Näihin parannuksiin kaivataan sähkömiestä eniten


Taloyhtiön laatutasoa voi nostaa kustannustehokkaasti parantamalla yhteisten tilojen valaistusta ja sähköistystä. Asukkaalle se merkitsee toimivuutta, viihtyisyyttä ja turvallisuutta joka päivä. Mutta mistä kannattaa aloittaa?
 
Kysyimme tätä omataloyhtiö.fi-kävijöiltä viikon kysymyksellä: Mitkä asiat kaipaavat parannusta taloyhtiönne sähköistyksessä?
 
Runsas vastaajajoukko piti tärkeinä huoneistojen sähköistyksen uusimista, pysäköintialueen lämpötolppien toiminnan parantamista, sähköauton latauspisteiden lisäämistä ja aurinkosähköpaneelien asennusta.
 
Huomiota saivat myös rapun oven lukitus, summerit ja kamera sekä porraskäytävän valaistuksen toimivuus, yhteisten tilojen valaistuksen ja pistorasioiden määrä sekä liukkauden esto sulanapidolla.
 
Selkeäksi muiden yläpuolelle nousi kolmen kärki, joiden kuntoon laittamista toivotaan eniten.

Pihan valaistus.Pihan valaistus.

1. Piha-alueen ja kulkuväylien valaistus

Tärkeimpiä pihan valaistuskohteita ovat pihatie ja kulkureitit, ulko-ovien edustat, oleskelutilat, leikkipaikka ja erilaiset varastotilat ja katokset. Valon tarve on eri tiloissa erilainen – roskakatoksessa tarvitaan tehokas kohdevalo, kun taas kulkureitille riittää hyvä yleisvalo. Hyvä pihavalaistus estää myös ilkivaltaa.

Kulkuväylien valaistus.Kulkuväylien valaistus.

2. Vanhentuneiden sähköasennusten korjaaminen

Yhteisissä tiloissa kuten vintti- tai kellarivarastoissa, pesutuvassa, pyörävarastossa ja roskakatoksessa on usein sähköistystä, joka vaatii korjausta tai uusimista.  Rikkinäiset tai loppuun kuluneet valokytkimet ja pistorasiat ovat näistä tavallisimpia. Niiden vaihdon yhteydessä kannattaa myös lisätä pistorasioita tulevia tarpeita ajatellen.

Pihavalojen asennusta.Pihavalojen asennusta.

3. Kiinteistön yleisen energiatehokkuuden parantaminen

Valaistus on tästä hyvä esimerkki, sillä uudet ledivalaisimet liiketunnistimineen ja ajastimineen maksavat itsensä sähkön säästöinä nopeasti takaisin. Oma merkityksensä on pitkällä huoltovälillä, joka on ledivalaisimella helposti yli 50.000 tuntia.
 
Taloyhtiön sähköistyksen ja valaistuksen tarvekartoitus on hyvä tehdä yhdessä asianmukaiset oikeudet omaavan sähköurakoitsijan kanssa. Lähialueen sähköasentajat löytyvät helposti sähköistysalan yhteisestä palvelusta www.löydäsähkömies.fi
 
Kun tärkeimmät parannuskohteet on tunnistettu, kannattaa asennustyössä käyttää sähköasentajan kanssa valittuja sähkötarvikkeita. Ne soveltuvat suomalaisiin sääolosuhteisiin ja tavarantoimittaja myöntää niille STUL-takuun.

 
Julkaistu
8.6.2018