Nykyaikainen isoisä tähtää ekologisuuteen

Suuren joukon tekemillä pienillä valinnoilla on väliä, korostaa pitkän linjan it-yrittäjä.

Talo inkku

Kun kirkkonummelainen Olli S. kurvaa pihaansa, vain hiekkatien rohina paljastaa saapuvan auton. Menopeli ei hurise eikä murise, sillä se toimii sähköllä.

Autoilun päästöjen vähentäminen on Ollille yksi, muttei ainoa tapa elää ekologisemmin. Hän kantaa ostoksensa sisälle paperikassissa ja kaataa lasiin jääteetä.

”Eräs insinööri rakennutti tämän talon alun perin aurinkokoetaloksi. Katon lape on 45 asteen kulmassa ja suunnattu etelään. Kun muutimme tähän vuonna 2011, päätimme jatkaa tätä perintöä ja tehdä tästä ekotalon”,
hän kertoo.

Talon vuosikulutus puolittui

Ensin taloon asennettiin aurinkolämpöpaneelit. Puolisentoista vuotta sitten tulivat aurinkopaneelit Fortumilta. Paneelivalintaan vaikuttivat tarjoushinta ja luotettavuus. ”Halusin toimittajan, joka vastaa siitä, että asennus onnistuu ja huolto pelaa”, hän sanoo. Kaksi lämpöpumppua ja suuri vesivaraaja lisäävät energiatehokkuutta.

Veden hän lämmittää aurinkolämmöllä ja tarvittaessa Fortum Fiksun avulla – eli silloin, kun sähkö on edullisinta.

”Talon energiankulutus on laskenut noin puoleen aiemmasta”, hän kertoo. Jos energiatehokkuutta ei ole aiemmin juuri huomioitu, kulutuksen vähentäminen käy hänen mukaansa suhteellisen helposti.

”Halusin toimittajan, joka vastaa siitä, että aurinkopaneelien asennus onnistuu ja huolto pelaa”, Olli S. sanoo.”Halusin toimittajan, joka vastaa siitä, että aurinkopaneelien asennus onnistuu ja huolto pelaa”, Olli S. sanoo.

Autoilua auringon voimalla

Aurinkosähkön tuottaminen säästää rahaa myös tien päällä. Olli myy paneeliensa ylituotantoa Fortumille, joka hyvittää sen kaksinkertaisena arvona hänen Charge & Drive -tililleen.

Omalla aurinkosähköllä ajaminen on sujunut hyvin. Esimerkiksi Jyväskylään ajaessaan Saranen pikalatasi Hyundainsa kahvitauolla Lahdessa. Matka jatkui vartissa. ”Charge & Drive toimii läpi Pohjoismaiden. Varsinkin Norjassa on kattava verkosto”, hän kertoo.

Tekoja keskustelun sijaan

Vaikka kirkkonummelaisen kokemukset aurinkosähköstä ovat hyvät, hän kehottaa ihmisiä mitoittamaan hankintansa oikein. Lisäkapasiteetti ei aina kannata, mutta toisaalta sähköautoilijat hyötyvät siitä. Myös Fortum pyrkii ylituotannon tehokkaampaan käyttöön lanseeraamalla ensi syksynä uusia virtuaaliakkupalveluita.

”Hyvä toimittaja kertoo teknisistä yksityiskohdista ja näistä hankintaan vaikuttavista seikoista. Kannattaa myös valita taho, joka on asentanut paneeleita paljon”, hän sanoo. Analyyttinen pohjavire ei yllätä, sillä Ollin leipätyö on oma it-yritys, joka nyt on siirtymässä nuorempien vastuulle. Hän osallistuu yhä firman toimintaan, joskin isoisän tehtävät ovat jo prioriteeteissa korkeammalla.

It-veteraani painottaa suuren joukon tekemien pienten valintojen merkitystä. Niillä on vaikutusta, vaikka valinnat eivät olisi täydellisiäkään. ”Samalla tavalla minä saastutan ja toimin epäekologisesti kuten muutkin. Yritän kuitenkin tehdä osuuteni siitä, mitä on tehtävissä”, hän sanoo. Pyrkimys ekologisuuteen ei ole hänelle hullutus, vaan ainoa järkevä vaihtoehto.

”Ei sitä tarvitse miettiä. Aiheesta voi lukea lehdistä ja kirjallisuudesta, tai kysyä tiedeyhteisöltä. Siihen liittyy sellainenkin positiivinen sivuvaikutus, että tulee säästöjä ja elämän mukavuus paranee”, hän toteaa.

Arvioi kattosi aurinkotuotanto: fortum.fi/aurinko

Voit jättää yhteydenottopyynnön aurinkosähköstä


 
Julkaistu
31.5.2018