• Etusivu
  • Talo

Bitumikate sopii suomalaiseen maisemaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Icopal Oy
Julkaistu 22.05.2018
20185_53140.jpg

Bitumikatteet – tuttavallisemmin huopakatteet – ovat tuttuja kattomateriaaleja erityisesti huviloiden, piilopirttien, rantamökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen katoilla. Yhtälailla bitumikate istuu omakotitalon katteeksi – se voi olla eleettömän tyylikäs, tasainen pinta tai rakennuksen tyyliä korostava kuviollinen, muotoonleikattu kattolaattakate. Bituminen kate näyttää hyvältä isolla, monimuotoisella huvilan tai omakotitalon katolla yhtälailla kuin pienen mökin kodikkaana katteena.

Bitumikatteiden ehdottomiin vahvuuksiin kuluu sen varma tiiveys: kun katossa on jiirejä, kulmia ja yksityiskohtia, on katteen istuttava saumattomasti jokaiseen katon muotoon. Bitumikate on materiaalina joustava ja taipuisa. Bitumikatteella katat kulmat ja yksityiskohdat tiiviisti ja varmasti. Bituminen kate on varma ja turvallinen: se kestää tuulet ja myrskyt irtoamatta, ja hyvän kitkan ansiosta lumi sulaa katolta hallitusti alas. Kivisirotepintainen huopakate on myös hiljainen; se ei rämise eikä kolise tuulessa ja kivisirotepinta vaimentaa sateen rummutuksen tehokkaasti.

Ulkonäkönsä puolesta bitumikate sopii saumattomasti pohjoiseen maisemaan. Kivisirotepinta ja murretut värit tekevät katteen ulkonäöstä luonnollisen, ja bitumikate onkin vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa rakentamisessa.

Bitumikatteista löytyy vaihtoehto jokaiselle katolle liikerakentamisesta asumiseen ja mökkeilyyn. Harjakatoille sopivat esimerkiksi bitumiset kattolaatat, tiivissaumakatteet ja kolmiorimakate.

Millaiselle katolle bitumikate sopii?

Katon jyrkkyyden osalta rajoituksia ei ole – bitumikate sopii erinomaisesti myös ns. tasakatoille. Hyvin loiville katoille tarkoitettujen, vedenpainettakin kestävien bitumikatteiden asentaminen edellyttää tulitöitä ja siten asentajaltaan tulityökortin. Tasakattojen vesikateasennuksen suorittaa siis aina vedeneristystöihin erikoistunut ammattilainen.

Harjakattojen bitumikatteiden asennukseen ei tarvita tulityökorttia, joten niitä voi omatoimirakentaja asentaa halutessaan itsekin. Varmimman lopputuloksen saa silti ammattilaisen asentamana, ja työ sujuu kattoammattilaisen tekemänä joutuisasti.

Harjakatolle asennettavan bitumikatteen alustan tulee olla kiinteä, tasainen ja notkumaton, esimerkiksi pontattu rakennuslevy. Katon minimikaltevuusvaatimukset vaihtelevat hieman materiaalin mukaan: kattolaattakaton minikaltevuus on 1:5 (11°), kolmiorimakatteelle 1:3 (18°), LiimaUltra-tiivissaumakatteelle 1:10 (6°) ja leveäsaumaiselle TopSafe Pro –tiivissaumakatteelle jopa 1:20 ( 3°).

Avaimet käteen -kattoremontti taipidennä kattosi ikää pinnoituksella

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Bituminen kattolaatta eli palahuopa – varma tiiveys ja elävä pinta

Kattolaatta eli palahuopa on varmasti yksi yleisimmistä katemateriaaleista kesämökeillä eikä ihme – se on ulkonäöltään, kaunis, maisemaan sulautuva kate joka sopii luonnon keskelle. Kattolaatan voi myös asentaa itse tai vaikka talkoilla, kunhan seuraa huolellisesti asennusohjeita. Palahuopa, kuten muutkin bitumikatteet, on myös turvallinen katolla liikkuessa. Se ei ole lainkaan liukas ja normaali varovaisuus katolla liikkuessa riittää.

