• Etusivu
  • Rakentaminen

Älä hätäile keväällä mökin lämmityksessä

Kiireestä voi seurata kallis korjausurakka

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 22.03.2021
20185_52920.jpg

Monipuolinen Jalanti on takkaleivinuuni. Kuvassa Jalanti sinkinharmaana.

Kun mökkikausi on alkanut, suuntaavat monet mökille pitkän tauon jälkeen. Mikäli mökki on ollut koko talven kylmänä, tulee takan ja puukiukaan lämmitys aloittaa maltilla. Pahimmassa tapauksessa takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Tästä syystä tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta, vaan hormin esilämmitys on tärkeää. Muuten on mahdollista, että hormiin kerääntynyt kosteus saattaa höyrystyä ja painaa savut sisälle. Tulikivi kokosi vinkkejä avuksi mökkikauden turvalliseen avaukseen ja mökin lämmitykseen.

Kylmää takkaa ja hormia herätellään varovasti

– Kun mökkikausi aloitetaan talven jälkeen, takan kunto tulee tarkistaa ennen puiden sytyttämistä. Esimerkiksi hapertunut arina tulee vaihtaa, ettei se romahda. Myöskään hormin nuohousta ei saa unohtaa mökeillä. Nokeentuneessa ja pikeentyneessä hormissa on aina hormipalon syttymisriski, muistuttaa Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.

Esilämmitys on tärkeää, mikäli hormi on kylmä ja kostea, sillä silloin hormi ei vedä kunnolla, vaan sitä pitää esilämmittää. Ilman esilämmitystä kosteus höyrystyy, eikä savu pääse enää piipusta ulos, vaan se painuu sisätiloihin.

– Hormin esilämmitykseen tarvitaan pieni määrä sanomalehteä, joka poltetaan tulipesässä tai nuohousluukussa. Vaihtoehtoisesti voi myös polttaa kynttilää. Esilämmityksen aikana näkee, vetääkö hormi kunnolla vai onko se tukossa. Tämä sama ohje soveltuu myös puulämmitteisiin kiukaisiin. Tarvittaessa esilämmitykseen voi käyttää vaikka auton sisätilanlämmitintä, Sutinen neuvoo.

Varsinainen takan lämmitys aloitetaan varovasti pienellä määrällä kuivaa puuta. Lämmön annetaan tasaantua uunissa. Tulipesää ei siis kannata ladata heti täyteen puuta, vaikka olisikin kylmä päivä ja varpaita palelisi. Kiireestä voi seurata kallis korjausurakka. Äkillinen kuumuus voi vaurioittaa kylmillään ollutta hormia ja takkaa. Suuret lämpötilaerot rakenteissa johtavat epätasaiseen lämpölaajenemiseen aiheuttaen jännityksiä rakenteisiin. Tämän seurauksena voi syntyä halkeamia takkaan, hormiin tai muuriin.

Ylilämmittämisestä ei mitään hyötyä

Mökin lämmittäminen voidaan siis aloittaa, kun takka on herätetty talviunilta. Kannattaa huomioida myös, ettei polta takassa enempää puita kuin valmistajan ohjeissa suositellaan.

Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta. Lisäksi mökin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.

Laivo S on saanut vaikutteita ulkonäköönsä nostalgiselta pönttöuunilta. Kuvassa Laivo S Classic.
Laivo S on saanut vaikutteita ulkonäköönsä nostalgiselta pönttöuunilta. Kuvassa Laivo S Classic.

– Varaava takka toimii samalla tavalla kuin akku. Kun lämmönvaraustaso on täynnä, se ei pysty varaamaan enempää lämpöä. Samoin kuin akkukaan ei lataudu enää, kun se on täynnä. Klapeja ei siis kannata lisäillä tulipesään jatkuvasti päivän aikana, vaan pari pesällistä riittää. Maltillisella lämmittämisellä voi pidentää takan ja hormin ikää, Sutinen mainitsee.

Uusi takka vähentää myös halonhakkuuseen kuluvaa aikaa

Mikäli mökillä on jatkuvalämmitteinen takka, jonka lämmitys tuntuu työläältä, kannattaa pohtia olisiko vaihto varaavaan takkaan järkevää. Varaava takka luovuttaa lämpöä vielä 24–36 tunnin ajan tulen sammumisen jälkeen.

– Takan vaihto ei ole niin iso projekti kuin monesti ajatellaan. Nykyään tehdasvalmisteiset takat ovat yleensä asennusvalmiita, joten niiden asennus onnistuu päivässä. Myös vanhan takan purun voi tilata asentajilta. Kun avainten luovutus on järjestetty, mökin omistajan ei tarvitse olla paikalla työn aikana. Halutessaan asiakas saa kuvia projektin etenemisestä ja tunnelmia voidaan näyttää Facetime-puhelussa. Vanhan mökkitakan vaihtoa voi siis halutessaan valvoa vaikka omalta kotisohvalta, Sutinen kertoo.

