinni. Jos jokin asia on hidasta toteuttaa, kannattaa etsiä ongelmaan ratkaisu. Itse en esimerkiksi ole koskaan ruiskuttanut, mutta se sujui hyvin. Nykyään löytyy hyviä ja edullisia laitteita, jotka helpottavat työn tekoa, Harri rohkaisee asioiden ratkaisuun.  
 

Vanha ja uusi tiili sulautuvat toisiinsa

Tiililaattojen asennus ja saumaus oli Höglundin mukaan kaiken kaikkiaan yksi rakentamisprojektin haastavimmista vaiheista. Lopputuloksen osalta se muotoutui kuitenkin tärkeimmäksi. Lopputulos osoittaa, että tehdyt ratkaisut ovat olleet oikeita. Vanha tiili ja uusi Pastorale-tiililaattaseinä istuvat sisustuksessa rinnakkain sulassa sovussa. Lopputulosta katsellessa on vaikea erottaa, mikä on vanhaa ja mikä uutta. Vanha ja uusi kohtaavat sulassa sovussa luoden näyttävän ja tyylikkään loft-kokonaisuuden, joka henkii alkuperäänsä ollen kuitenkin moderni ja nykyaikainen. Tämä loft-asunto esitteleekin vanhan ja uuden tiilen täydellistä "avioliittoa".

Temalin keittiö toimii katseenvangitsijana keskellä loft-asuntoa.Temalin keittiö toimii katseenvangitsijana keskellä loft-asuntoa.
Vanha, säilytetty työnjohtajan huone näkyy taustalla. Myös putkipatterit ovat alkuperäiset. Vanha, säilytetty työnjohtajan huone näkyy taustalla. Myös putkipatterit ovat alkuperäiset. 
Taustalla oleva Pastorale-tiiliseinä erottaa pesutilat oleskelutiloista. Taustalla oleva Pastorale-tiiliseinä erottaa pesutilat oleskelutiloista. 

Verstas

  • Vanha 1950-luvulla rakennettu tiilinen verstasrakennus, jossa nykyisin 330 m² loft-asunto.
  • Wienerbergerin Pastorale-tiililaattoja kului n. 1600 kg.
  • Arkkitehti: Kirsti Kanerva
  • Sisustussuunnittelu: Riia Rauhala

Terca-tiililaatat soveltuvat moniin kodin tiloihin

Sisustustiilien avulla saat tuotua esille persoonallisuutta. Käsinlyötyjen tiilien sävyjen elävyys tuo lämpöä ja kodikkuutta sisustukseen.

Sisustustiiliä on mahdollista hankkia myös Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta.
Sisustustiilet Verkkokaupasta

 
Julkaistu
18.6.2018