Pihan valaistussuunnittelu

Valaistus on tärkeä osa tunnelmallista ja toimivaa pihasuunnitelmaa. Hyvin toteutettu valaistus lisää kiinteistön arvoa. Olipa kyseessä uusi tontti tai vanhan pihapiirin saneeraus, niin huolellinen suunnittelu kannattaa, jotta lopputulos on se mitä haluat.

ing2318

Led-valonlähteillä toteutettu pihavalaistus on energiatehokas ja kestää aikaa. Valaistuksella lisäät myös turvallisuutta ja viihtyisyyttä sekä korostat pihan parhaita puolia.

Kesä on vilkasta piharakentamisen aikaa. Vaikka yrittäisit säästää olemassa olevia puita tai pensaita, niin piha myllääntyy väistämättä rakentamisen aikana. Jos pihapiiriin on tulossa kaivinkone, kannattaa kaapelit asentaa kulkuväylien ja istutusaulueiden valaistusta varten samalla. Mieti mihin haluat panostaa ja minkä tilan valaistus hoituu perusratkaisuilla.

Valaisimien valinta

Airamin ulkovalaisimien valikoima on laaja. Yhtenäinen sarja, joka sisältää sekä pylväs- että seinävalaisimet, on hyvä ratkaisu, kun tarvitset useampia valaisimia ja haluat varmistaa pihapiirin harmonisen tyylin.

Apua ammattilaisilta

Kun rakentaa uutta pihaiiriä tai korjaa vanhaa, kannattaa kääntyä valaistussuunnittelijan puoleen. Ammattilainen auttaa paitsi käytännön toteutuksessa, myös seikoissa, joihin maallikko ei osaa kiinnittää huomiota.

  • Haluatko satsata automatiikkaan? Ammattilainen auttaa jos haluat mm. himmennystä, älyohjausta ja kaukosäätimiä.
  • Ammattilainen tietää myös mistä valaisimet ja lamput kannattaa hankkia ja miten kauan valaisten asentamiseen kuluu aikaa ja rahaa.

Muistilista ulkovalaistuksen suunnitteluun

  • Arvioi miltä talosi julkisivu näyttää valaistuna, ja miltä pihapiirin valaisimet näyttävät valoisan aikaan. Tee tarvittaessa koevalaistus ennen asentamista.
  • Muista valaista kulkuväylät ja pientilat kuten huoltoalueet ja leikkipaikat.
  • Suunnittele, mistä ja miten eri valaisimet syttyvät.
  • Huomioi miten luonnonvalo vaikuttaa pihan valaistukseen, mistä aurinko nousee ja mihin laskee?
  • Varmista, että talon numero näkyy myös pimeässä mahdollista hätäajoneuvon kutsua varten.
  • Muista, että kiinteitä sähköasennustöitä saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Maallikko saa asentaa vain valaisimen pistotulpalla tai ruuviliittimellä (=sokeripalalla).
Easy Connect -valopalloEasy Connect -valopallo
 
Päivitetty
19.7.2018