Auringolla lämpiävä ulkosuihku mökkirantaan

Pihasaunat, paljut ja porealtaat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Niistä puuttuu usein peseytymismahdollisuus, joten suihkuun on lähdettävä sisätiloihin. Ruotsissa on jo yli kymmenen vuoden ajan asennettu uima-altaiden yhteyteen ulkosuihkuja, joiden veden lämmittää aurinko. Ekologiset ulkosuihkut ovat nyt myös Pislan valikoimassa.

Ulkosuihkut edullisesti
​​​​​​​Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta ulkosuihku verkkokaupasta >>


Uima-altaita on täällä vain harvoissa pihoissa, mutta ulkosuihkut sopivat yhtä hyvin mökkirantaan ja rantasaunan kulmalle. Kylmä vesi otetaan puutarhaletkusta, ja se lämpenee ilmaiseksi ulkosuihkun rakenteissa. Lämmintä vettä riittää mallista riippuen 10–20 minuutin suihkuun.

Kesäkäyttöön tarkoitetuille ulkosuihkuille löytyy käyttöä erityisesti mökeillä, missä peseytymismahdollisuudet ovat rajalliset, sekä merenrantakohteissa, joissa suolainen merivesi on hyvä huuhtoa pois uimisen jälkeen. Ulkosuihkut sopivat myös pihasaunojen, uima-altaiden, paljujen ja ulkoporealtaiden kaveriksi.

 

Ulkosuihkun asennus

Ulkosuihkun voi asentaa kahdella tavalla. Sen voi kiinnittää maahan kiilamaisen asennusankkurin avulla kuin aidanseipään. Jos maaperä on tasainen mutta kallioinen, ulkosuihkun voi ruuvata kiinni puiseen asennusalustaan, joka pitää samalla jalat puhtaina suihkutellessa. Siksi puuritilä kannattaa laittaa ulkosuihkun juurelle, vaikka asennus tehtäisiin kiilalla. Kun ulkosuihkun juureen kiinnittää puutarhaletkun, se on toimintakunnossa. Mutkattomaan asennukseen ei tarvita putkimiestä. Ulkosuihkusta tulevat vesimäärät ovat sen verran pieniä, että alle ei tarvitse välttämättä keruuallasta.

Ulkosuihku Sunny 20, johon on liitetty puutarhaletku.Ulkosuihku Sunny 20, johon on liitetty puutarhaletku.

Lämmintä suihkuvettä aurinkovoimalla

– Suihkun musta muovipinta kerää lämmön ja lämmittää ilmaiseksi puutarhaletkusta virtaavan kylmän veden. Ei tarvita pilvetöntä paistetta, jotta vesi lämpiäisi. Tärkeintä on, ettei suihkua asenneta varjoon. Kunnon porotuksessa vesi voi lämmetä suihkun sisällä jopa 60-asteiseksi, kuvailee ulkosuihkuja maahantuovan Pisla Oy:n myyntijohtaja Jarkko Kaartinen.

Puutarhaletkusta suihkuun virtaa uutta vettä lämpenemään sitä mukaa kuin sitä käytetään. Näin lämmintä vettä on aina maksimaalinen määrä käytössä. Suihku ottaa letkusta myös kylmän veden tarpeen mukaan. Ulkosuihkun sekoittajassa on termostaatti, joten veden lämpötilaa voi säädellä portaattomasti.

Veden lämpenemiseen kuluva aika riippuu säästä ja suihkun koosta. Ulkosuihkuja on kolmea eri mallia, joiden varren tilavuudet ovat 20, 35 ja 40 litraa. Lämmennyttä vettä riittää noin 10–20 minuutin suihkuun tilavuudesta riippuen. Keskimmäisessä Sunny 35 Split -ulkosuihkussa on yläsuihkun lisäksi jalkasuihku. Suurimmassa Sunny 40-1 -mallissa on myös jalkasuihku sekä suihku käsiletkun päässä. Ulkosuihkut valmistaa Pislan ruotsalainen tytäryhtiö Demerx.

– Syksyllä ulkosuihku siirretään varastoon odottamaan uutta kesää, sillä se ei kestä pakkasta. Pakkanen voi rikkoa sekoittajan, joka säätelee veden lämpötilaa. Ulkosuihku on kiinni asennusankkurissa tai puualustassa vain parilla mutterilla, joten se on helppo irrottaa ja kevyt kantaa säilöön. Tyhjennysventtiilillä suihkun saa tyhjennettyä vedestä ennen varastointia, Kaartinen mainitsee.

Lue lisää ulkosuihkuista

Ulkosuihkut Sunny 20, Sunny 35 Split sekä Sunny 40-1.Ulkosuihkut Sunny 20, Sunny 35 Split sekä Sunny 40-1.

Ulkosuihkuvaihtoehdot

Pisla Sunny 20 -ulkosuihku
Korkeus 225 cm, tilavuus 20 litraa (riittää noin 10 minuutin lämpimään suihkuun)

Pisla Sunny 35 Split -ulkosuihku
Korkeus 225 cm, tilavuus 35 litraa (riittää noin 18 minuutin lämpimään suihkuun)

Pisla Sunny 40-1 -ulkosuihku
Korkeus 225 cm, tilavuus 40 litraa (riittää noin 20 minuutin lämpimään suihkuun)

Ulkosuihkun asennusankkuri
Kiilan korkeus 40 cm, kannan mitat 20 x 20 cm

Ulkosuihkun asennusalusta
Kyllästetty puu, pituus 118 cm, leveys 77,5 cm, syvyys 6 cm

Asennus- ja käyttöohjeet

Osta verkkokaupasta >>

 
Julkaistu
16.5.2018