– Takkojen palotekniikka kehittyy koko ajan. Uuden takan etuna on, että se palaa puhtaammin ja lämmitykseen tarvitaan vähemmän puuta. Tällöin ei enää ole pakko käyttää koko mökkireissua halkojen hakkaamiseen, Sutinen päättää.

Koli-takalle ominaisilmeen antaa pystymallinen korkea luukku. Kuvassa Koli Grafia.
Koli-takalle ominaisilmeen antaa pystymallinen korkea luukku. Kuvassa Koli Grafia.

Tulisijoja kampanjahinnoin mökille

Kunnon tulisija lämmittää mökin mukavasti jo alkukevään aikana. Korvaa nyt vanha tulisija uudella - lisätietoa takkaremontista löydät täältä!

Tulikivellä on myös useita mökille sopivia tulisijoja, joita tarjoamme lämpimin kampanjahinnoin.
Tutustu kampanjatuotteisiin >>

Kaikkiin Tulikivi-tulisijoihin saat myös Tulikivi-harkkohormin erikoishinnoin. Tee lämpimät kaupat nyt lähimmällä Tulikivi-studiolla.

Pieta 1500
Pieta 1500

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
Rakentaminen
rakennukset
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20192_56110.jpg
Uudella takalla enemmän lämmitystehoa
Tarkastelepa vanhaa takkaasi, onko se käynyt jo tyylinsä puolesta vanhanaikaiseksi, riittävätkö sen lämmitystehot lämmittämään koko kodin? Saako tulisijasta kaiken tehon irti, vai karkaako lämpö harakoiden iloksi? Erityisesti iäkkäät avotakat sekä tulisijat, joiden lämmöntalteenottokyky on huono ja puita kuluu paljon ovat enemmänkin jäänteitä menneisyydestä kuin tehokkaita kodinlämmittäjiä.
20213_69412.jpg
Oletko valmis mökkikauteen? Mökki lämpimäksi nopeasti
Mökkikausi alkaa mahdollisimman aikaisin keväällä ja kesällä se on kuumimmillaan. Peruslämmöllä tai kylmillään olleelle mökille kaivataan pikaista lämpöä. Tulikiven tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ja kiertoilmatakkojen ansiosta mökin saa nopeasti lämpimäksi.Vaikka kesä on vilkkainta mökkeilyaikaa niin tulisijan valintaa kannattaakin miettiä koko vuotta silmällä pitäen. Oikealla valinnalla mökkeilykautta voidaan jatkaa pitkälle syksyyn tai alkutalveen saakka. Myös talvella kamiina tai kiertoilmatakka antaa lämmön nopeasti ja vaivatta.
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
20235_70717.jpg
Yhdeksän ohjetta sekä vinkkiä kodin ja mökin pikkukorjauksiin
Aurinkoinen sekä kuiva sää houkuttelevat puuhastelemaan pihalle. Kevät, kesä sekä syksykin, ovat hyvää aikaa huolehtia kodin ja mökin pienet kunnostustyöt pihamaalla. Toisinaan remppapuuhat eivät rajoitu vain ulos, vaan myös sisätilat kaipaavat ehostusta.Kokosimme tähän muutamia vinkkejä, ohjeita sekä videoita yleisimpiin kunnostustarpeisiin.
20228_55005.jpg
Herkullista ruokaa leivinuunissa
Varaava tulisija on varma lämmönlähde ja moderni ruoanlaittaja. Tulikiven uudet tulisijat on varustettu nykyaikaisella tulipesällä ja ilmansäätöjärjestelmällä, joka polttaa puun puhtaasti ja tehokkaasti, jolloin puuta kuluu vähemmän kuin vanhoissa tulisijoissa. Ekologinen kokkaaja säästää sähköä tekemällä ruokaa, paistamalla sämpylät ja pullat leivinuunissa. Leivinuunin lämmössä hautuu niin pataruoat kuin paistitkin mureiksi ja maukkaiksi. Puulämmitys antaa oman arominsa ruokaan.Lämmönlähteenä varaava tulisija antaa lämpöä pitkään ja on aina valmiina käyttöön sähkökatkoksista huolimatta, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Lisäksi tulisijalla lämmitettäessä säästää sähköä huomattavasti.
202111_73509.jpg
Uuden tulisijan hankkiminen - näin ostomatka etenee
Uuden takan hankkiminen vanhan takan tilalle tai ylipäätään takan hankkiminen, jos sitä ei ennestään ole tai sille ei ole edes hormia valmiina.Mistä lähtisi liikkeelle? Miten onnistuisi helpoiten hankinnassa? Ja millainen takka olisi sopivin?Mielessäsi pyörii varmasti monenlaisia kysymyksiä ja todennäköisesti olet jo pidemmän aikaa katsellut sopivaa takkamallia sekä vertaillut erilaisia malleja keskenään. Suunnitteluvaihe onkin yksi tärkeimmistä vaiheista takkaprojektissa. Takan valinnassa ratkaisevat makuasiat, käyttötarkoitus, käytettävissä oleva tila ja budjetti. Takkaunelmasi voidaan toteuttaa, vaikka kodissa ei olisikaan entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta. Takan voi silti tehdä, kunhan sille löytyy oikea paikka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton