• Etusivu
  • LVI

Painovoimainen ilmanvaihto paremmaksi

Hormi-imuri on helppo asentaa itse

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.12.2023
201810_55171.jpg

Avaa ikkuna ja aseta kynttilä sen eteen. Avoimesta ikkunasta pitäisi tulla ilmaa sisälle päin. Mikäli liekki vetää ulos, kertoo se ilman kulkevan väärään suuntaan.

Toimivan ilmanvaihdon ansiosta nukumme paremmat yöunet, pysymme virkeinä, työtehomme paranee ja huonosta sisäilmasta aiheutuvat sairaudet helpottavat. Toimivaan ilmanvaihtojärjestelmään tarvitaan raikasta tuloilmaa sekä poistohormi, joka vetää käytetyn ilman ulos. Aina ei kuitenkaan poistohormin oma veto riitä, jolloin sisäilma jää tunkkaiseksi tai alkaa toimimaan väärinpäin. Tällöin kannattaa hankkia hormi-imuri tehostamaan ilmanvaihtoa.

Eikö poistohormi vedä? Toimiiko ilmanvaihto väärin päin?

Ilmanvaihdon nyrkkisääntö on, että puhdasta ja raikasta ilmaa tuodaan oleskelutiloihin (mm. makuuhuoneet, olohuone) ja käytettyä ilmaa johdetaan ulos likaisista ja kosteista tiloista (mm. kylpyhuone, wc, keittiö).

Poistoilma sisältää epäpuhtauksia ja kosteutta, jotka ohjataan hormeja pitkin ulos. Aina ei näin kuitenkaan ole. Kun ilmanpoisto on riittämätön, ei kylpyhuone kuivu kunnolla, keittiön käryt leviävät toisiin huoneisiin ja hengitysilma on tunkkaista. Ilma voi myös alkaa vaihtua väärin päin, jolloin tunkkainen ja kostea ilma vedetään mm. kylpyhuoneista asuintiloihin.

On myös tilanteita, jolloin ilma ei vaihdu ollenkaan. Kun hormi ei vedä, ei likaista ilmaa saada ulos eikä raitista ilmaa sisälle, jolloin kosteus ja epäpuhtaudet ajautuvat hengitysteihin ja talon rakenteisiin.

Hormi-imuri tehostaa hormin vetoa ja ilmanpoistoa

Spiroflex-hormi-imuri toimii tuulenvoimalla. Sen käyttäminen ei näy sähkölaskussa, et tarvitse sähköjohdoille pistokkeita eikä sinun tarvitse murehtia mahdollisista sähkökatkoksista.

Teräksinen hormi-imuri pyörii herkästi pienelläkin tuulenvireellä. Siinä on suljettu laakeripesä, jossa on kaksi kuulalaakeria, joten se on varmatoiminen valinta. Kuulalaakeroidun imurin käyttöikä on pitkä ja laakerit on tarvittaessa helppo vaihtaa. Imuri on muotoiltu niin, että sadevesi ja roskat eivät pääse hormin sisälle. Näin ollen myös hormin käyttöikä pitenee.

