• Etusivu
  • Remontti

Kerrostalon lisäeristys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 17.08.2018
20185_52971.jpg

Kerrostalon julkisivu ja parvekkeet purettuna ja valmiina.

Peltosaaren asuinalue Riihimäellä on malliesimerkki korjausrakentamisesta, jossa yhdistettiin uusi edustava ilme ja energiatehokkuus. Rakennusten julkisivut uusittiin kokonaan ja samalla päivitettiin myös lämmöneristys. Myös parvekkeet vaihdettiin suurempiin. Ero alueen vanhojen ja jo uudistettujen rakennusten välillä on melkoinen.

Peltosaaren uudistamisen taustalla on Riihimäen kaupunki, jonka tavoitteena on lisätä alueen vetovoimaisuutta ja arvostusta. Peltosaari on mukana myös Tekesin Ekotehokkaasti uudistuva yhdyskunta (EcoDrive) -hankkeessa.

Uusi ilme

Peltosaaren asuinalueen kunnostushanke tarjoaa mainion mahdollisuuden vakuuttua omin silmin julkisivukorjauksen ja -uudistuksen vaikutuksesta vanhan kerrostalon yleisilmeeseen. Alueella kävellessä voi vertailla jo varsin rapistuneita betonisandwich-julkisivuja ja valmistuneita raikkaita kolmikerrosrapattuja kerrostaloja.

As. Oy Riihenlampi on yksi alueen arava-kerrostaloista. Julkisivun kunto oli jo niin huono, että ulkokuori oli purettava kokonaan pois. Talon julkisivut myös lämmöneristettiin kokonaan uudelleen. Tämä haluttiin tehdä kohtuullisilla kustannuksilla, jolloin päädyttiin aikaisemman noin 100 mm:n sijasta 150 mm eristepaksuuteen. Samassa yhteydessä uusittiin julkisivuikkunat sekä lisättiin parvekkeiden taustaseinien ja yläpohjan eristystä. Näin saatiin rakennuksen energiatehokkuutta kokonaisuutena kohennettua merkittävästi.

Julkisivu ja eristys kokonaan uusiksi

Peltosaaren As. Oy Riihenlammessa julkisivu uusittiin kokonaan. Kohteessa käytettiin ISOVERin kehittämää jäykkää mineraalivillaeristettä, joka kiinnitettiin seinäpintaan mekaanisin kiinnikkein. Uusi eristys toteutettiin nykymääräysten mukaisesti eli tehtiin kahtena eri eristekerroksena kylmäsiltojen minimoimiseksi elementin sisäkuoreen.

Kiinnikkeisiin liitettiin pistehitsattu kuumasinkitty rappausverkko, jonka varaan paksurappaus kiinnittyy. Rappaustyö tehtiin ruiskuttamalla rappauslaasti suoraan eristeen ja rappausverkon päälle kahtena eri kerroksena.

Pinnoitteeksi ruiskutettiin värillinen kalkkisementtilaasti. Rappauslaasteina käytettiin tehdasvalmisteisia kuivalaasteja. Pintalaastina on läpivärjätty jalolaasti, joka on levitetty ruiskuttamalla.

Uudet tilavammat parvekkeet asennettiin jo heti vanhan julkisivun purkamisen jälkeen. Rappaustöiden jälkeen talon sokkeliin tehdään vielä uutta pintaa ja sisäpihan sisäänkäynteihin uudet katokset.

Kohteessa käytettiin ISOVERin kehittämää jäykkää mineraalivillaeristettä, joka kiinnitettiin seinäpintaan mekaanisin kiinnikkein.
Kohteessa käytettiin ISOVERin kehittämää jäykkää mineraalivillaeristettä, joka kiinnitettiin seinäpintaan mekaanisin kiinnikkein.
Huomio

Huomio

Mitä kannattaa tehdä ja mitä se maksaa?

Peltosaaressa rakennusten korjaustarpeet arvioidaan tavanomaistakin tarkemmin. Alueen kahdeksan mallitalon avulla VTT:llä lasketaan asumisen energiakustannukset ja hiilijalanjälki sekä tehdään suunnitelmat energiatehokkuuden parantamiseksi.

Mitä huonommassa kunnossa korjattava rakennus on, ja mitä houkuttelevammaksi se on tarkoitus kunnostaa, sitä kalliimpi projektista tietenkin tulee. Peltosaaren tapaisen urakan, jossa rakennus korjataan teknisesti energiatehokkaaksi, urakan hinta liikkuu haarukassa 250–1600 €/m2. Jos samalla pyritään merkittävästi kohentamaan rakennusten arkkitehtuuria, hinta voi olla tätäkin suurempi.

Peltosaaren rakennuksissa muutoksia tehdään ilmanvaihtoon, ikkunoihin ja ulkoseiniin. Ulkoseiniin ja kattoon lisätään eristystä ja ikkunat sekä ulko-ovet vaihdetaan energiatehokkaampiin.

Tarkoituksena on myös asentaa rakennuksiin vesikiertoinen lämmönjako ja siirtyä suorasähkölämmityksestä kaukolämpöön. Aurinkolämpöäkin olsii mahdollista hyödyntää.

Energiaremontti maksaa, mutta näkyy heti pienempinä asuinkustannuksina. Peltosaaren alueen rakennusten sähkönkulutuksen arvioidaan pienenevän 86 prosenttia ja energian kokonaiskulutuksen 46 prosenttia. Vuotuinen energialasku on remontin jälkeen 68 prosenttia pienempi.

Energiaremontteja varten voi myös saada merkittävää tukea. Avustuksia voivat hakea kaikki taloyhtiöt. Esimerkiksi ARA voi myöntää 15 %:n suhdanneluonteisen avustuksen erilaisille energiatehokkuutta parantaville toimenpiteille taloyhtiössä.

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton