Maaperän painumaongelmat voidaan ratkaista kustannustehokkaasti ja nopeasti
– eikä asukkaiden tarvitse muuttaa korjausten tieltä pois

Rakennuksen vähäinen painuminen on periaatteessa normaali asia, mutta ongelmia syntyy silloin, kun talo painuu liikaa tai liian epätasaisesti. Tällöin on erittäin todennäköistä, että talon rakenteet alkavat rikkoutua ja ovet ja ikkunat jumittua.

Mistä tiedän, painuuko rakennus?

Puurakenteinen rakennus kestää jonkin verran epätasaista painumista ennen kuin sen rakenteissa alkaa näkyä rikkoutumisen merkkejä. Mahdollisista ongelmista saattaakin vihjata esimerkiksi pelkkä jumittava ovi tai huonosti avautuva ikkuna. Erilaiset muuratut rakenteet, kuten tiiliseinät, kestävät epätasaista painumista huonommin, ja rakennuksen painuessa niihin ilmestyy herkästi halkeamia ja murtumia. Lattian painumista voi puolestaan epäillä silloin, kun lattiapinnan ja jalkalistan väliin ilmestyy näkyvä rako.

Lattian painumista voi puolestaan epäillä silloin, kun lattiapinnan ja jalkalistan väliin ilmestyy näkyvä rako.Lattian painumista voi puolestaan epäillä silloin, kun lattiapinnan ja jalkalistan väliin ilmestyy näkyvä rako.

Miksi rakennus painuu?

Pieni ja tasainen painuminen on yleensä normaalia ja vaaratonta. Kaikesta huolimatta painuman syy tulee aina selvittää. Ongelmia saattaa syntyä, jos yksi nurkka sijaitsee huonommin kantavalla maaperällä. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta tapauksesta on rakennus, jonka toinen pääty on rakennettu täysin painumattoman kallion varaan ja toinen pääty lepää huonosti kantavan maa-aineksen varassa. Tällaiset tapaukset ovat tavallisia erityisesti vanhemmassa rakennuskannassa. Myös toimimattomat salaojat saattavat aiheuttaa tilanteen, jossa rakennus alkaa painua ja vajota.

Mitä painumisesta sitten seuraa?

Jäykät ovet ja ikkunat sekä lattianrajaan ilmestyneet raot ovat painuvan talon tavallisimpia ongelmia. Painumisen jatkuessa huonosti avautuva ikkuna voi myös särkyä. Ennen pitkää myös seinärakenteet alkavat halkeilla ja rakenteiden tiiviys kärsiä, mikä voi puolestaan johtaa erilaisiin kosteusongelmiin. Halkeillut julkisivu on myös esteettisesti rumannäköinen ja vaikuttaa väistämättä rakennuksen arvoon ja myyntihintaan.

Halkeamat seinissä voivat kieliä painumisestaHalkeamat seinissä voivat kieliä painumisesta

Miten painunut rakennus korjataan?

Erilaisia korjausvaihtoehtoja on useita. Yksi keinoista on kaivaa tontin piha auki painuneen kohdan ympäriltä ja oikaista rakennus ”tunkkaamalla”. Tämän jälkeen talon rakenne tulee tukea esimerkiksi paaluttamalla ja tarvittaessa valamalla uusi antura. Paalutus kestää usein ajallisesti vähintään kolme kertaa pidempään kuin esimerkiksi geopolymeeri-injektointi. Lisäksi paalutus on selkeästi geopolymeeri-injektointia kalliimpi vaihtoehto ja rikkoo talon rakenteita kuten mm. lattialämmityksen.

Korjausten yhteydessä tulisi pyrkiä luonnollisesti poistamaan myös painuman aiheuttaja.
Geobearin geopolymeeri-injektointimenetelmillä painuminen voidaan pysäyttää lisäämällä maaperän kantokykyä nopeasti ja kustannustehokkaasti. Korjaustoimenpiteet voidaan kohdistaa suoraan painuneen kohteen alapuolelle usein 16 mm reijän läpi, eikä pihoja tai perustuksia tarvitse kaivaa auki. Samalla myös itse rakennusta voidaan nostaa painuman verran ylöspäin. Geobearin menetelmät soveltuvat erityisen hyvin perustuksien tuentaan ja painuneiden lattioiden nostamiseen. Tekniikka on nopea ja lähes häiriötön, jolloin korjaustyön tieltä ei tarvitse muuttaa pois vaan asukas voi jatkaa arkeaan normaalisti koko korjauksen ajan.

Geobearin geopolymeeri-injektointimenetelmillä painuminen voidaan pysäyttää lisäämällä maaperän kantokykyä nopeasti ja kustannustehokkaastiGeobearin geopolymeeri-injektointimenetelmillä painuminen voidaan pysäyttää lisäämällä maaperän kantokykyä nopeasti ja kustannustehokkaasti

Ota yhteys asiantuntijaan ajoissa

Maaperän painumaongelmien on taipumus pahentua ajan kuluessa. Ota yhteyttä Geobearin asiantuntijoihin ja varaa konsultaatio .

Geobear on ratkaissut maaperän painumaongelmia lähes 40 vuoden ajan ja Geobear ratkaisuja on hyödynnetty onnistuneesti yli 200 000 projektissa aina tundralta viidakkoon.

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto


 
Päivitetty
12.6.2018