LVI
ilmanvaihto
hormistot
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201510_44713.jpg
Huolellisuus ilmanvaihdon parantamisessa takaa hyvän lopputuloksen
As Oy Museokatu 30:ssa päätettiin toteuttaa putkiremontin yhteydessä laaja perusparannus ja ullakkorakentaminen. Hanketta suunniteltaessa osakkaat nostivat esille painovoimaisen ilmanvaihdon parantamisen tärkeyden.
20195_57737.jpg
Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella
Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Päällemaalattu tapetin pohjapaperi -pysyvyys?
Kysymys:Hei,Poistin lastulevyseinistä vinyylitapettia, mutta pohjapaperin irrottaminen kävi niin tuskastuttavaksi, että lopulta kahdelle seinälle vedettiin pohjamaali ohuen paperikerroksen päälle. Maalin ollessa märkää paperi kupruili jonkin verran, mutta oikeni täysin tasaiseksi, kun maali kuivui. Onko tässä tapauksessa pelkoa siitä, että pohjapaperi alkaisi myöhemmin uudelleen kupruilla, jos päälle vedetään uutta maalia tai tapettia, vaikka nyt näyttääkin olevan kunnossa?Kiitos avusta.
20113_24683.jpg
Monier aluskate - suojaa talosi
Kunnon aluskate on halpa henkivakuutus talolle. Se suojaa rakenteita vielä siinäkin vaiheessa, kun varsinainen katemateriaali väsyy.Komea katto kaunistaa rakennusta, mutta ensisijaisesti sen tehtävänä on nimenomaan pitää talo kuivana. Sen on suojattava taloa kosteudelta aina, myös myrskyllä ja nopeasti vaihtelevissa sääolosuhteissa. Jos katto ei tähän pysty, syntyy ongelmia ja jopa yllättävän nopeasti.
20149_40867.jpg
Rossipohjan lisäeristys vanhoissa taloissa
Ryömintätilan eristys korjataan lisäeristämälläRyömintätilallisen, tuulettuvan alapohjan tai rossipohjan, mitä nimistä nyt käytetäänkään, lisäeristäminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan. Tärkeimpänä syynä voi olla vetoisuuden tunne, joka saattaa johtua huonosta ilmatiiviydestä kyseisessä alapohjarakenteessa. Ilmatiiviyden (höyrynsulkukalvo, ISOVER Vario® Xtra) parantaminen onkin erittäin tärkeää rossipohjaa lisäeristettäessä, jotta alapohjarakenne saadaan toimimaan lämpö- ja kosteusteknisesti paremmin ja lisäeristämisestä on energiatehokkuudenkin kannalta hyötyä.Useimmiten tuulettuvissa alapohjarakenteissa (nk. rossipohja) on käytetty mineraalivillaa tai puukuitueristettä eristeenä ja tuulettuvaa ryömintätilaa vasten on tuulensuojalevy tai vastaava, jotta ilmavirran pääsy eristeeseen saadaan estettyä. Energiatehokkuuden kannalta alapohjan lisäeristämisellä ei välttämättä saada yhtä suuria hyötyjä kuin yläpohjan taikka seinien lisäeristämisellä, vaikkakin asumisviihtyvyyteen alapohjan lisäeristyksellä saattaa olla suurikin vaikutus.
20093_15875.jpg
Ostokset helposti ja luotettavasti Jäsentukusta
Rakentaja.fi-Jäsentukku on Rakentaja.fin jäsenille tarkoitettu edullinen ja vaivaton ostospaikka. Jäsentukussa tekee ostoksia helposti suoraan tuotteita valmistavilta yrityksiltä. Tukun valikoima alkaa olla jo melkoisen kattava ja se koostuu monista kiinnostavista tuotteista. Jäsentukun kautta on tilattavissa mm. kodinkoneita, ovipuhelimia, ilmavesilämpöpumppuja, lämminvesivaraajia, keskuspölynimureita, robotti-imureita, brikettejä jne.Myytävien tuotteiden ohella Jäsentukusta on myös mahdollista lähettää tarjouspyyntöjä Rakentaja.fin yhteistyökumppaneille. Tarjouspyyntöjä voi lähettää esimerkiksi keittiöistä, tulisijoista, perustuksista, vesikatoista, eristeistä, lasiterasseista, valmisaidoista, puuportaista sekä monista muista tuotteista ja palveluista.Tutustu Jäsentukun tarjontaan...Tilaaminen käy nopeasti ja helpostiJäsentukun tuotevalikoima löytyy Tukun vasemmasta laidasta aihealueittain lajiteltuina. Pääryhmien alta löytyvät niihin kuuluvat tuotteet ja tarjouspyynnöt. Jokaisesta tuotteesta löytyy tarkempaa tietoa "esittely"-linkistä. Osto-/tilaussivulle siirrytään omasta linkistään.Tilaaminen tapahtuu nopeasti ja yksinkertaisesti viisi vaiheisen polun kautta. Koska Tukusta voivat tilata tuotteita vain Rakentaja.fi-jäsenet, tilausvaiheessa ei tarvitse enää syöttää tilaajan tietoja erikseen, sillä ne tulevat automaattisesti Rakentaja.fin jäsenkannasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton