Älä hätäile keväällä mökin lämmityksessä
– Kiireestä voi seurata kallis korjausurakka

Kun mökkikausi on alkanut, suuntaavat monet mökille pitkän tauon jälkeen. Mikäli mökki on ollut koko talven kylmänä, tulee takan ja puukiukaan lämmitys aloittaa maltilla. Pahimmassa tapauksessa takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Tästä syystä tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta, vaan hormin esilämmitys on tärkeää. Muuten on mahdollista, että hormiin kerääntynyt kosteus saattaa höyrystyä ja painaa savut sisälle. Tulikivi kokosi vinkkejä avuksi mökkikauden turvalliseen avaukseen ja mökin lämmitykseen.

Kylmää takkaa ja hormia herätellään varovasti

– Kun mökkikausi aloitetaan talven jälkeen, takan kunto tulee tarkistaa ennen puiden sytyttämistä. Esimerkiksi hapertunut arina tulee vaihtaa, ettei se romahda. Myöskään hormin nuohousta ei saa unohtaa mökeillä. Nokeentuneessa ja pikeentyneessä hormissa on aina hormipalon syttymisriski, muistuttaa Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.

Esilämmitys on tärkeää, mikäli hormi on kylmä ja kostea, sillä silloin hormi ei vedä kunnolla, vaan sitä pitää esilämmittää. Ilman esilämmitystä kosteus höyrystyy, eikä savu pääse enää piipusta ulos, vaan se painuu sisätiloihin.

Monipuolinen Jalanti on takkaleivinuuni. Kuvassa Jalanti sinkinharmaana.Monipuolinen Jalanti on takkaleivinuuni. Kuvassa Jalanti sinkinharmaana.

– Hormin esilämmitykseen tarvitaan pieni määrä sanomalehteä, joka poltetaan tulipesässä tai nuohousluukussa. Vaihtoehtoisesti voi myös polttaa kynttilää. Esilämmityksen aikana näkee, vetääkö hormi kunnolla vai onko se tukossa. Tämä sama ohje soveltuu myös puulämmitteisiin kiukaisiin. Tarvittaessa esilämmitykseen voi käyttää vaikka auton sisätilanlämmitintä, Sutinen neuvoo.

Varsinainen takan lämmitys aloitetaan varovasti pienellä määrällä kuivaa puuta. Lämmön annetaan tasaantua uunissa. Tulipesää ei siis kannata ladata heti täyteen puuta, vaikka olisikin kylmä päivä ja varpaita palelisi. Kiireestä voi seurata kallis korjausurakka. Äkillinen kuumuus voi vaurioittaa kylmillään ollutta hormia ja takkaa. Suuret lämpötilaerot rakenteissa johtavat epätasaiseen lämpölaajenemiseen aiheuttaen jännityksiä rakenteisiin. Tämän seurauksena voi syntyä halkeamia takkaan, hormiin tai muuriin.

Lisätietoa puilla lämmittämisestä:
Polta puuta puhtaasti

Ylilämmittämisestä ei mitään hyötyä

Mökin lämmittäminen voidaan siis aloittaa, kun takka on herätetty talviunilta. Kannattaa huomioida myös, ettei polta takassa enempää puita kuin valmistajan ohjeissa suositellaan.

Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta. Lisäksi mökin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.

Laivo S on saanut vaikutteita ulkonäköönsä nostalgiselta pönttöuunilta.  Kuvassa Laivo S Classic. Laivo S on saanut vaikutteita ulkonäköönsä nostalgiselta pönttöuunilta.  Kuvassa Laivo S Classic. 

– Varaava takka toimii samalla tavalla kuin akku. Kun lämmönvaraustaso on täynnä, se ei pysty varaamaan enempää lämpöä. Samoin kuin akkukaan ei lataudu enää, kun se on täynnä. Klapeja ei siis kannata lisäillä tulipesään jatkuvasti päivän aikana, vaan pari pesällistä riittää. Maltillisella lämmittämisellä voi pidentää takan ja hormin ikää, Sutinen mainitsee.

Uusi takka vähentää myös halonhakkuuseen kuluvaa aikaa

Mikäli mökillä on jatkuvalämmitteinen takka, jonka lämmitys tuntuu työläältä, kannattaa pohtia olisiko vaihto varaavaan takkaan järkevää. Varaava takka luovuttaa lämpöä vielä 24–36 tunnin ajan tulen sammumisen jälkeen.

– Takan vaihto ei ole niin iso projekti kuin monesti ajatellaan. Nykyään tehdasvalmisteiset takat ovat yleensä asennusvalmiita, joten niiden asennus onnistuu päivässä. Myös vanhan takan purun voi tilata asentajilta. Kun avainten luovutus on järjestetty, mökin omistajan ei tarvitse olla paikalla työn aikana. Halutessaan asiakas saa kuvia projektin etenemisestä ja tunnelmia voidaan näyttää Facetime-puhelussa. Vanhan mökkitakan vaihtoa voi siis halutessaan valvoa vaikka omalta kotisohvalta, Sutinen kertoo.

– Takkojen palotekniikka kehittyy koko ajan. Uuden takan etuna on, että se palaa puhtaammin ja lämmitykseen tarvitaan vähemmän puuta. Tällöin ei enää ole pakko käyttää koko mökkireissua halkojen hakkaamiseen, Sutinen päättää.

Kaipaatko lisätietoa takkaremontista?
Lue aiheesta lisää!

Koli-takalle ominaisilmeen antaa pystymallinen korkea luukku. Kuvassa Koli Grafia. Koli-takalle ominaisilmeen antaa pystymallinen korkea luukku. Kuvassa Koli Grafia. 

Tulisijoja kampanjahinnoin mökille

Kunnon tulisija lämmittää mökin mukavasti jo alkukevään aikana. Korvaa nyt vanha tulisija uudella - lisätietoa takkaremontista löydät täältä!

Tulikivellä on myös useita mökille sopivia tulisijoja, joita tarjoamme lämpimin kampanjahinnoin.
Tutustu kampanjatuotteisiin >>

Kaikkiin Tulikivi-tulisijoihin saat myös Tulikivi-harkkohormin erikoishinnoin. Tee lämpimät kaupat nyt lähimmällä Tulikivi-studiolla.

Pieta 1500Pieta 1500

Haluan lisätietoa


 
Päivitetty
22.3.2021