Kattolaatoissa on valittavana useita värisävyjä ja erilaisia laatan muotoja. Esimeriksi Icopalin Plano Pro on muodoltaan perinteinen, kennomaisen kuvion muodostava "käpylaatta" ja Icopalin Plano XL puolestaan linjakas, graafisemman ilmeen kattolaatta.

20185_53142.jpg

Plano XL – tyylikäs kattolaatta kaikille harjakatoille

Plano XL on tavallista kattolaattaa suurempi, linjakkaasti muotoiltu bituminen laattakate. Sen tavallista suurempi koko tuo katon struktuurin esiin – ja tekee asennustyöstä nopeampaa. Plano XL sopii suomalaisen maisemaan.

Se sopii sekä perinteiseen rakennustyyliin että modernin ilmeen rakennuksiin. Bituminen kate istuu tiiviisti katon erilaisiin muotoihin ja yksityiskohtiin. Kattolaatat ovat sateellakin hiljaisia: kivisirotepinta rikkoo ja vaimentaa sadepisarat niin ettei rankkasateenkaan rummutus häiritse.

20185_53146.jpg

Plano Pro – kaunis, perinteinen kattolaattamalli kohteeseen kuin kohteeseen

Plano Pro -kattolaatta on käytettävyydeltään moderni, muotoilultaan perinteinen bitumikattolaatta. Plano Pro -kattolaatassa ei ole lainkaan irtirevittävää suojamuovia, joten asennustyö sujuu siististi ja tehokkaasti. Plano Pro sopii kaikille harjakatoille; niin kaupunkilaisiin omakotitaloihin kuin rantamökeille ja piilopirtteihin. Luonnollisen kivisirotepinnan ansiosta laattakate sulautuu kauniisti maisemaan.

Tiivissaumakatteilla taatusti tiivis katto

Tiivissaumakatteet ovat paras vaihtoehto silloin kun katolle tarvitaan varmaa vedenpitävyyttä, kestävyyttä ja eleettömän tyylikästä ulkonäköä.

LiimaUltra -tiivissaumakate asennetaan aina osaksi limittäin viereisen katevuodan päälle, jolloin reunat liimautuvat tiukasti yhteen ja muodostavat näin napakan, huomaamattoman mutta tiiviin sauman.

TopSafe Pro, leveäsaumainen tiivissaumakate sopii myös loivemmille harjakatoille. Sen liimapintaiset saumat ovat leveydeltään noin puolet vuodan leveydestä. TopSafe Pro on paras valinta silloin, kun halutaan katolle erityisen vahvaa vedenpitävyyttä ilman tulitöitä.

20185_53149.jpg

PintaUltra –kolmiorimakate, linjakas ja perinteinen

Kolmiorimakate antaa katolle näyttävää arvokkuutta. Esteettisen ulkonäön lisäksi rimat tuovat katolle lisää toimivuutta: ne ohjaavat osaltaan sadeveden hallitusti pois katolta. PintaUltra -kolmiorimakate sopii erityisen hyvin historiallisiin kohteisiin sekä tyyliltään perinteisten rakennusten katteeksi. Kolmiorimakate on kaunis, käytännöllinen ja kodikas vesikatevaihtoehto.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Icopal Oy
Talo
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!
200611_1147.jpg
Tiivis ja kestävä valokate
Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua, muttei vettä eikä lunta. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin, ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.
20099_18869.jpg
Hallittu sadevesijärjestelmä
Sadetar käy täydellisenä ja monipuolisena sadevesijärjestelmänä kaikenlaisiin uudis- ja korjausrakennuskohteisiin. Sadetar-tuotteet valmistetaan sinkitystä teräsohutlevystä, joka on kauttaaltaan pinnoitettu Plastisol-muovipinnoitteella. Sadettaressa yhdistyvät teräksen ja muovin parhaat puolet ja se kestää vuodesta toiseen haalistumatta ja laadukkaan ulkonäkönsä säilyttäen. Siksi Sadettarelle annetaan kymmenen vuoden takuu!
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton