Lapsiperheen kodin rakentaminen

Toimiva koti rakennetaan huomioiden perheen omat tarpeet ja vaatimukset. Oma perheenne määrittelee, millainen koti teille sopii ja ammattilainen osaa suunnitella kodin, joka huomioi myös ne asiat, joita ei itse tullut edes ajatelleeksi.

Yksi perhe on aktiivinen urheilussa, toiselle musiikki on tärkeää. Kolmas rakastaa kokkailua ja neljäs pitää usein juhlia. On myös erityistarpeita, jotka tilasuunnitelmissa pitää huomioida. Perheen koolla ja ikäjakaumallakin on merkitystä.

Muista myös, että kodin tulisi mukautua perheenne elämän mukana. Vauva-aika on pitkässä juoksussa lyhyt aika ja teini-ikäisellä nuorella onkin jo aivan eri tarpeet.
 

Keittiö

Keittiö on usein lapsiperheen monitoimihuone. Varsinkin, jos avoimen keittiön yhteyteen on liitetty oleskelutiloja. Keittiössä ei tunnu koskaan olevan riittävästi laskutilaa, toisaalta epäkäytännöllisissä paikoissa olevat tasot keräävät helposti tarpeetonta roinaa. Mikäli koko perhe osallistuu kokkailuun, työskentelytilaa tulee olla riittävästi. Pienessä ja ahtaassa keittiössä myös törmäillään helposti, eikä tilaa tunnu koskaan olevan ainakaan liikaa.

Keittiössä syntyy sotkua. Aina. Varmista, että materiaalit ovat helposti puhdistettavia ja kestävät toistuvaa pesua. Toiset pintamateriaalit ovat anteeksiantavampia kuin toiset; onko se kiiltävä musta pikkulapsiperheeseen kuitenkaan se paras valinta? Varsinkin tiskialtaan ja astianpesukoneen vierustat ovat alttiita roiskeille.

Keskuspölynimuriin liitettävään rikkaimuriin harjaat irtoroskat näppärästi ja pieniä mattoja peset vaikka pesukoneessa. Avokeittiö avautuu oleskelutiloihin kaikessa kauneudessaan.. tai kauheudessaan.

Saarekkeen ympärille mahtuu suurempikin perhe kokkailemaan.Saarekkeen ympärille mahtuu suurempikin perhe kokkailemaan.

Mieti myös tarvitaanko erillistä ruokailutilaa vai syökö perhe keittiössä. Mikäli perheenne järjestää usein juhlia ja kutsuja, suuri ruokapöytä tulee tarpeeseen. Mikäli viihdytte ennemmin vieraina kuin isäntinä, tarpeeton ruokailutila vie turhaan tilaa ja alkanee muuttua pikku hiljaa varastointipisteeksi.

Kylpyhuoneet, WC:t ja sauna

Pikkulapsiaikaan kylpyhuoneesta ja wc:stä löytyy montaa apuvälinettä ja koroketta, jolloin säilytystilaakin vaaditaan. Kylpyhuoneen pintamateriaaleissa kannattaa kiinnittää huomioita niiden puhdistettavuuteen ja vedenkestävyyteen. Lapset opettelevat toimimaan itse, jolloin likaa, hiekkaa, roiskeita ja hammastahnaa löytyy mitä omituisimmista paikoista.

Kylpyhuoneessa ja saunaosastolla kaksi suihkua nopeuttaa perheen kylpyhetkiä. Saunan lasiseinän takaa lasten suihkuttelun seuraaminen on vaivatonta.

Huomaa! Kylpyhuoneesta astutaan ulos märillä jaloilla. Varmista, että pukuhuoneen lattia kestää kosteutta eikä ole liukas.
 

Kodinhoitohuone ja eteistilat

Kodinhoitohuone palvelee mm. pyykkikeskuksena. Tarvitaanko yksi vai kaksi pyykkikonetta? Entä kuivausrumpua? Kuivaustilalle kannattaa varata tarpeeksi tilaa, kaikkia tekstiilejä ei kuitenkaan voi rummussakaan kuivata. Suuret vuodevaatteet ja pöytäliinat vaativat pitkät ja korkealle sijoitetut narut. Myös henkareille tarkoitettu tanko on hyvä vaihtoehto; lasten haalarit ja miesten kauluspaidat saa henkareilla siististi kuiviksi. Pyykkirumbaa helpottaa myös riittävä määrä pyykkikoreja, joihin lajittelet pyykin jo valmiiksi. Kaappeihin saa kätkettyä suuriakin koreja, jokaiselle värille omansa.

Lapsiperheen ehdoton pelastaja on kuraeteinen. Paikka, josta on kulku ulos, suihkuun ja pyykkäystiloihin. Pienet lapset ovat pihaleikkien jäljiltä märkiä ja likaisia, eikä kaiken sen lian toivota kulkeutuvan sisätiloihin. Kylminä vuodenaikoina toppavaatteita riittää kuivattavaksi; on haalaria, kenkää, pipoa, hanskaa.. Varmista, että lapsi ylettyy itse ripustamaan varusteensa kuivumaan. 

Liukuovi kätkee taakseen pahimmankin pyykkikaaoksen. Kura-altaan päällä saappaat on helppo suihkuttaa puhtaiksi.Liukuovi kätkee taakseen pahimmankin pyykkikaaoksen. Kura-altaan päällä saappaat on helppo suihkuttaa puhtaiksi.

