Kodin keittiön ja oleskelutilojen valaistuksen suunnittelu Eulin valaisimilla

Valaisimet keittiöstä saunaan ja terassille

Valaistuksella on suuri merkitys kodin viihtyisyyteen ja tunnelmaan. Vuodenaikojen ja luonnonvalon määrän vaihdellessa valaistuksen merkitys myös vireyteen ja hyvinvointiin kasvaa suuremmaksi. Valon määrällä voit vaikuttaa turvallisuuteen ja varmistaa kodin askareet ja liikkumisen. Valaistuksen suunnitteluun kannattaa panostaa jo rakennusprojektin alkuvaiheessa, jolloin voit vaikuttaa valon ja valaisinten määrään. Kodin monien eri tilojen vuoksi valaistus kannattaa suunnitella kodin tarpeisiin mukautuvaksi. Yleisvalaistus muodostaa kodin valaistuksen perustan ja kohdevalaisimilla korostat sisustuksen yksityiskohtia ja luot tunnelmaa. Eulin valaisinmallistosta löydät laadukkaat valaisimet kaikkiin kodin tiloihin keittiöstä saunaan ja terassille.

Valoisa keittiö

Keittiön valaistuksen perusta on tehokas, mutta häikäisemätön yleis- ja työtasovalaistus. Yleisvalaisimeksi sopivat tehokkaat himmennettävät Eulin LED-paneelit tai -alasvalot, joiden valon määrää voidaan säätää tarpeen mukaan. Työtasovalaistus voidaan toteuttaa LED-työpistevalaisimilla - pistorasialla tai ilman. Himmennettävät LED-listat ja LED-nauhat sopivat myös hyvin työtasovalaistukseen tai sen täydentämiseen. Työpistevalaisimen sijoitteluun ja työtason kiiltoon kannattaa kiinnittää huomiota, ettei valaisin häikäise valon heijastuessa pöytälevystä.

Valon määrä

Suositeltava valon määrä keittiön työtasolla on vähintään 300 luksia. Kuvan 12 m2 keittiön valaistukseen on käytetty 4 kpl Interno-alasvaloja (EUS90WRD) sekä 3 kpl työpistevalaisinta Menu (EU120L600). LED-alasvalojen ja  paneelien määrän mitoituksessa voidaan käyttää suuntaa antavaa tehoa 3W/m2. Yhdellä Interno alasvalolla voidaan valaista 2-3 neliön alue.
 

Vinkki: Epäsuora valaistus on häikäisemätöntä. Keittiössä sen voi
toteuttaa kaappien päälle asennettavilla valaisimilla.

Valon värilämpötila

Keittiö on kodin keskeisimpiä osia ja usein oleskelutilojen yhteydessä. LED-listoilla ja -nauhoilla voidaan luoda miellyttävää epäsuoraa valaistusta asentamalla valaisimet keittiön kaappien päälle tai alas kaapiston sokkeliin. Jos keittiö avautuu viereisiin oleskelutiloihin, molempiin on hyvä valita saman värilämpötilan valaisimet (esim. 3000 K tai 4000 K). Yhtenäinen värilämpötila on silmälle miellyttävä ja rauhallinen.

Yleistilojen valaisemisella turvaa ja tyyliä

Oleskelutiloihin saadaan monipuolinen yleisvalaistus himmennettävyydellä. Kattoon asennettavia valaisimia kannattaa täydentää epäsuoralla valolla. Katonrajaan asennettavilla ylöspäin suunnatuilla LED-nauhoilla ja -listoilla saadaan silmälle miellyttävä oleskeluvalaistus. Tilojen yksityiskohtia voidaan korostaa suunnattavilla spottivalaisimilla tai pienitehoisilla korostusvalasimilla. Valaistusta voidaan käyttää myös laajojen pintojen rytmitykseen oleskelutiloissa ja kodin käytävillä.

Eteisen yleisvalaistukseen sopivia valaisimia ovat Eulin himmennettävät LED-alasvalot ja -paneelit. Suunnattavilla kohdealasvaloilla, voidaan korostaa eteisen yksityiskohtia kuten pöytiä tai kaapistoja. Käytävien ja portaiden valaistuksessa Eulin LED-nauhoilla voidaan toteuttaa epäsuoraa valaistusta asentamalla nauha listan päälle katon rajaan tai porrasaskelman etureunan alle.

Himmennettävillä valaisimilla voidaan pitää perusvalaistus päällä pienellä energiankulutuksella, joka parantaa asumismukavuutta ja turvallisuutta. 

Vinkki:

Yhdessä tilassa kannattaa käyttää kaikissa valaisimissa samaa värilämpötilaa (K = Kelvin). LED-paneeleiden ja -alasvalojen suuntaa antava mitoitus yleistiloissa 3W/m2.

LED-alasvaloja, LED-nauhaa ja Interno-paneelitLED-alasvaloja, LED-nauhaa ja Interno-paneelit
 
Päivitetty
7.5.2018