Kodinhoitohuoneessa ja eteisessä tarvitaan säilytystilaa, myös kausivaatteille tulee olla omat säilytystilansa. Uloskäynnin yhteydessä tulisi olla helppo paikka, jossa säilytetään mm. avaimet, pyöräilykypärät, lakit, kengät ja kaikki sellaiset, mitä päivittäin tarvitaan. Liukuovien taakse kätketyt avainnaulakot ja kenkätelineet harvoin oikeasti toimivat.

Urheilijaperheen kodinhoitohuone täyttyy nopeasti liikuntavarusteista. On lätkäkassia, luistinta, juoksupaitaa, lenkkaria, pyyheliinaa ja uimapukua. Varmista, että kaikelle on paikkansa. Muista myös, että ajan saatossa perheen tarpeet muuttuvat. Jätä ennemmin tyhjää tilaa kuin kutista kodinhoitohuone ja kuraeteinen liian pieniksi.

Henkarivaatteille kannattaa myös varata kuivaustilaa.Henkarivaatteille kannattaa myös varata kuivaustilaa.

Makuuhuoneet ja oleskelutilat

Jos suunnittelet useampikerroksista taloa, mieti makuuhuoneiden sijoittelua. Pienet lapset saattavat kaivata öisin vanhempien turvaa, jolloin lähekkäin sijoitetuista makuuhuoneista on turvallinen siirtyä huoneesta toiseen. Toisaalta teini-ikäinen osaa arvostaa omaa rauhaa. Mikäli makuuhuoneet ovat alakerrassa, voi toisen alakerran huoneista vaihtaa leikki-, peli- tai harrastehuoneeksi myöhemmässä vaiheessa. Tällöin olohuoneessa voidaan vaikka katsella tv:ta leikkiäänien pysyessä toisessa huoneessa.

Yläkertaan voi myös jättää huonevarauksen. Eli jättää tässä vaiheessa tilan kokonaan rakentamatta. Näin budjettia ei tarvitse heti alkuvaiheessa viedä äärirajoille asti. Kun lapsi tai lapset kasvavat, on heille jo valmiiksi huoneille tilaa. Viimeistään teini-ikäisille nuorille toinen, yläkertaan sijoitettava kylpyhuone ja suihku on tarpeellinen. Yläkertaan sijoitetut nuorison oleskelutilat takaavat rauhan sekä nuorille itselleen, että alakerrassa aikaa viettäville aikuisille.

Pyykin kuljettaminen ylä- ja alakerran välillä ei aina ole kivaa, mutta mieti onko tähän toista ratkaisua. Varsinkin pienet lapset voivat pukeutua vasta alakerrassa, eikä lasten omiin huoneisiin tarvitse säilöä vaatteita. Lasten kasvaessa he vaativat enemmän yksityisyyttä, jolloin tila vaatekaapillekin on oltava.
 

Vinkki! Makuuhuoneet kannattaa sijoittaa tontin aamuauringon/pohjoisen suuntaan, jotta ne eivät kesähelteillä kuumene liiaksi.

Lastenhuoneessa ei välttämättä tarvita vaatekaappia.Lastenhuoneessa ei välttämättä tarvita vaatekaappia.
Vaatekaapin voi sijoittaa vaikka sängyn alle.Vaatekaapin voi sijoittaa vaikka sängyn alle.

Piha

Haaveiletteko terassista? Mitä terassilla tehdään, milloin siellä oleskellaan? Ilta-aurinko paistaa lännestä, jolloin etelän-lännen suuntaan avautuvalla terassilla paistaa aurinko työpäivän jälkeenkin. Aamukahvin voi nauttia idän puoleisella terassilla. Terassin kokoa kannattaa miettiä tarkkaan. Liian pienellä tai matalalla terassilla ei tule vietettyä aikaa.

Lapsiperhe tarvitsee ulkoiluvarusteille pihavaraston. Ulkoleikkivälineet vaihtuvat kesällä ja talvella, jolloin kausisäilytykselle on tarvetta. Sukset, pulkat ja kelkat vaihtuvat kaivureihin ja hiekkalaatikkoleluihin. Puutarhanhoidosta innostunut perhe kaipaa työskentely- ja säilytystiloja. Muista tilat myös isommille välineille; missä säilytät ruohonleikkurin, painepesurin, talvirenkaat ja kesäkalusteet? Onko tila lämmin vai kylmä?

Polkupyörien säilytys kannattaa suunnitella hyvin. Liian hankalasti ja vaikeasti säilytettävät polkupyörät löytyvät lopulta lojumasta pihalta.

Mieti mitä pintamateriaalia pihallesi kaipaat. Nurmikko on hyvä alusta leikeille ja pallopeleille. Kiveyksellä ja asfaltilla potkuttelu ja pyöräily on vaivatonta.
 

Tikkuuntumaton terassi sopii pienillekin jaloille.Tikkuuntumaton terassi sopii pienillekin jaloille.

Jos rakentaisin nyt, mitä tekisin toisin..

"Valitsisin helposti puhdistettavat ja kestävät materiaalit; laminaatti kestäisi lasten puuhailua parkettia paremmin, kylpyhuoneen laatat olisi helppo pyyhkiä puhtaiksi ja konepestävät tekstiilit helpottaisivat kodin puhtaanapitoa. Välttäisin pieniä ja ahtaita koloja kalusteiden alla ja sivuilla, erikoispuhdistusta vaativia pintoja ja herkkiä materiaaleja. Varmistaisin myös, että säilytystilaa olisi paljon enemmän.

Ja ehdottomasti ottaisin suunnittelijan apuun hyvissä ajoin."

-Kaksilapsisen perheen äiti


Lasten harrastehuone palvelee monen ikäistä käyttäjää.Lasten harrastehuone palvelee monen ikäistä käyttäjää.
 
Päivitetty
4.6.2018